UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI

Ste pripravljeni na poletje?

Sonce je že dodobra ogrelo ozračje, drevesa so ozelenela, dnevi so daljši … poletje nestrpno trka na vrata. Toda zavedati se moramo nevarnosti, ki nenehno preži na našo kožo, to je UV sevanje. Močnejše, UV-B sevanje, povzroča poškodbe DNK celic povrhnjice oziroma epidermisa in melanocitov ter ovira obnovitvene procese kože. UV-A žarki so nekoliko šibkejši, a ker imajo večji domet, lahko poškodujejo tudi DNK celic v globljih plasteh kože (dermisu), ter proteine, kot sta kolagen in elastin. Številne študije so pokazale, da UV sevanje, v primeru odsotnosti ustrezne zaščite, pospeši staranje kože in poveča verjetnost za pojav kožnega raka tekom življenja.

Zato je zelo pomembno, da izberemo kvalitetno kremo za zaščito pred soncem z zadostnim zaščitnim faktorjem (SPF vsaj 15), ki mora biti še višji za osebe, ki imajo zelo svetlo in občutljivo kožo. Kremo je potrebno nanašati večkrat tekom dneva, zaščititi pa je treba celotno površino kože, tudi obraz in lasišče. Zaščitimo se lahko tudi z oblačili in s pokrivali, sončnimi očali, med deseto dopoldne in četrto uro popoldne pa se je priporočljivo zadrževati v senci. In ne pozabimo na primerno nego kože po sončenju!

V Dolenjskih lekarnah priporočamo Olje za sončenje vsebuje olivno olje in kakavovo maslo. Olivno olje je emoliens, ki mehča in nahrani kožo. Vsebuje mnoge hranilne snovi, kot so maščobne kisline, polifenoli, vitamin A in vitamin E, ki deluje antioksidativno. Kakavovo maslo, ki vsebuje maščobne kisline in polifenole, kožo ščiti, mehča ter pripomore k dolgotrajnejši porjavitvi.
Uporabljamo ga za vsakodnevno nego kože in nego kože po izpostavitvi na soncu, in sicer tako, da ga enkrat dnevno nanesemo na očiščeno kožo. Kakavovo maslo je v trdni obliki pri sobni temperaturi, a se pri stiku s kožo raztali. Med drugim vsebuje maščobne kisline in polifenole, zato kožo zaščiti, jo mehča in pomaga pri suhi ter razpokani koži, prav tako pa pripomore k dolgotrajnejši porjavitvi kože. Vsebuje tudi vitamin E, ki deluje antioksidativno.

Celulit

Celulit – nadloga, ki spravlja v slabo voljo 80-90% odraslih žensk, pred njim pa niso varni niti moški. Gre za podkožno maščevje, ki pritiska na vezivno tkivo in tvori značilno pomarančno strukturo kože, pojavlja pa se predvsem na zadnjici, stegnih ter trebuhu. Kljub temu strokovnjaki menijo, da ne gre za bolezensko stanje, temveč za normalen pojav, ki je bolj kot s telesno maso povezan z genetiko. K pojavu celulita doprinesejo tudi barva in debelina kože, zmanjšana limfatična in žilna cirkulacija, počasen metabolizem, hormonske spremembe, stres,  premajhna telesna aktivnost ter nezadosten vnos tekočine.

K zmanjšanju celulita lahko pripomorejo zmanjšanje telesne mase, zdrava prehrana, redna vadba (aerobne vaje v kombinaciji z vajami za moč) in masaža, s katero odvečno tekočino spravimo iz tkiv.
V Dolenjskih lekarnah priporočamo Olje vsebuje mandljevo olje, ki kožo neguje in ščiti, ter eterična olja črnega popra, sivke, bosvelije in prave sandalovine, ki pospešijo prekrvavitev in omogočajo hitrejše izločanje strupov iz telesa. Prisoten je tudi vitamin E, ki deluje antioksidativno. Nanašamo ga na kožo po kopanju oziroma tuširanju.

Viri: Andrea Šetina, mag. farm.
Lekarna Novo mesto, april 2015Objava: 20.04.2015

Aktualne objave

25.09.2020

26. september - DAN SLOVENSKIH LEKARN

Prijazno vabljeni, da nas v petek, 25. septembra, obiščete v eni izmed naših lekarn

30.07.2020

Obvestilo za uporabnike spletne lekarne

Obvestilo za uporabnike spletne lekarne

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in American Express).
942
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o skladnosti (ZDSMA)

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava

Na trenutni spletni strani so izvedene potrebne prilagoditve spletne strani po ZDMSA.
Povezava do ZDSMA: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=2018-01-1351.