14. november - Svetovni dan sladkorne bolezni

14. november – Svetovni dan sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen je ena najpogostejših kroničnih bolezni v razvitem svetu in pri nas. V Sloveniji ima že vsaka osma oseba eno od oblik sladkorne bolezni. Zaskrbljujoče je tudi to, da pojavnost narašča zlasti pri otrocih in mlajših odraslih.

Zveza društev diabetikov Slovenije letošnji svetovni dan diabetesa obeležuje pod geslom "Skupaj obvladujmo sladkorno bolezen". Zavedati se moramo, da lahko sladkorno bolezen dobi vsakdo. Pomembno je zlasti zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni. Z zdravim načinom življenja lahko uspešno preprečimo ali za daljše časovno obdobje odložimo njen pojav in razvoj. Pomembno je vsakodnevno gibanje, zdrava prehrana, obvladovanje stresa, ustrezno zdravljenje kroničnih bolezni (zlasti zvišanega krvnega tlaka), nekajenje in zmerno uživanje alkohola.

Sladkorna bolezen z napredovanjem bolezni vodi v številne zaplete, ki lahko povzročijo invalidnost ali celo smrt. Zato je odkrivanje bolezni v začetni fazi in ustrezno zdravljenje zelo pomembno. Za obvladovanje sladkorne bolezni so na voljo številna zdravila. Najpomembneje pa je, da bolnik sprejme svojo bolezen, skrbno jemlje zdravila in predvsem spremeni način razmišljanja in življenja. Tako lahko kljub bolezni kvalitetno in dolgo živi.
 Objavljeno: 27.10.2016
Deli vsebino s svojimi prijatelji
< Nazaj na seznam
0192
Dolenjske lekarne praznujemo 40 let
Dolenjske lekarne praznujemo 40 let

PREBERI VEČ >
222
Zdravju prijazni dezodoranti
Potenje je naraven proces, s katerim telo uravnava telesno temperaturo in izloča toksine.

PREBERI VEČ >
»
Gripa - farmacevt svetuje
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in se z lahkoto širi med prebivalci. Običajno največje število obolelih beležimo konec januarja in začetek februarja.

PREBERI VEČ >
tekočina za kurja očesa
Kurja očesa
Kurje oko ni navaden žulj, temveč boleča plast zadebeljene kože oziroma hiperkeratotična tvorba stožičaste oblike, ki sega skozi dermis v globlje plasti kože.

PREBERI VEČ >
čaji proti driski
Samozdravljenje driske
O driski (diareji) govorimo, kadar je spremenjena konsistenca blata in povečana frekvenca odvajanja ter povečan volumen blata.

PREBERI VEČ >
»
12. Dan slovenskih lekarn
Bolečina je neprijetna izkušnja, ki jo vsaj enkrat v življenju občuti vsakdo.

PREBERI VEČ >

FARMACEVT SVETUJE

Nasveti in predlogi naših farmacevtov.

POGOSTA VPRAŠANJA

Imate vprašanja? Preberite si pogosto zastavljena vprašanja.

DARILNI BON

Ideja za darilo? Podarite darilni
bon Dolenjskih lekarn.