Hujšanje

Čezmerna telesna masa je resna zdravstvena težava, ki zadeva ne le aktivno populacijo in starejše osebe, temveč vse bolj tudi otroke in mladostnike. Slovenski mladostniki se po debelosti uvrščajo v sam vrh držav Evropske unije. Debelost opredelimo kot povečano količino maščevja v telesu, izražamo pa jo z obsegom pasu ali indeksom telesne mase (ITM). Čezmerna telesna masa zmanjšuje kakovost življenja in predstavlja pomemben dejavnik tveganja za mnoge kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, obraba sklepov in celo nekatere vrste raka.

Vzroki za debelost so nepravilna prehrana oziroma prevelik energijski vnos, nezadostno gibanje in pretirano uživanje visokoenergijske hrane, kot so mastna in sladka živila ter sladkane pijače. Čezmerno telesno maso lahko povzročajo tudi nekatera bolezenska stanja. To so bolezen ščitnice, zastajanje tekočine v telesu in določena zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje epilepsije, depresije, psihoz, hudih vnetnih bolezni, motenj srčnega ritma, alergij, sladkorne ali ščitnične bolezni ter hormonska kontracepcija.

Za učinkovito hujšanje oziroma načrtno izgubo telesne mase je potrebna celovita sprememba življenjskega sloga, močna volja in vztrajnost. Posebej previdni pa moramo biti pri hujšanju, ko gre za otroke v razvoju, starejše od 65 let, nosečnice in doječe matere.

V Dolenjskih lekarnah priporočamo Čajno mešanico uporabljamo kot pomoč pri zmanjševanju telesne mase in za vzdrževanje le te.
Zel njivske preslice, list breze in koprive ter cvet črnega bezga povečajo izločanje tekočine iz telesa. Skorja navadne krhlike vsebuje antrakinonske glikozide, ki pospešijo gibanje črevesja in delujejo odvajalno. Haloga je morska alga, ki kot dodatek nizkokalorični dieti pomaga pri izgubi telesne mase. Učinkovine v listu poprove mete delujejo na želodec in prebavila kot stomahik (pospešijo izločanje želodčnega soka in peristaltiko), karminativ (zmanjšujejo nastajanje vetrov in napihnjenost) ter holeretik (povečajo nastanek in odtekanje žolča), delujejo pa tudi pomirjevalno.

1 čajno žličko mešanice prelijemo z 2 dl vrele vode. Pustimo stati 10 minut in precedimo. Pijemo 3-krat dnevno 1 skodelico sveže pripravljenega čaja.

Odsvetujemo pitje čaja med nosečnostjo in dojenjem, otrokom do 12. leta starosti in pri boleznih ščitnice, ledvic ter srčnem popuščanju. Prav tako odsvetujemo dolgotrajno uporabo. Večjo pozornost pa priporočamo pri težavah z želodčnim refluksom oziroma zgago, saj se le-ta lahko poslabša zaradi učinkovin v listu poprove mete. Zaradi vsebnosti skorje navadne krhlike svetujemo predhodni posvet z zdravnikom, v kolikor uporabljate zdravila kot so diuretiki, kardiotonični glikozidi ali amiodaron.

Viri: Andrea Šetina, mag. farm.
Lekarna Novo mesto, april 2015


belly-2473_1280


Objavljeno: 20.04.2015
Deli vsebino s svojimi prijatelji
< Nazaj na seznam
0192
Dolenjske lekarne praznujemo 40 let
Dolenjske lekarne praznujemo 40 let

PREBERI VEČ >
222
Zdravju prijazni dezodoranti
Potenje je naraven proces, s katerim telo uravnava telesno temperaturo in izloča toksine.

PREBERI VEČ >
»
Gripa - farmacevt svetuje
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in se z lahkoto širi med prebivalci. Običajno največje število obolelih beležimo konec januarja in začetek februarja.

PREBERI VEČ >
tekočina za kurja očesa
Kurja očesa
Kurje oko ni navaden žulj, temveč boleča plast zadebeljene kože oziroma hiperkeratotična tvorba stožičaste oblike, ki sega skozi dermis v globlje plasti kože.

PREBERI VEČ >
čaji proti driski
Samozdravljenje driske
O driski (diareji) govorimo, kadar je spremenjena konsistenca blata in povečana frekvenca odvajanja ter povečan volumen blata.

PREBERI VEČ >
»
12. Dan slovenskih lekarn
Bolečina je neprijetna izkušnja, ki jo vsaj enkrat v življenju občuti vsakdo.

PREBERI VEČ >

FARMACEVT SVETUJE

Nasveti in predlogi naših farmacevtov.

POGOSTA VPRAŠANJA

Imate vprašanja? Preberite si pogosto zastavljena vprašanja.

DARILNI BON

Ideja za darilo? Podarite darilni
bon Dolenjskih lekarn.