Ste pripravljeni na poletje?

Sonce je že dodobra ogrelo ozračje, drevesa so ozelenela, dnevi so daljši … poletje nestrpno trka na vrata. Toda zavedati se moramo nevarnosti, ki nenehno preži na našo kožo, to je UV sevanje. Močnejše, UV-B sevanje, povzroča poškodbe DNK celic povrhnjice oziroma epidermisa in melanocitov ter ovira obnovitvene procese kože. UV-A žarki so nekoliko šibkejši, a ker imajo večji domet, lahko poškodujejo tudi DNK celic v globljih plasteh kože (dermisu), ter proteine, kot sta kolagen in elastin. Številne študije so pokazale, da UV sevanje, v primeru odsotnosti ustrezne zaščite, pospeši staranje kože in poveča verjetnost za pojav kožnega raka tekom življenja.

Zato je zelo pomembno, da izberemo kvalitetno kremo za zaščito pred soncem z zadostnim zaščitnim faktorjem (SPF vsaj 15), ki mora biti še višji za osebe, ki imajo zelo svetlo in občutljivo kožo. Kremo je potrebno nanašati večkrat tekom dneva, zaščititi pa je treba celotno površino kože, tudi obraz in lasišče. Zaščitimo se lahko tudi z oblačili in s pokrivali, sončnimi očali, med deseto dopoldne in četrto uro popoldne pa se je priporočljivo zadrževati v senci. In ne pozabimo na primerno nego kože po sončenju!

V Dolenjskih lekarnah priporočamo Olje za sončenje vsebuje olivno olje in kakavovo maslo. Olivno olje je emoliens, ki mehča in nahrani kožo. Vsebuje mnoge hranilne snovi, kot so maščobne kisline, polifenoli, vitamin A in vitamin E, ki deluje antioksidativno. Kakavovo maslo, ki vsebuje maščobne kisline in polifenole, kožo ščiti, mehča ter pripomore k dolgotrajnejši porjavitvi.
Uporabljamo ga za vsakodnevno nego kože in nego kože po izpostavitvi na soncu, in sicer tako, da ga enkrat dnevno nanesemo na očiščeno kožo. Kakavovo maslo je v trdni obliki pri sobni temperaturi, a se pri stiku s kožo raztali. Med drugim vsebuje maščobne kisline in polifenole, zato kožo zaščiti, jo mehča in pomaga pri suhi ter razpokani koži, prav tako pa pripomore k dolgotrajnejši porjavitvi kože. Vsebuje tudi vitamin E, ki deluje antioksidativno.

Celulit

Celulit – nadloga, ki spravlja v slabo voljo 80-90% odraslih žensk, pred njim pa niso varni niti moški. Gre za podkožno maščevje, ki pritiska na vezivno tkivo in tvori značilno pomarančno strukturo kože, pojavlja pa se predvsem na zadnjici, stegnih ter trebuhu. Kljub temu strokovnjaki menijo, da ne gre za bolezensko stanje, temveč za normalen pojav, ki je bolj kot s telesno maso povezan z genetiko. K pojavu celulita doprinesejo tudi barva in debelina kože, zmanjšana limfatična in žilna cirkulacija, počasen metabolizem, hormonske spremembe, stres,  premajhna telesna aktivnost ter nezadosten vnos tekočine.

K zmanjšanju celulita lahko pripomorejo zmanjšanje telesne mase, zdrava prehrana, redna vadba (aerobne vaje v kombinaciji z vajami za moč) in masaža, s katero odvečno tekočino spravimo iz tkiv.
V Dolenjskih lekarnah priporočamo Olje vsebuje mandljevo olje, ki kožo neguje in ščiti, ter eterična olja črnega popra, sivke, bosvelije in prave sandalovine, ki pospešijo prekrvavitev in omogočajo hitrejše izločanje strupov iz telesa. Prisoten je tudi vitamin E, ki deluje antioksidativno. Nanašamo ga na kožo po kopanju oziroma tuširanju.

Viri: Andrea Šetina, mag. farm.
Lekarna Novo mesto, april 2015


tulip-690320_1280


Objavljeno: 20.04.2015
Deli vsebino s svojimi prijatelji
< Nazaj na seznam
0192
Dolenjske lekarne praznujemo 40 let
Dolenjske lekarne praznujemo 40 let

PREBERI VEČ >
222
Zdravju prijazni dezodoranti
Potenje je naraven proces, s katerim telo uravnava telesno temperaturo in izloča toksine.

PREBERI VEČ >
»
Gripa - farmacevt svetuje
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in se z lahkoto širi med prebivalci. Običajno največje število obolelih beležimo konec januarja in začetek februarja.

PREBERI VEČ >
tekočina za kurja očesa
Kurja očesa
Kurje oko ni navaden žulj, temveč boleča plast zadebeljene kože oziroma hiperkeratotična tvorba stožičaste oblike, ki sega skozi dermis v globlje plasti kože.

PREBERI VEČ >
čaji proti driski
Samozdravljenje driske
O driski (diareji) govorimo, kadar je spremenjena konsistenca blata in povečana frekvenca odvajanja ter povečan volumen blata.

PREBERI VEČ >
»
12. Dan slovenskih lekarn
Bolečina je neprijetna izkušnja, ki jo vsaj enkrat v življenju občuti vsakdo.

PREBERI VEČ >

FARMACEVT SVETUJE

Nasveti in predlogi naših farmacevtov.

POGOSTA VPRAŠANJA

Imate vprašanja? Preberite si pogosto zastavljena vprašanja.

DARILNI BON

Ideja za darilo? Podarite darilni
bon Dolenjskih lekarn.