UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI

Zaščitite se pred gripo!

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in se z lahkoto širi med prebivalci. Običajno največje število obolelih beležimo konec januarja in začetek februarja. Po ocenah vsako sezono zboli od 5 do 10 odstotkov prebivalcev. Za zaščito in preprečevanje širjenja vam svetujemo:
  • če zbolite ali bi lahko imeli gripo, ostanite doma;
  • temeljito in pogosto si umivajte roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijte s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihajte/kašljajte v rokav.
  • najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje.
Gripa (influenca) je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti, ki jo povzroča virus gripe. Obstajajo trije tipi virusa, med katerimi sta pomembnejša tipa A in B, ki povzročata vsakoletne epidemije t. i. sezonske gripe. Tip C veliko redkeje povzroča obolenje. Inkubacijska doba (od okužbe do pojava kliničnih znakov) navadno traja od 1 do 4 dni, v povprečju pa 2 dni. Virus gripe se prenaša s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju in jih lahko vdihnemo, če smo v bližini obolelega. Če nismo previdni, lahko viruse, ki na površinah (jedilnem priboru, kozarcih, kljukah, telefonskih slušalkah …) povprečno preživijo nekaj ur, z rokami prenesemo v usta, nos in oči in se tako posredno okužimo.

Približno tri dni po okužbi z virusom se pojavijo značilni znaki, kot so glavobol, visoka vročina, tresavica, suh kašelj, bolečine v mišicah in kosteh, slabost in izguba apetita. Pri hujših oblikah je značilna še huda izčrpanost. Pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih ima lahko gripa zelo težak potek bolezni z zapleti in celo smrtnim izidom.

RAZLIKA MED GRIPO IN PREHLADOM


Zaradi podobnih znakov smo lahko v dvomih ali se nas je lotila gripa ali samo prehlad. Prehlad običajno poteka v milejši obliki kot gripa. Splošno stanje ni tako prizadeto, telesna temperatura je redko zvišana in bolezenski znaki se začnejo pojavljati počasi: najprej značilna pekoča bolečina v grlu in boleče požiranje, nato zamašen nos, izcedek iz nosu, pozneje še kašelj. Znaki se največkrat pojavijo 2 do 3 dni po okužbi in trajajo 7 do 10 dni.

NAJUČINKOVITEJE SE PROTI GRIPI ZAVARUJEMO Z VSAKOLETNIM CEPLJENJEM


S cepljenjem se učinkovito zaščitimo pred boleznijo in zapleti in preprečujemo da se gripa širi. Cepljenje je še posebej priporočljivo za ogrožene skupine, s čimer zmanjšamo tveganje za smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov. Cepljenje je priporočljivo za :
  • starejše od 65 let,
  • bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, diabetike, osebe z imunsko pomanjkljivostjo, bolnike z rakom,
  • nosečnice,
  • otroke od 6 – 23 mesecev,
  • družinske člane starejših in kroničnih bolnikov,
  • družinske člane majhnih otrok,
  • zdravstveno osebje.
Pretiran strah pred cepljenjem je odveč, saj cepivo ne vsebuje virusa gripe in ne more povzročiti bolezni. Neželeni učinki po cepljenju so redki in se večinoma kažejo kot oteklina, bolečina, rdečina na mestu vboda. Redko se pojavijo povišana temperatura, slabo počutje, glavobol in utrujenost. Odveč je tudi skrb, da bi cepljenje oslabilo imunski sistem za boj proti drugim virusom ali bakterijam. Po cepljenju se zaščita razvije po enem do dveh tednih.

KAJ PA ČE ZBOLIMO?


Če zbolimo, ostanemo doma. Počivamo in pijemo tople napitke. Visoko vročino znižujemo z zdravili za zniževanje temperature. Pomnimo, da gripo povzroča virus, zato je jemanje  antibiotika brez učinka. Pri starejših, ki se zdravijo zaradi kroničnih bolezni in pri ljudeh s slabšo obrambno sposobnostjo, lahko gripa poteka v hujši obliki. V primeru ko v nekaj dneh ni izboljšanja, predvsem če visoka temperatura ne pade in se kašlju pridruži težko dihanje, je priporočen posvet z izbranim zdravnikom, saj je verjetno prišlo do zapletov.
 
Mia Mikec Ruperčič, mag. farm.

VIRI
http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/gripa_letak_za_splosno_javnost.pdf
http://www.nijz.si/sl/sezonska-gripa-in-cepljenje
 


Objava: 05.02.2018

Aktualne objave

25.09.2020

26. september - DAN SLOVENSKIH LEKARN

Prijazno vabljeni, da nas v petek, 25. septembra, obiščete v eni izmed naših lekarn

30.07.2020

Obvestilo za uporabnike spletne lekarne

Obvestilo za uporabnike spletne lekarne

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in American Express).
942
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o skladnosti (ZDSMA)

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava

Na trenutni spletni strani so izvedene potrebne prilagoditve spletne strani po ZDMSA.
Povezava do ZDSMA: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=2018-01-1351.