Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Objave
Aktualne objave
Objavljeno: 12. jul 2024

Nagradna igra: POLETNI VEČERI

Objavljeno: 30. apr 2024

Anketa o Dojenju prijaznih mestih

Objavljeno: 09. apr 2024

Ta nadležna suha koža

Objavljeno: 08. apr 2024

KARIERNI DAN NA FAKULTETI ZA FARMACIJO

Duševno zdravje kot temeljna človekova pravica

 
Že pred pandemijo covid-19, ki je pustila posledice na duševnem zdravju ljudi in nanj še vedno pomembno vpliva, je po ocenah strokovnjakov vsak osmi prebivalec našega planeta živel z duševno motnjo.

Pandemija je spodbudila stanja kratkoročnega in dolgoročnega stresa ter povzročila globalno krizo duševnega zdravja.
Ocene kažejo, da se je v prvem letu pandemije povečalo število anksioznih in depresivnih motenj za več kot 25 %. Po ocenah WHO se bo vsak 4. med nami v življenju srečal z duševnimi težavami.
 
Letošnja kampanja Svetovne zdravstvene organizacije poteka na temo »Duševno zdravje je temeljna pravica«.
Stigma in diskriminacija namreč še vedno predstavljata pomembno oviro pri socialni vključenosti in dostopu do ustrezne oskrbe.
 
Velja spomniti, da lahko vsak izmed nas nudi psihološko prvo pomoč osebi, ki doživlja panični napad, ima samomorilne misli, se znajde v depresiji ali ima težave s čezmernim pitjem alkohola.
Najbolj pomembno je, da pokažemo pristno zanimanje za osebo s težavami, ji poskusimo nuditi podporo, jo razumeti in ji prisluhniti.
 
Smernice so primerno izhodišče za osnovno ukrepanje, ne nadomeščajo pa strokovne pomoči, zato osebo s težavami opogumljajmo, da le-to čimprej poišče
Povezava: Psihološka prva pomoč – Program Mira (zadusevnozdravje.si)
 
Na svetovni dan duševnega zdravja si lahko tudi vi pripnete zeleno pentljo in tako simbolično izrazite vašo podporo prizadevanjem na področju skrbi za duševno zdravje.

Duševno zdravje kot temeljna človekova pravica

NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

Uporabljamo bistvene piškotke za zagotovitev pravilnega delovanja in sledilne piškotke za razumevanje vaše interakcije z njim. Slednje bodo postavljene šele po soglasju. Naj izberem.

SPREJMI VSE
ZAVRNI