Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

dsafsf

Vaša prijazna lekarna

Z našim znanjem do kakovostnih izdelkov.
Spletna lekarna

Dolenjske lekarne

 • Nastanek
 • Zavod je nastal leta 1978, ko je prišlo do združitve do takrat samostojnih občinskih lekarn na območju Dolenjske in Bele krajine.
 • Status
 • Javni zavod, ki so ga leta 1991 ustanovile takratne občine Črnomelj, Metlika, Novo mesto in Trebnje.
 • Dejavnost
 • Lekarniška dejavnost: Osnovno poslanstvo zavoda je preskrba prebivalstva z zdravili. Zavod ima organizirano tudi dežurno službo, s katero zagotavlja neprekinjeno preskrbo prebivalcev na območju Dolenjske in Bele krajine.

  Ostale dejavnosti:
  Lastna proizvodnja zdravil in izdelkov za nego in varovanje zdravja, oskrba prebivalstva z medicinskimi pripomočki, z zdravili za uporabo v veterinarski medicini, s sredstvi za nego in higieno, s sredstvi za varovanje zdravja, z otroško hrano in dietetičnimi izdelki.
 • Zaposleni
 • Po stanju na dan 31. 12. 2021 so bili v našem zavodu 104 zaposleni, od tega je več kot 61 % visoko izobraženega kadra.
 • Predstavitev dela v lekarni in druge koristne informacije za paciente
 • V lekarni izdajamo zdravila na recept in zdravila brez recepta, na naročilnico pa tudi medicinske pripomočke. V prosti prodaji so poleg zdravil brez recepta na voljo tudi prehranska dopolnila. Izdajo zdravil na recept lahko izvajajo samo magistri farmacije. Magister farmacije je namreč odgovoren za pravilno izdajo zdravila, v skladu s predpisom na receptu. Magister farmacije je po zakonu dolžan preveriti tudi pravilnost podatkov na receptu in njegovo veljavnost, pravilnost odmerjanja in višino odmerka vsakega zdravila ter se v primeru kakršnega koli odstopanja ali dvoma posvetovati z zdravnikom, popraviti navodilo zdravnika ali zavrniti izdajo zdravila. Zdravnik lahko zdravilo predpiše na zeleni ali beli recept. Zdravila prepisana na beli recept ali zdravila, ki so uvrščena na t.i. negativno listo in jih ne krije zdravstveno zavarovanje, prav tako pa je v skladu z določili ZZZS potrebno doplačati za nekatera zdravila, ki so predpisana na zeleni recept. V kolikor zdravilo spada v t.i. skupino »medsebojno zamenljivih zdravil«, ki vsebujejo enako učinkovino v isti jakosti, se lahko pacient samostojno odloči za zamenjavo za zdravilo z nižjo ceno (v kolikor je le-to na voljo), za katerega ni potrebno doplačati.

  Veljavnost predpisanih receptov in naročilnic je praviloma en mesec od datuma predpisa. Krajša veljavnost velja za recepte z antibiotiki (tri dni) in za recepte z narkotičnimi zdravili (pet dni). Recepti so lahko v elektronski ali papirnati obliki, medtem ko so naročilnice zaenkrat še vedno zgolj v papirnati obliki.

  Obnovljivi recepti veljajo eno leto od datuma predpisa. V tem času lahko pacient vsakič prevzame količino zdravil za tri mesece. Med posameznimi dvigi morata miniti minimalno dva meseca. To ne velja za magistralna zdravila, katerih rok uporabnosti je krajši od treh mesecev (običajno samo en mesec, zato je pacient vsakič upravičen do količine za en mesec).  Pomembno je vedeti, da mora pacient prvič prevzeti katerokoli zdravilo na obnovljiv recept najkasneje v roku enega meseca po datumu predpisa.

  V kolikor pacient ne želi prevzeti celotne količine zdravil, ki so predpisana na en recept,  obstaja možnost izdaje zdravila v obliki delne izdaje. Preostalo količino zdravil, za katera je bila narejena delna izdaja, lahko pacient v isti lekarni prevzame v največ 60 dneh. 

  V naši največji lekarni imamo ob delovnikih dostavo zdravil najmanj trikrat na dan, medtem ko je v manjših lekarnah dostava zdravil manj pogosta. Prispelo pošiljko se najprej temeljito pregleda in pospravi na police, v hladilnik ali v skladišče, pri čemer se je potrebno držati navodil glede skladiščenja zdravil in ostalih substanc. Vsak dan je potrebno preveriti vlažnost in temperaturo prostorov, ki morata ustrezati zahtevam za shranjevanje zdravil, delovanje hladilnika ter s kalibriranjem preveriti tudi pravilnost delovanja tehtnic.

  V lekarni vodimo evidenco prometa s prepovedanimi drogami oziroma z narkotičnimi zdravili; to so denimo nekatera močna zdravila proti bolečinam. V ta namen v posebno narkotično knjigo zabeležimo podatke o osebi, ki je dobila predpisano takšno zdravilo s strani zdravnika ter ga prevzela v lekarni (ime, naslov, številka osebnega dokumenta). Za takšna zdravila veljajo posebna pravila: krajša veljavnost recepta (recept velja samo pet dni), ki mora biti napisan v dvojniku, s številko iz narkotične knjige zdravnika.

  V lekarnah izdelujemo magistralna zdravila (kreme, mazila, oralni geli, suspenzije in sirupi, peroralni praški, raztopine za inhaliranje, kapljice in mazila za oči ter rektalne in vaginalne farmacevtske oblike). To so večinoma pripravki, ki ne obstajajo v že pripravljeni obliki, ali pa njihova farmacevtska oblika in jakost ne ustrezata potrebam bolnika. Zato je marsikatero zdravilo za otroke potrebno izdelati v obliki praška ali sirupa. Ravno tako se včasih pomanjkanje določenega zdravila na tržišču rešuje z izdelavo magistralnega zdravila. Nekatera magistralna zdravila s posebnimi zahtevami glede sterilnosti je potrebno izdelati v aseptični komori. To so kapljice za oči, mazila za oči in analgetična črpalka.

  V večjih lekarnah delo poteka v dveh izmenah. Ob koncu delovnika magister farmacije vedno preveri pravilnost izdaje receptov. Zakonsko določeno je, da moramo v lekarni papirnate recepte in naročilnice hraniti tri leta. Ravno tako smo Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke dolžni poročati o neželenih učinkih zdravil. Za ravnanje z nevarnimi kemikalijami in odpadnimi zdravili imamo posebne protokole, ki se jih je potrebno držati.

  Urnik dežurnih lekarn (Lekarna Novo mesto, Lekarna Črnomelj, Lekarna Trebnje) je na voljo na spletni strani Dolenjskih lekarn. Edina dežurna lekarna, ki nudi 24-urni dostop do nujnih zdravil tudi ob vikendih in praznikih, je Lekarna Novo mesto. V času dežurstva izdajamo samo nujna zdravila na recept, predpisana istega dne.
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE