Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Zdravljenje prehladnih obolenj s homeopatijo

Prehlad je znak, ki nam sporoča, da je naš imunski sistem oslabljen in se zato težje bori z mikrobi, zato pogosto prihaja do okužb. Navaden prehlad običajno traja teden dni, blažja oblika mine v nekaj dneh.

Porušeno ravnovesje v telesu vodi v niz simptomov, ki spremljajo prehladno obolenje. Najpogosteje se začne z utrujenostjo in splošno slabim počutjem, bolečinami v mišicah, katere spremljajo kihanje, kašelj, povišana telesna temperatura, vnetje žrela ter vnetje dihal in obnosnih votlin. Za prehlad ni poznanega splošnega zdravila, s katerim bi ga pozdravili, lahko pa lajšamo simptome. Ponavadi poleg konvencionalnih zdravil in prehranskih dopolnil svetujemo zadostno pitje tekočin in počitek. Ena izmed možnosti zdravljenja pa je tudi homeopatija. Homeopatija je holistična metoda zdravljenja, ki obravnava pacienta kot celoto. Homeopatska zdravila delujejo na vitalno energijo na ravni informacij, s katerimi se telo bojuje proti bolezni, stresu in se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko se sproščamo.

Zdravljenje prehlada s homeopatijo

Svetovanje in izbira homeopatskega zdravila je odvisna od simptomov pacienta. Najpogostejša vprašanja pri prehladu so: koliko časa traja, kakšen je nosni izcedek (voden, rumenkasto-zelen, bel, odsotnost izcedka), kakšen je kašelj (suh, boleč, lajajoč, produktiven), ali je prisotno kihanje in ali ima pacient povišano telesno temperaturo.

V zgodnji fazi prehlada, takoj ko pacient začuti, da se ta začenja – ob mrazenju in kihanju, se uporabi Aconitum. Če gre pacient takoj, ko vzame Aconitum, počivat, se prehlad ustavi že v začetni fazi. Če Aconituma nimamo v domači lekarni, bomo njegovo uporabo morda zamudili, zato je pomembno, da ga vzamemo čim prej.

Pri povišani telesni temperaturi se običajno uporabljajo tri zdravila, in sicer Aconitum, Atropa belladonna in Ferrum phosphoricum. Pomembno je, koliko časa in koliko je povišana temperatura, ali je pacient žejen in čuti bolečine. Pomemben je tudi podatek, kako je z znojenjem in ali je pacient nemiren in izčrpan. Atropa belladonna se na primer uporablja pri zelo povišani temperaturi (40 stopinj C), kadar je pacient utrujen, rdeč v obraz, se močno znoji ter je zelo občutljiv na svetlobo in hrup. Med potekom bolezni se lahko simptomi spreminjajo. Pacient z visoko vročino se začne potiti, vročina mu pade in pojavi se suh kašelj. Nove simptome moramo vedno upoštevati. Izberemo novo zdravilo, ki je najbolj podobno trenutni situaciji in sledimo dogajanju.

Nahod se zdravi glede na nosni izcedek. Največ se uporabljajo naslednja zdravila: Allium cepa, Euphrasia, Arsenicum album, Nux vomica, Pulsatilla in Kalium bichromicum. Pri obilnem vodenem izcedku, ki peče, prisotna sta kihanje in pekoča bolečina v očeh, se uporablja Allium cepa. Pri nahodu, ki nastopi po prepihu, čez dan iz nosa teče, ponoči je zamašen, pacient pa je razdražljiv in pogosto pod stresom pa uporabimo Nux vomico. Značilnosti Pulsatille pa so rumeno-zelen izcedek čez dan, zamašen nos ponoči in izguba vonja. Pri vnetju sinusov se najpogosteje uporablja Kalium bichromicum.

Pogost simptom, ki spremlja prehlad, je tudi kašelj. Pri izbiri zdravila je pomembno, da upoštevamo, v katerem delu dneva je kašelj bolj izrazit, kateri dejavniki stanje izboljšajo ali poslabšajo, pomembno je tudi ali je kašelj suh ali produktiven ter kakšen je v tem primeru izloček. Kadar je suh intenziven kašelj posledica izpostavljenosti hladnemu zraku in ga spremljajo nemir, žeja ter naraščajoča vročina, lahko uporabimo Aconitum. Za Bryonio pa je značilna močna žeja in poslabšanje ob najmanjšem premiku, zato si bolniki pogosto med kašljanjem z rokami pritisnejo na prsni koš, in tako omejijo gibanje. Pri produktivnem kašlju pa gre izpostaviti zdravili Pulsatillo in Kalium bichromicum, ki ju spremlja rumeno-zelen izloček, ter Ipecacuanho, za katero je značilno težko izkašljevanje, ki bolnika sili na bruhanje in ga duši.

Komu je homeopatija namenjena

Homeopatska zdravila so v obliki saharoznih kroglic in so primerna za odrasle, otroke, nosečnice in doječe mamice ter tudi za diabetike. Kroglice damo direktno pod jezik, ker je tam absorpcija najhitrejša. Pol ure prej in potem odsvetujemo uživanje hrane in pijače, razen vode. Kava in močna eterična olja (ki so v čajih, zobnih pastah..), metin in kamilični čaj prekinjajo homeopatski učinek. Ni se jim treba popolnoma odpovedati, le njihovo uporabo zmanjšamo, oziroma uporabljamo z vsaj polurnim zamikom. Zdravilo ne sme priti v stik s kovino (npr. kovinska žlička). Za otroke lahko pripravimo vodno raztopino tako, da izbrane homeopatske kroglice pomešamo v vodi s plastično ali leseno žličko. Homeopatska zdravila se lahko kombinirajo s klasičnimi zdravili (zdravili na recept in brez recepta), priporočljivo pa je, da se jemljejo z zamikom. Homeopatsko zdravljenje svetujeva vsem, ki imajo željo na naraven način stimulirati zdravilno moč telesa in si na ta način pomagati pri premagovanju bolezni.

Katarina Borštar, mag.farm.
Mojca Zakrajšek, mag.farm.
Lekarna Trebnje

 
NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE