Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Rok uporabnosti zdravil

Datum izteka roka uporabnosti zdravila je datum, do katerega se sme zdravilo še uporabljati. To je časovno obdobje, v katerem se pričakuje, da je zdravilo ustrezno in varno za uporabo pod pogojem, da se shranjuje pri pogojih, navedenih na ovojnini, v predvideni embalaži. Po tem datumu zdravilo ne samo, da nima več pričakovanega učinka, temveč je jemanje takšnega zdravila lahko tudi nevarno zaradi možnosti nastanka strupenih razpadnih produktov.

Datum izteka roka uporabnosti mora biti naveden na vidnem mestu na škatlici oziroma zunanji ovojnini zdravila. Če sta navedena mesec in leto izteka uporabnosti, velja, da je zdravilo uporabno še zadnji dan navedenega meseca.

Pogoji, ki lahko vplivajo na zdravilo, so temperatura, vlaga in svetloba, zato zdravil ne shranjujemo v kopalnici ali v avtomobilu, temveč v originalni ovojnini, na primerni temperaturi ter temnem in suhem mestu, ki ni na dosegu naših hišnih ljubljenčkov ali radovednih otroških rok. Na hladnem oziroma v hladilniku hranimo le zdravila, pri katerih je to zahtevano, ostalim pa hranjenje na temperaturi, ki je nižja od sobne (20-25 °C), lahko poruši konsistenco in zmanjša učinek zdravila.

Nekaterim zdravilom se po odprtju skrajša rok uporabnosti – to so denimo zdravila v obliki kapljic za oči, nos ali uho, nekatera mazila in kreme ter sirupi in antibiotične suspenzije za otroke, ki se morajo ravno zaradi kratkega roka uporabnosti po pripravi v lekarni pripraviti oziroma razredčiti tik pred uporabo. Na zunanji ovojnini mora zato biti naveden tudi rok uporabnosti po odprtju. Po tem datumu zdravilo namreč nima več primerne stabilnosti ali pa je podvrženo neželeni razrasti mikroorganizmov, kar je še posebej nevarno pri zdravilih, ki bi morala zagotavljati sterilnost – to so predvsem kapljice za oči. Tako lahko uporaba kapljic za oči s pretečenim rokom uporabnosti po odprtju pripelje do nevarnih očesnih okužb.

Posebno pozorni moramo biti pri magistralnih zdravilih, ki jih zdravnik predpiše na recept in so za posameznega pacienta izdelana v lekarni in imajo krajši rok uporabnosti, navadno en mesec ali manj.

V vsakem primeru je potrebno pozorno opazovati izgled zdravila in v primeru spremembe videza, barve, vonja ali konsistence zdravilo zavreči. Če opazimo, da je krema izgubila prvotno sestavo (oziroma da izstopa vodna komponenta) ali da so se v raztopini za injiciranje pojavili delci in motnost, je to jasen znak, da zdravilo ni več uporabno.

Dobro je, da na zdravilu označimo datum odprtja in da doma ne hranimo zdravil, ki jih nimamo namena uporabiti. Prav tako je priporočljivo, da domačo lekarno vsaj enkrat letno temeljito pregledamo. Z zdravili s pretečenim rokom uporabnosti ravnamo v skladu z navodili za rokovanje z odpadnimi zdravili.

Če imamo doma zdravila z veljavnim rokom uporabnosti, ki so bila ustrezno hranjena, jih lahko podarimo denimo ambulanti Pro Bono, ki ima sedež v Ljubljani. To je brezplačna ambulanta s posvetovalnico, namenjena tujcem, brezdomcem in ostalim osebam brez zdravstvenega zavarovanja. Več si lahko preberete na naslednji povezavi:
www.pro-bono.ordinacija.net
NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE