Zdravila in živali

Živali se v marsičem razlikujejo od ljudi, zato obstajajo zdravila, ki so registrirana samo za živali in ki jih lahko kupite pri veterinarju. Včasih se za živali uporabljajo ista zdravila kot za ljudi, vendar samo po priporočilu veterinarja.

Tako lahko v lekarni kupite zdravila na veterinarski recept, na katerem je naveden odmerek in odmerni interval, ki je primeren za vašega ljubljenčka. Zaradi razlik v delovanju presnovnih organov ni vedno dovolj, da prilagodimo odmerek glede na telesno težo, temveč je potrebno upoštevati še ostale posebnosti živalske vrste in splošnega zdravstvenega stanja živali. Iz tega razloga svetujemo, da se vedno držite nasveta veterinarja.

Dajanje zdravil po lastni izbiri je za domačo ali divjo žival lahko smrtno nevarno. Znani so primeri nenamerne zastrupitve mačk s smrtnim izidom zaradi zaužitja manjših količin paracetamola, ki se nahaja v mnogih izdelkih, dostopnih tudi v prosti prodaji (Daleron, Lekadol itd.).


Objava: 22.02.2019

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti