26. september – Dan slovenskih lekarn: Izdelki iz zdravilnih rastlin

Zdravilne rastline se lahko uporabljajo kot hrana, za preprečevanje in zdravljenje bolezni, nekatere se smejo uporabljati le pod zdravniškim nadzorom, uporaba nekaterih pa zaradi njihove strupenosti ni dovoljena. Zavedajte se, da tudi izdelki iz zdravilnih rastlin prinašajo tveganja!

Že naše babice in prababice so za lajšanje blažjih zdravstvenih težav pogosto uporabljale zdravilne rastline in domače izdelke iz njih. Z razvojem sodobnih zdravil pa je njihov pomen upadel, še več, nekatere zdravilne rastline so šle celo v pozabo. Toda zadnja leta se vračajo v naše življenje kot posledica vračanja k naravnemu oziroma k naravi. V trgovinah in lekarnah najdemo veliko izdelkov iz njih, ponujajo jih tudi različni proizvajalci na spletu. Marsikdo pa se tudi sam loti nabiranja in priprave izdelkov.

Pri nabiranju, izdelovanju, kupovanju in uporabi izdelkov iz zdravilnih rastlin je potrebna previdnost. Kajti splošno uveljavljeni rek, da je vse, kar izvira iz narave, tudi varno, žal ne drži. Zato v naravi nabiramo le rastline, ki jih dobro poznamo. Izdelovanja pripravkov pa se lotimo le po strokovnih navodilih. Posebej previdni moramo biti tudi pri nakupu izdelkov, predvsem prehranskih dopolnil, saj reklame obljubljajo marsikaj – tudi neresnične oziroma zavajajoče sposobnosti zdravljenja ali celo ozdravitve z zdravilnimi rastlinami. Pripravki iz zdravilnih rastlin, ki jih lahko dobite v lekarnah in so plod strokovnega dela, so lahko dobrodošlo dopolnilo za lajšanje ali zdravljenje vaših zdravstvenih težav, vendar morate obvezno nadaljevati tudi zdravljenje z zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik.

Vsi izdelki iz zdravilnih rastlin ali njihovi izvlečki niso zdravila

Pogosto so zdravilne rastline sestavine prehranskih dopolnil. Bistvena razlika med zdravilom in prehranskim dopolnilom je, da mora imeti zdravilo dokazane kakovost, varnost in učinkovitost. Ko je zdravilo na trgu, ves čas spremljajo njegovo varnost in poročajo o neželenih učinkih. Za prehranska dopolnila pa vse našteto ne velja. Pri prehranskem dopolnilu je potrebnega veliko zaupanja proizvajalcu oziroma uvozniku, zato izdelkov ne kupujte po spletu.

Največja težava pri prehranskih dopolnilih rastlinskega izvora je lahko, da niso ustrezne kakovosti, oziroma da ne vsebujejo navedenih sestavin v količinah, ki so zapisane na ovojnini.

Tudi zdravila in prehranska dopolnila rastlinskega izvora oziroma zdravilne rastline lahko imajo neželene učinke, ali pa vstopajo v medsebojno delovanje z drugimi zdravili. Tako se lahko poveča ali zmanjša učinek zdravil, ki so vam jih predpisali na recept, ali pa se bolj izrazijo njihovi neželeni učinki.

Zdravilne rastline, ki najpogosteje vstopajo v medsebojno delovanje z zdravili, so: baldrijan, česen, ginko, ginseng, glog, grenivka, kava kava in šentjanževka.

Previdnost pri uporabi izdelkov iz zdravilnih rastlin
  • Starostniki in kronični bolniki imajo običajno predpisanih več zdravil hkrati, zato obstaja večja verjetnost, da bo prišlo do medsebojnega delovanja med zdravilom in izdelkom iz zdravilnih rastlin.
  • Bolniki z rakom pogosto posegajo po zdravilih rastlinskega izvora in številnih prehranskih dopolnilih, o tem pa redkokdaj govorijo s svojim zdravnikom. V večini primerov je vpliv teh izdelkov na uveljavljeno zdravljenje neznan. Bolniki se morajo o uporabi obvezno posvetovati z onkologom.
  • Pred operativnim posegom je treba prekiniti jemanje izdelkov rastlinskega izvora. Znano je, da česen, ginko, ginseng in ingver povečajo tveganje za krvavitve. Anesteziologi opažajo spremembe srčnega ritma in krvnega tlaka pri bolnikih, ki so jemali ginko, ginseng ali šentjanževko. Šentjanževka tudi podaljša čas narkoze.
  • Bolniki po presaditvah organov naj ne uživajo šentjanževke in ameriškega slamnika, saj lahko pride do zavrnitve presajenega organa.
  • Bolniki, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, naj ne uživajo česna, ginka, ginsenga in grenivke, saj se poveča tveganje za krvavitve. Nasprotno šentjanževka zmanjša učinek teh zdravil in poveča tveganje za infarkt in možgansko kap.
  • Nosečnice in doječe matere naj bodo previdne pri uporabi, saj učinek večine zdravilnih rastlin na plod še ni popolnoma raziskan, na splošno pa je uporaba v nosečnosti in med dojenjem odsvetovana. Znano je, da nekatere zdravilne rastline povzročajo splav ali krčenje mišic maternice in tako sprožijo prezgodnji porod.
  • Uporaba zdravilnih rastlin pri otrocih zahteva še posebno pozornost. Njihova fiziologija je drugačna, prav tako se razlikujeta razvitost in delovanje organov, zaradi česar so lahko bolj dovzetni za neželene učinke in toksičnost zdravilnih rastlin. Poleg izbire zdravilnih rastlin, primernih za otroke, je pomembno tudi, da izberemo ustrezno odmerjanje.

Pa še nekaj nasvetov

Zdravila rastlinskega izvora so lahko milejša alternativa sinteznim zdravilom, vendar je potrebna velika skrbnost in previdnost pri njihovi izbiri. Za nasvet se obrnite na lekarniškega farmacevta ali na zdravnika.

Če je le mogoče, posegajte po izdelkih iz rastlin, ki rastejo v našem okolju, v Evropi.

Če zdravilne rastline naberete in posušite sami ali jih kupite na primer na tržnici, vedno poiščite zanesljive podatke za varno in pravilno pripravo in uporabo. Zavedajte se, da te zdravilne rastline niso bile podvržene preverjanju vsebnosti učinkovin, kakovosti in neškodljivosti.

Lekarniški farmacevti smo vam letos v knjižici, ki jo vsako leto pripravimo ob Dnevu slovenskih lekarn, postregli s številnimi koristnimi nasveti o nabiranju, pripravi, shranjevanju, pravilnem izboru izdelka iz zdravilnih rastlin in primernosti uporabe pri različnih bolezenskih stanjih in starostnih skupinah. Do knjižice lahko dostopite tukaj.

​Miroslava Abazović, mag. farm. spec.


Objava: 22.03.2019

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti