31. JANUAR: Svetovni dan boja proti kajenju – DAN BREZ CIGARETE

Vsako leto 31. januarja obeležujemo DAN BREZ CIGARETE, ki naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, pri čemer jih kar dve tretjini želi kajenje opustiti. Čeprav opustitev kajenja prinaša velike koristi za zdravje vsakega kadilca, pa mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo to sami, brez pomoči.

V Sloveniji je na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči.
V zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja, ki se lahko izvaja kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje.

V okviru NIJZ je na voljo brezplačna anonimna številka 080 2777, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici in na katero se lahko obrnejo po pomoč tisti, ki bi želeli prenehati s kajenjem.

Podpora pri opuščanju kajenja je v Sloveniji na voljo tudi prek interneta, kjer na spletni strani med.over.net deluje forum »kajenje«, prav tako pomoč nudijo različne nevladne organizacije, kot je na primer Slovenska zveza za javno zdravje in tobačno kontrolo (SZOTK), kjer opozarjajo tudi na problematiko izpostavljenosti tobačnemu dimu.

Več o škodljivih učinkih kajenja na zdravje in strategijah odvajanja od kajenja si lahko preberete tu: https://www.dolenjske-lekarne.si/strokovni-clanki/se-zelite-odvaditi-kajenjaPovzeto po: https://www.nijz.si/sl/31-januar-dan-brez-cigarete-dan-brez-kajenja-naj-postane-zivljenje-brez-kajenja

Nina Furdi, farm. teh.


Objava: 31.01.2023

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti