Cepljenje proti gripi

Spet prihaja čas prehlada, dihalnih obolenj in gripe. Gripa je akutno obolenje dihal, ki lahko povzroča nevarne epidemije in pandemije, za določene skupine ljudi pa lahko vodi v hospitalizacijo in celo smrt. Posebej ogroženi so majhni otroci (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice, posamezniki z močno prekomerno telesno maso ter starejši in kronični bolniki, pri katerih gripa lahko vodi v hospitalizacijo in celo smrt. 

Pred gripo se lahko zaščitimo s cepljenjem. Ker virusi influence hitro mutirajo, je treba vsako leto znova pripraviti novo cepivo, s katerim uspešno ciljamo na aktualne seve virusa. Pomembno je, da se cepimo še pred pričetkom sezone gripe, ki se navadno začne okoli novega leta, saj se imuniteta vzpostavi šele 14 dni po cepljenju. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje najbližje zaščititi pred gripo, še posebej pa za ogrožene bolnike in tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, kot so zdravstveni delavci ter druge nujne službe.  Cena cepiva je 14 evrov, za posebej ogrožene bolnike in bolnice pa od letos strošek v celoti krije osnovno zdravstveno zavarovanje.   

Več o gripi si lahko preberete tu: povezava.

Vir: NIJZ

Andrea Šetina, mag. farm.Objava: 24.11.2019

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti