UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI
»Dobro razvita mreža lekarn, ki omogoča oskrbo bolnikov v njihovem domačem kraju in neprekinjena dostopnost sta ključna dejavnika, ki bolnikom s sladkorno boleznijo omogočata ustrezno podporo pri učinkovitem vodenju sladkorne bolezni. Predvsem pa v zdajšnjih časih nemalokrat rešujeta življenja,« ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni pravi asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec., nacionalni koordinator za diabetes pri Lekarniški zbornici Slovenije. Svetovni dan obeležujemo to nedeljo, 14. novembra.

Lekarniški farmacevti bolnikom z diabetesom omogočajo svetovanje o pravilni, varni in učinkoviti rabi zdravil, zdravem načinu življenja in pomoč pri uporabi medicinskih pripomočkov za spremljanje urejenosti glikemije. »V skrbi za bolnike svoje strokovno znanje in praktične veščine ves čas kontinuirano izpopolnjujemo v okviru programa farmacevtske skrbi pri sladkorni bolezni,« doda nacionalni koordinator za diabetes pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Farmacevti so najenostavneje dostopni visoko strokovno usposobljeni zdravstveni delavci, ki z dodatnimi specialnimi znanji lahko še dodatno izboljšajo sodelovanje bolnikov v procesu zdravljenja. Slednje predvsem preko izvajanja kognitivnih storitev, kot sta farmakoterapijski pregled in pregled uporabe zdravil. Boljše sodelovanje pri zdravljenju se namreč odraža z manjšim pojavom težav povezanih z zdravili, manjšem številu zapletov in boljši urejenosti bolezni. »Vse to pa vodi v večjo kakovost z zdravjem povezanega življenja bolnika s sladkorno boleznijo,« poudarja sogovornik Martinc.

Prenehanje kajenja, omejitev uživanja alkohola in sprememba prehranjevalnih navad so ključni dejavniki zdravega stila življenja za bolnike z diabetesom. Pomembno podporo zdravljenju z zdravili za dosego boljše urejenosti glikemije pa predstavljajo medicinski pripomočki, še posebej naprednejši sistemi za kontinuirano spremljanje sladkorja v krvi.

Vir: www.lzs.si


Objava: 14.11.2021

Aktualne objave

16.02.2022

STAVKA 16. 02. 2022

Stavka javnega sektorja

04.02.2022

Svetovni dan boja proti raku 2022

Svetovni dan boja proti raku - zdravljenje raka v času covida-19

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Otvoritev Lekarne Drive In Trebnje
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti