​Evropski dan antibiotikov

Ob Evropskem dnevu antibiotikov (18. november) in Svetovnem tednu antibiotikov (18.-24. november 2019) strokovnjaki opozarjajo na pomen smotrne uporabe antibiotikov. Zaradi prekomerne in nepravilne uporabe antibiotikov se namreč pojavlja vse več odpornih bakterij, zato zdravljenje okužb postaja vse bolj zapleteno in lahko vodi celo do smrtnega izida.

Prvi antibiotik penicilin je naključno odkril škotski raziskovalec Alexander Fleming leta 1928. Po odkritju penicilina so antibiotiki postali ključna zdravila, ki so olajšala zdravljenje okužb in pripomogla k podaljšanju povprečne življenjske dobe. Pomembno je vedeti, da z antibiotiki zdravimo samo bakterijske okužbe, ne pa tudi virusnih, kot so denimo virusna prehladna obolenja. Zdravljenje z antibiotikom predpiše zdravnik, ki se na podlagi temeljitega pregleda in laboratorijskih izvidov prepriča o tem, da gre za bakterijsko okužbo, ki zahteva zdravljenje z ustreznim antibiotikom. Posamezen antibiotik namreč ne zdravi vseh bakterijskih okužb, temveč je primeren samo za tiste okužbe, ki jih povzroča določena skupina bakterij. 

Bakterije, ki razvijejo odpornost na antibiotike, povzročajo nevarne bolnišnične okužbe (npr. MRSA, ESBL itd.), ki se zelo težko zdravijo. Tudi v Sloveniji so v zadnjih letih vse bolj v porastu odporni sevi bakterij, ki povzročajo vse težje ozdravljive spolno prenosljive bolezni, kot je gonoreja. Da preprečimo pojav in širjenje odpornih bakterij, zaradi katerih bi nekoč enostavno ozdravljive okužbe zopet postale neozdravljive, odgovornost leži na vseh nas, zato je nujno upoštevati navodila zdravnika in farmacevta v lekarni. Antibiotike moramo jemati samo takrat, ko so nam bili predpisani, in sicer v pravilnih časovnih intervalih (strogo se držimo določene ure jemanja) in toliko časa, kot je določil zdravnik. Posebna skupina bolnikov so otroci, pri katerih je treba odmerek individualno prilagoditi glede na telesno maso, prilagoditev odmerka pa je potrebna tudi za bolnike z zmanjšano ledvično ali jetrno funkcijo in s telesno maso, ki odstopa od povprečja. 

Če se želite izogniti okužbam in jemanju antibiotikov, je najbolj enostaven, a nadvse učinkovit ukrep ustrezna higiena oziroma vestno in dosledno umivanje rok. Še posebej je pomembno, da to storimo pred vsakim obrokom in pripravo hrane, po obisku zdravstvenih in drugih javnih ustanov ter uporabi javnega prevoza. Dovolj počitka in spanca, redna in raznovrstna prehrana ter redno gibanje bodo pripomogli k večji obrambni sposobnosti našega imunskega sistema, ki nas bo bolj učinkovito ščitil pred okužbami. Če pa smo že zboleli, je bolje, da ostanemo doma. Tako ne bomo ogrožali ostalih, hkrati pa se bomo tudi sami hitreje in bolj uspešno pozdravili.

Vir: NIJZ

Andrea Šetina, mag. farm.Objava: 20.11.2019

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti