Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Objave
Aktualne objave
Objavljeno: 03. dec 2023

Nagradna igra: VESELI DECEMBER

Objavljeno: 14. nov 2023

Svetovni dan sladkorne bolezni

Objavljeno: 10. okt 2023

Povišan holesterol

NEKAJ INFORMACIJ O KORONAVIRUSU

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic, za katere so potrdili, da jih je povzročil do sedaj neznan koronavirus, ki so ga poimenovali SARS-CoV-2. Bolezen, ki jo virus povzroča ali COVID-19 se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično, za prenos pa je potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika 1,5 m). Možnost, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, še ni potrjena. Ravno tako še ni poznana točna inkubacijska doba, vendar glede na dosedanja poročila znaša med 2 in 12 dnevi, najbrž pa ne več kot 14 dni.  
Zdravljenje je simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, če ob okužbi ni zadostna. Tako se ob hudi prizadetosti pljuč bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd. 

Z novim koronavirusom se lahko okuži vsak, vendar po poročanjih ocenjujemo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Večja verjetnost za težji potek bolezni je prisotna pri starejših, rakastih in kroničnih bolnikih, ki imajo bolezni, kot so astma, diabetes ter srčno-žilne ali avtoimunske bolezni.

Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najbolj pomembnih ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe. 

Vsakodnevni preventivni ukrepi: 
- Redno si umivamo roke z milom in vodo.
- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
- Ne dotikamo se oči, nosu in ust. 
- Upoštevamo pravila higiene kašlja.
- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Ne glede na vrsto dihalnega obolenja velja priporočilo, da v primeru bolezni po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. Zaradi lažjega svetovanje o uporabi zdravil priporočamo, da je oseba, ki bo vaša zdravila prevzela, seznanjena z vso terapijo.
- Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. 
- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.   

Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Maske se premočijo in po nekaj urah ne nudijo več zaščite, zato jih moramo nadomestiti z novimi.
Navadne kirurške maske pri bolnih preprečujejo kapljično širjenje kužnih delcev.
Za zdrave posameznike, ki se želijo zaščititi pred vdihovanjem kužnih delcev, so primerne maske s filtrom oziroma z oznako FFP2 ali FFP3
Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene, torej da pokrivajo nos in usta. Pred namestitvijo in po odstranitvi maske si moramo razkužiti roke, uporabljeno masko pa pravilno zavržemo varno spravljeno v plastično vrečko. 

Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna. Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.  

Dodatna previdnost se svetuje, če ste se vrnili s potovanja, ki je vključevalo Kitajsko, Južno Korejo, Iran ali italijanske province Lombardija, Veneto, Piedmont ali Emiglia Romagna. Če se vam bodo v obdobju 14 dni po vrnitvi z zgoraj navedenih območij pojavili bolezenski znaki, kot so vročina in kašelj ali občutek težkega dihanja, ostanite doma, držite se priporočenih higienskih ukrepov, zdravnika pa o bolezenskih znakih obvestite po telefonu
Na potovanju upoštevajte navodila lokalnih oblasti, ključnega pomena pa so higienski ukrepi ter izogibanje stiku z mrtvimi živalmi, tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora.

Andrea Šetina, mag. farm.

Vir: NIJZ
NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE