UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI
Spremljanje krvnega tlaka doma
 
Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del odkrivanja in obravnavanja hipertenzije. Primerno je tako za tiste, ki zvišanega krvnega tlaka še nimate in želite njegove vrednosti redno spremljati, kot za tiste, ki imate hipertenzijo že diagnosticirano.
 
Spremljanje krvnega tlaka doma poteka v okolju, ki ste ga vajeni. Lahko vam potrdi, da so predpisana zdravila učinkovita, ter vas in vašega zdravnika opozori na možne zdravstvene zaplete. Tako lahko učinkovito in enostavno izboljšate potek svoje bolezni.
 
Na začetku je pomembno, da se naučite pravilnega postopka merjenja in si priskrbite dober merilnik krvnega tlaka. Brez recepta ga lahko kupite na različnih prodajnih mestih. Biti mora umerjen in nepoškodovan, z njim moramo znati ravnati pravilno oz. kot piše v navodilih proizvajalca.
 
Normalno povprečje meritev pri spremljanju krvnega tlaka doma je ˂ 135/85 mm Hg, optimalno pa verjetno ˂ 120/80 mm Hg. Če je povprečje meritev krvnega tlaka doma ˃ 135/85 mm Hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.
 
Mag. Primož Dolenc, dr. med., Klinični oddelek za hipertenzijo, Združenje za hipertenzijo
 
»Spremljanje krvnega tlaka doma ni zapleteno ali neprijetno. Verjetno boste ugotovili, da vam je všeč in da imate boljši nadzor nad svojo boleznijo. Dolgoročno bo vaše tveganje za zaplete pri zvišanem krvnem tlaku manjše in tudi vaše življenje bo bolj zdravo.«
 
Več informacij o krvnem tlaku najdete na spletni strani www.zakajtibijesrce.si. Projekt Združenja za hipertenzijo podpira Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto. 
 


Objava: 17.05.2021

Aktualne objave

16.02.2022

STAVKA 16. 02. 2022

Stavka javnega sektorja

04.02.2022

Svetovni dan boja proti raku 2022

Svetovni dan boja proti raku - zdravljenje raka v času covida-19

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Otvoritev Lekarne Drive In Trebnje
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti