Svetovni dan ALS

21. junija obeležujemo svetovni dan ALS. Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je neozdravljiva degenerativna bolezen živčevja. Njen prepoznavni znak je huda mišična šibkost, ki je posledica prizadetosti motoričnih (gibalnih) nevronov v možganski skorji, možganskem deblu in hrbtenjači. Bolniki imajo težave težave z govorom, požiranjem in hranjenjem, gibanjem ter dihanjem. Pojavijo se lahko različne kognitivne motnje, pri nekaterih v obliki frontotemporalne demence.

Starost ob začetku bolezni je praviloma več kot 40 let, ob začetku je povprečna starost pri približno 65 letih. Dejavniki tveganja so dednost, starost, moški spol in (poklicna) izpostavljenost strupom. Največ, kar z zdravili lahko dosežemo, je upočasnitev napredovanja bolezni. Od leta 1995 je na voljo zdravilo riluzol, ki za nekaj mesecev podaljša povprečno preživetje bolnikov z ALS. V zadnjem času poteka več kliničnih študij, v katerih preizkušajo zdravilno učinkovitost novih snovi.

Bolnikom z neozdravljivo boleznijo ter njihovim bližnjim priporočamo obisk spletne strani Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe: Metulj - Samopomoč (paliativnaoskrba.si)


Andrea Šetina, mag. farm.

Vir: Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) - UKC Ljubljana
 


Objava: 21.06.2023

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti