Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Objave
Aktualne objave
Objavljeno: 12. jul 2024

Nagradna igra: POLETNI VEČERI

Objavljeno: 30. apr 2024

Anketa o Dojenju prijaznih mestih

Objavljeno: 09. apr 2024

Ta nadležna suha koža

Objavljeno: 08. apr 2024

KARIERNI DAN NA FAKULTETI ZA FARMACIJO

Svetovni dan ALS

21. junija obeležujemo svetovni dan ALS. Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je neozdravljiva degenerativna bolezen živčevja. Njen prepoznavni znak je huda mišična šibkost, ki je posledica prizadetosti motoričnih (gibalnih) nevronov v možganski skorji, možganskem deblu in hrbtenjači. Bolniki imajo težave težave z govorom, požiranjem in hranjenjem, gibanjem ter dihanjem. Pojavijo se lahko različne kognitivne motnje, pri nekaterih v obliki frontotemporalne demence.

Starost ob začetku bolezni je praviloma več kot 40 let, ob začetku je povprečna starost pri približno 65 letih. Dejavniki tveganja so dednost, starost, moški spol in (poklicna) izpostavljenost strupom. Največ, kar z zdravili lahko dosežemo, je upočasnitev napredovanja bolezni. Od leta 1995 je na voljo zdravilo riluzol, ki za nekaj mesecev podaljša povprečno preživetje bolnikov z ALS. V zadnjem času poteka več kliničnih študij, v katerih preizkušajo zdravilno učinkovitost novih snovi.

Bolnikom z neozdravljivo boleznijo ter njihovim bližnjim priporočamo obisk spletne strani Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe: Metulj - Samopomoč (paliativnaoskrba.si)


Andrea Šetina, mag. farm.

Vir: Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) - UKC Ljubljana
 
NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

Uporabljamo bistvene piškotke za zagotovitev pravilnega delovanja in sledilne piškotke za razumevanje vaše interakcije z njim. Slednje bodo postavljene šele po soglasju. Naj izberem.

SPREJMI VSE
ZAVRNI