UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI

SVETOVNI DAN ASTME

Astma je kronična vnetna bolezen dihalnih poti, pri kateri se pod vplivom različnih dražljajev zožijo dihalne poti, pojavi se kronično vnetje dihalnih poti in nabiranje sluzi v bronhijih, kar vodi v oteženo dihanje, občutek stiskanja prsnega koša in kašlja sredi noči ali zgodaj zjutraj. Značilni simptomi in znaki astme so oteženo dihanje in pomanjkanje zraka, ob naporih ali v mrazu, prisoten je suh kašelj, piskanje in stiskanje v prsnem košu ter nemiren spanec zaradi oteženega dihanja.

Astma poteka v epizodah, kar pomeni da se izmenjujejo obdobja z znaki astme in obdobja brez težav. Napade astme lahko povzročijo številni dejavniki v našem okolju, zato je pomembno, da jih odkrijete in prepoznate, saj lahko z izogibanjem dejavnikov na katere ste preobčutljivi preprečite poslabšanje astme. 

Najpogostejši povzročitelji astme so cigaretni dim, telesni napor, virusne infekcije dihal, stik s pelodnim prahom, živalsko dlako, itd. Da ne pride do poslabšanj, lahko astmo nadzorujemo sami, z nefarmakološkimi ukrepi (zdravljenje in nadzorovanje astme z izogibanjem dejavnikov) ter farmakološkimi ukrepi (zdravljenje in nadzorovanje astme s pomočjo zdravil, ki jih predpiše zdravnik).

Nina Furdi, farm. teh.

Povzeto po: https://www.dolenjske-lekarne.si/strokovni-clanki/astma


Objava: 04.05.2023

Aktualne objave

22.05.2023

Nagradna igra Salvit

Salvit

04.05.2023

Svetovni dan astme

Svetovni dan astme

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Vabljeni k sodelovanju v nagradni igri Salvit.
Nagradna igra traja v času od 22. 05. 2023 do 29. 05. 2023.
Za več informacij obiščite naš Facebook in Instagram profil.
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Otvoritev Lekarne Drive In Trebnje
Prijazno vabljeni, da nas v ponedeljek, 26. septembra, obiščete v eni izmed naših lekarn, v kateri vam bomo svetovali in podarili knjižico z naslovom Zdravila in otroci. 
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti