Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Objave
Aktualne objave
Objavljeno: 11. jun 2024

Nagradna igra: ZDRAVO POLETJE

Objavljeno: 30. apr 2024

Anketa o Dojenju prijaznih mestih

Objavljeno: 11. apr 2024

BREZPLAČNO MERJENJE VENSKEGA PRETOKA

Objavljeno: 09. apr 2024

Ta nadležna suha koža

SVETOVNI DAN ASTME

Astma je kronična vnetna bolezen dihalnih poti, pri kateri se pod vplivom različnih dražljajev zožijo dihalne poti, pojavi se kronično vnetje dihalnih poti in nabiranje sluzi v bronhijih, kar vodi v oteženo dihanje, občutek stiskanja prsnega koša in kašlja sredi noči ali zgodaj zjutraj. Značilni simptomi in znaki astme so oteženo dihanje in pomanjkanje zraka, ob naporih ali v mrazu, prisoten je suh kašelj, piskanje in stiskanje v prsnem košu ter nemiren spanec zaradi oteženega dihanja.

Astma poteka v epizodah, kar pomeni da se izmenjujejo obdobja z znaki astme in obdobja brez težav. Napade astme lahko povzročijo številni dejavniki v našem okolju, zato je pomembno, da jih odkrijete in prepoznate, saj lahko z izogibanjem dejavnikov na katere ste preobčutljivi preprečite poslabšanje astme. 

Najpogostejši povzročitelji astme so cigaretni dim, telesni napor, virusne infekcije dihal, stik s pelodnim prahom, živalsko dlako, itd. Da ne pride do poslabšanj, lahko astmo nadzorujemo sami, z nefarmakološkimi ukrepi (zdravljenje in nadzorovanje astme z izogibanjem dejavnikov) ter farmakološkimi ukrepi (zdravljenje in nadzorovanje astme s pomočjo zdravil, ki jih predpiše zdravnik).

Nina Furdi, farm. teh.

Povzeto po: https://www.dolenjske-lekarne.si/strokovni-clanki/astma
NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE