UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI

SVETOVNI DAN BOJA PROTI RAKU – 4. FEBRUAR

Vsako leto na ta dan obeležujemo SVETOVNI DAN BOJA PROTI RAKU, mednarodni dan za ozaveščanje o raku ter spodbujanje preprečevanja, odkrivanja in zdravljenje raka.

Po podatkih Registra v Sloveniji vsako leto zboli okoli 15.000 ljudi. V Sloveniji je rak trenutno prvi najpogostejši vzrok smrti pri moških in drugi najpogostejši pri ženskah. Med nami živi že več kot 110.000 oseb, ki so kadar koli zbolele zaradi ene od rakavih bolezni. Več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti, drugo tretjino pa je mogoče pozdraviti, če bolezen odkrijemo zgodaj in jo pravilno zdravimo.
 
V Sloveniji imamo tudi nekaj državnih programov, ki so namenjeni preventivi in zgodnjemu odkrivanju rakavih sprememb.
 
Državni program DORA je organiziran državni presejalni program za raka dojk, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju te bolezni. Namenjen je ženskam med 50. in 69. letom starosti – v tem obdobju je verjetnost, da zbolijo za rakom dojk, največja. Vabilo prejmejo vsaki dve leti.
 
Državni program ZORA je preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. Program je namenjen ženskam med 20. in 64. letom.
 
Državni program SVIT je namenjen presejanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Program je namenjen moškim in ženskam starim od 50 do 74 let. Izvaja se vsaki 2 leti.
 
Državni program obvladovanja raka DPOR je program dejavnosti, nalog in ukrepov, ki so potrebni za učinkovito obvladovanje raka v Republiki Sloveniji. Temelji na mednarodnih priporočilih in je prilagojen sistemu zdravstvenega varstva Republike Slovenije, ki vsem državljanom omogoča enako dostopnost do kakovostnih storitev zdravstvenega sistema na področju raka. Vsebuje stališča zdravstvene politike, zdravstvene stroke in civilne družbe do celostnega obvladovanja raka. Nosilec programa je Ministrstvo za zdravje (MZ), od januarja 2022 pa ga upravlja in vodi Onkološki inštitut Ljubljana (OI), ki je tako zadolžen za izvajanje aktivnosti koordinacije in komunikacije.

Nina Furdi, farm. teh.
 
Vir: http://www.dpor.si/ 
Vir: https://europadonna.si/ostani-zdrav/presejalni-programi/ 

 
Objava: 04.02.2023

Aktualne objave

17.03.2023

Svetovni dan spanja

17. marec, svetovni dan spanja

04.02.2023

Svetovni dan boja proti raku – 4. februar

Svetovni dan boja proti raku

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Otvoritev Lekarne Drive In Trebnje
Prijazno vabljeni, da nas v ponedeljek, 26. septembra, obiščete v eni izmed naših lekarn, v kateri vam bomo svetovali in podarili knjižico z naslovom Zdravila in otroci. 
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti