UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI
Svetovni dan boja proti raku 

Vsako leto 4. februarja pod okriljem Mednarodne zveze za obvladovanje raka (UICC) obeležujemo svetovni dan boja proti raku, mednarodni dan za ozaveščanje o raku ter spodbujanje preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja raka. Vsako leto po svetu za rakom na novo zboli 17 milijonov ljudi, 10 milijonov jih umre. Po podatkih Registra raka  v Sloveniji zboli vsako leto 15.000 ljudi; trenutno je rak v Sloveniji najpogostejši vzrok smrti pri moških in drugi najpogostejši pri ženskah. Med nami živi že več kot 110.000 oseb, ki so kadar koli zbolele zaradi ene od rakavih bolezni. Več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti. Drugo tretjino je mogoče pozdraviti, če bolezen odkrijemo zgodaj in pravilno zdravimo. 

Letos se pričenja 3-letna kampanja pod geslom ''Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom''. Ministrstvo za zdravje in Onkološki inštitut Ljubljana ob tej priložnosti izpostavljata, da je sistematično in dolgoročno zmanjševanje bremena raka mogoče le s celovitim obvladovanjem, ki ga v Sloveniji uresničujemo z državnim programom obvladovanja raka (DPOR). V novem strateškem dokumentu za celostno obvladovanje raka so enako kot doslej zastavljeni trije ključni strateški cilji: upočasniti rast števila novih bolnikov z rakom v državi, povečati preživetje slovenskih bolnikov z rakom in izboljšati kakovost življenja bolnikov z rakom s krepitvijo celostne rehabilitacije in paliativne oskrbe. Program zavezuje k nadaljnji krepitvi primarne preventive in nadaljevanju izvajanja odličnih presejalnih programov ZORA, DORA in Svit, ki so tudi v času covid-19 delovali varno in uspešno.

Minister za zdravje Janez Poklukar, dr. med., je ob tem povedal: »Rak je epidemija sodobnega časa in veliko javnozdravstveno breme mnogih držav, tudi v Sloveniji. Epidemija covid-19 je kljub temu, da smo se trudili ohranjati storitve s področja onkologije čim bolj neokrnjene, zagotovo pustila svoje posledice; podatki Registra raka kažejo, da smo med epidemijo odkrivali manj novih primerov raka kot pred epidemijo, celoten vpliv pa bomo realno lahko ocenili šele v prihodnjih letih.


Vir: www.onko-i.si


Objava: 04.02.2022

Aktualne objave

16.02.2022

STAVKA 16. 02. 2022

Stavka javnega sektorja

04.02.2022

Svetovni dan boja proti raku 2022

Svetovni dan boja proti raku - zdravljenje raka v času covida-19

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Otvoritev Lekarne Drive In Trebnje
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti