UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI

SVETOVNI DAN SPANJA 

Svetovni dan spanja je mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (World Sleep Society - WSS), in je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja v vseh obdobjih življenja.

Za dober spanec je pomembno, da je dolžina spanja prilagojena starosti in potrebam posameznika. Pomembno je, da spanec ni prekinjen in je dovolj globok. Dober spanec ima pomembno vlogo, saj prinaša številne koristi za naše zdravje, saj izboljšuje našo odpornost in imunske odzive, okrepi možganske funkcije, krepi našo telesno pripravljenost in energijsko bilanco, ugodno vpliva na naše duševno zdravje in čustveno razpoloženje ter izboljša prebavo. 

Slovenci spimo premalo, saj zadnje raziskave, ki jih je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kažejo, da glede na priporočila za odrasle (od 7 do 9 ur spanja dnevno) v Sloveniji dovolj dolgo spi le tretjina odraslih (33 % moških in 37 % žensk med 18. in 74. letom starosti) in le nekaj več kot petina otrok in mladostnikov (9 ur ali več na noč). 

V zadnjih dveh letih je pandemija covida-19 močno povečala pojav kronične nespečnosti v splošni populaciji. 
Program krepitve in varovanja zdravja Zdrav duh v zdravi glavi, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, na spletišču zdravaglava.si objavlja povzetke znanstvenih raziskav na področju spanja in drugih plati vseživljenjske skrbi za zdravje možganov.

Nina Furdi, farm. teh.

Povzeto po: https://nijz.si/zivljenjski-slog/spanje/svetovni-dan-spanja-2022-dober-spanec-bister-um-vse-dobro/


Objava: 17.03.2023

Aktualne objave

17.03.2023

Svetovni dan spanja

17. marec, svetovni dan spanja

04.02.2023

Svetovni dan boja proti raku – 4. februar

Svetovni dan boja proti raku

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
Otvoritev Lekarne Drive In Trebnje
Prijazno vabljeni, da nas v ponedeljek, 26. septembra, obiščete v eni izmed naših lekarn, v kateri vam bomo svetovali in podarili knjižico z naslovom Zdravila in otroci. 
Farmacevt svetuje
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti