Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Objave
Aktualne objave
Objavljeno: 03. dec 2023

Nagradna igra: VESELI DECEMBER

Objavljeno: 14. nov 2023

Svetovni dan sladkorne bolezni

Objavljeno: 10. okt 2023

Povišan holesterol

SVETOVNI DAN SPANJA 

Svetovni dan spanja je mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (World Sleep Society - WSS), in je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja v vseh obdobjih življenja.

Za dober spanec je pomembno, da je dolžina spanja prilagojena starosti in potrebam posameznika. Pomembno je, da spanec ni prekinjen in je dovolj globok. Dober spanec ima pomembno vlogo, saj prinaša številne koristi za naše zdravje, saj izboljšuje našo odpornost in imunske odzive, okrepi možganske funkcije, krepi našo telesno pripravljenost in energijsko bilanco, ugodno vpliva na naše duševno zdravje in čustveno razpoloženje ter izboljša prebavo. 

Slovenci spimo premalo, saj zadnje raziskave, ki jih je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kažejo, da glede na priporočila za odrasle (od 7 do 9 ur spanja dnevno) v Sloveniji dovolj dolgo spi le tretjina odraslih (33 % moških in 37 % žensk med 18. in 74. letom starosti) in le nekaj več kot petina otrok in mladostnikov (9 ur ali več na noč). 

V zadnjih dveh letih je pandemija covida-19 močno povečala pojav kronične nespečnosti v splošni populaciji. 
Program krepitve in varovanja zdravja Zdrav duh v zdravi glavi, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, na spletišču zdravaglava.si objavlja povzetke znanstvenih raziskav na področju spanja in drugih plati vseživljenjske skrbi za zdravje možganov.

Nina Furdi, farm. teh.

Povzeto po: https://nijz.si/zivljenjski-slog/spanje/svetovni-dan-spanja-2022-dober-spanec-bister-um-vse-dobro/
NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE