Kam z odpadnimi zdravili

Odpadna zdravila sodijo med nevarne odpadke, saj so lahko škodljiva tako za ljudi kot tudi za naravo. Zato jih ne odlagajmo med običajne gospodinjske odpadke, ampak jih odnesimo v lekarne, specializirane trgovine, izvajalcem javne službe (komunali) v zbirnih centrih ali zbiralcem odpadnih zdravil ob kampanjah prepuščanja odpadnih zdravil.

V lekarni sprejemamo:
- Odpadna zdravila v trdnem stanju (npr. tablete, kapsule, svečke), ki so zaprta v originalni, nepoškodovani in čisti stični ovojnini (brez zunanje ovojnine oziroma škatlic, ki sodijo med papirnate odpadke).
- Odpadna zdravila v obliki praškov ali tekočin (npr. praški, kreme, sirupi, kapljice), ki so originalno zaprta v nepoškodovani in čisti stični ovojnini (brez zunanje ovojnine oziroma škatlic, ki sodijo med papirnate odpadke).

V lekarni ne sprejemamo:
- Zdravil, ki so v obliki injekcijskih brizg in igel, saj nimamo za to namenjenih varnostnih zabojnikov, ki varujejo pred vbodi in možnimi posledičnimi okužbami.

Tovrstni odpadki sodijo med nevarne odpadke, zato pacientom svetujemo, naj jih hranijo doma in počakajo na odvoz nevarnih odpadkov ali že prej odnesejo v zbirni center oziroma na komunalo.

- Infektivnih odpadkov, ki so nevarni zaradi možnosti okužbe. To so ostri (injekcijske igle, lancete, šivalni material, skalpeli in podobni predmeti, ki so bili v stiku z bolnikom) in mehki odpadki (krvav in gnojen obvezni material, okužen material za enkratno uporabo, brisače, rokavice ipd.).

Fizične osebe lahko zbirajo infektivne odpadke v namenskih posodah, ki so narejene iz trde plastike in se po uporabi nepredušno zaprejo. Uporabnikom omogočajo varno ločeno zbiranje in oddajo infektivnih odpadkov, ki ravno tako spadajo med nevarne odpadke.


Objava: 22.02.2019

Aktualne objave

05.12.2019

Prenovljena lekarna v Škocjanu

Prenovljena lekarna v Škocjanu. V četrtek, 5. decembra 2019, smo odprli prenovljeno lekarno v Škocjanu.

29.11.2019

Vabilo

Vabilo na otvoritev prenovljene Lekarne Škocjan

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
942