UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI
 

Biološka zdravila

Kaj so biološka zdravila in kako delujejo?
Biološka zdravila so zdravila katerih učinkovina je biološka snov ali snov, pridobljena s postopkom, ki vključuje biološke sisteme.
 V grobem jih delimo na:
• tradicionalna biološka zdravila, pridobljena z izolacijo iz rastlin, živali in človeške krvi ter s klasično biotehnologijo (antibiotiki, steroidi),
• sodobna biološka zdravila, pridobljena s pomočjo rekombinantne  DNK, moderne celične biologije in kemijske sinteze na trdnih nosilcih (del monoklonskih protiteles, rekombinantna biološka zdravila).
Sodobna biološka zdravila so večinoma beljakovine, zato jih v telo vnašamo v obliki injekcij in infuzij, saj so občutljiva na prebavne sokove in encime v prebavilih. Zanje je značilno, da po vnosu v telo delujejo različno. Lahko posnemajo delovanje telesu lastnih beljakovin in tako nadomeščajo njihovo pomanjkanje, na primer pri sladkorni bolezni, slabokrvnosti ali na splošno pri pomanjkanju katere koli beljakovine. Ali pa delujejo kot zaviralci škodljivih beljakovin ali celic v  organizmu, ki lahko povzročajo hude bolezni. Tako delujejo zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje rakavih obolenj ali za upočasnitev širjenja raka, pa tudi pri kronični vnetni črevesni bolezni, revmatoidnem artritisu in luskavici.

Komu jih zdravnik lahko predpiše?
Biološka zdravila predpišejo bolnikom, ki:
jim standardno sistemsko zdravljenje ni pomagalo oziroma se nanj niso odzvali,
standardnega sistemskega zdravljenja niso prenašali, ker je imelo prehude neželene učinke,
ali jim niso mogli predpisati običajnih zdravil zaradi drugih bolezni.
Izbira zdravila je v rokah zdravnika specialista, uporabo pa odobri zdravniška komisija na podlagi natančno izdelanih meril za predpisovanje.

Kako pravilno ravnati z biološkimi zdravili?
Biološka zdravila so običajno manj stabilna kot klasična. Shranjevati jih moramo v hladilniku (pri temperaturi od 2 do 8 °C) in paziti, da ne zamrznejo oz. se ne segrejejo nad 8 °C. Ustrezne razmere shranjevanja moramo zagotoviti tudi ob transportu! Neustrezno shranjevanje lahko povzroči, da se zdravilo razgradi ali se spremeni njegova zgradba, zaradi česar ni učinkovito.

Kateri neželeni učinki se lahko pojavijo ob uporabi bioloških zdravil?
Najpogostejši neželeni učinek biološkega zdravila je lokalna reakcija na mestu vboda, ki se po navadi kaže z rdečino in/ali pekočim občutkom, manjšo podplutbo, oteklino in bolečino. Največkrat se razvije v prvih štirih tednih zdravljenja in traja največ teden dni.
Med zdravljenjem z biološkimi zdravili se poveča dovzetnost za okužbe, predvsem v prvem letu. Navadno gre le za nezapletene okužbe zgornjih dihal.
Z uporabo bioloških zdravil se je pokazalo tudi, da imajo nekatera neželeno delovanje na srce,  višajo lahko krvni tlak. Pojavljajo se tudi alergijske reakcije, največkrat na mestu injiciranja. Običajno so blage, v nekaterih primerih pa se lahko stopnjujejo vse do anafilaktičnega šoka.
V primeru pojava ali suma, da so se pojavili neželeni učinki – tudi takšni, ki niso navedeni v priloženem navodilu za zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom!

Mirjana Dragoš, mag. farm.
Lekarna Črnomelj

 


Objava: 26.09.2014

Aktualne objave

02.03.2020

Nekaj informacij o koronavirusu

Kaj moramo vedeti o koronavirusu?

05.12.2019

Prenovljena lekarna v Škocjanu

Prenovljena lekarna v Škocjanu. V četrtek, 5. decembra 2019, smo odprli prenovljeno lekarno v Škocjanu.

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Zaradi ukrepov povezanih z epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) ima stalna dežurna lekarna (Lekarna Novo mesto) od 20.03.2020 do preklica skrajšan delovni čas dežurne službe.

Čas dežuranja:
Ob delavnikih od 20.00 do 22.00 ure.
Ob sobotah od 13.00 do 22.00 ure.
Ob nedeljah in praznikih od 7.00 do 22.00 ure.

Hvala za razumevanje.

V času dežuranja izdajamo zdravila na recepte, predpisana istega dne.
Lekarna Bršljin ponovno odpira svoja vrata v petek, 8.5.2020.