Halitoza ali ustni zadah je neprijeten vonj iz ustne votline, ki nam otežuje vsakodnevno komunikacijo in lahko zmanjša samozavest in socialne stike. S to težavo se vsaj občasno srečujemo vsi ljudje.
 

Jutranji zadah

Ali ste se kdaj vprašali, zakaj vam zjutraj neprijetno zaudarja iz ust, čeprav ste pred spanjem vneto ščetkali in nitkali zobe? Jutranji zadah je zelo pogost in vsaj občasno se z njim srečuje večina ljudi. Ustna sluznica se neprestano obnavlja, odmrle celice pa se ponoči kopičijo v ustih, ker jih s požiranjem sline in pitjem tekočine ne spiramo iz ust. Ponoči se nastajanje sline upočasni. Stanje se še poslabša pri ljudeh, ki spijo v suhih prostorih ali imajo zamašen nos. V teh primerih se usta še bolj izsušijo. Pomanjkanje sline je najpogostejši vzrok za jutranji zadah pri ljudeh, ki imajo sicer zdravo ustno votlino in dobro ustno higieno.
 

Prehrana

Česen s stročjim fižolom? Čevapčiči s čebulo? Sliši se okusno, vendar se pripravite na slab zadah iz ust. Česen in čebula vsebujeta hlapne žveplove spojine, ki še več ur po zaužitju povzročajo zadah. Iz prebavil prehajajo v kri in se preko pljuč izločajo z izdihanim zrakom.  Enako je s tobakom in alkoholom. Omenimo še kavo, ki lahko zmanjša izločanje sline, kar omogoča razrast bakterij, ki povzročajo neprijeten zadah. 

Pomagamo si lahko z žvečenjem osvežilnih žvečilnih gumijev ali različnimi ustnimi vodicami, vendar zadah izgine šele takrat, ko se iz krvi izločijo vse snovi, ki ga povzročajo. 


Kaj uživati, da bi bilo zadaha čim manj?

- Voda. Je brez vonja in s pitjem iz ust splakujemo ostanke hrane in bakterije. Poleg tega zadostna hidracija telesa spodbuja naravno izločanje sline, ki neprestano čisti naša usta in upočasnjuje razrast bakterij.
- Žvečilni gumiji. Izberite takega, ki je brez sladkorja in z dodanim ksilitolom. Žvečenje spodbuja nastajanje sline, odplavlja delčke hrane, ksilitol pa zavira rast bakterij.
- Žvečenje surovega sadja in zelenjave, na primer navadne paprike.
- Jogurt. Japonski znanstveniki so odkrili, da koristne bakterije laktobacili, ki so prisotni v jogurtih, zmanjšujejo pojav slabega ustnega zadaha.

 
Vzroki za nastanek ustnega zadaha


- Obloge na jeziku. Sestavljajo jih odmrle celice ustne sluznice in ostanki hrane. To je dobro gojišče za bakterije, ki med svojo presnovo sproščajo neprijetne vonjave.  Po navadi ne gre za bolezensko stanje, ampak za kombinacijo slabe ustne higiene, napačne prehrane in izsušenosti ust. Oblogo poskusimo odstraniti z namenskim strgalom za jezik, pomaga pa tudi uživanje bolj goste, trde hrane, recimo surove zelenjave, saj ta med žvečenjem in požiranjem fizično lušči oblogo.

- Parodontalna bolezen ali parodontoza, ki jo povzroči nalaganje oblog na zobeh zaradi nezadostne ustne higiene in dednosti. Poleg tega je pogosta tudi pri sladkornih bolnikih in kadilcih. Ker bakterije iz zobnih oblog izločajo strupe, se dlesen vname in oteče. Neprijeten zadah je posledica propada tkiva in razrasta bakterij. Vnete dlesni otečejo in odstopijo od zob, zato nastanejo obzobni žepki. Hrana, ujeta v žepkih, je idealno gojišče za bakterije, ki povzročijo gnitje hrane, pri katerem se sproščajo dušikove in žveplove spojine, ki dajejo značilen vonj.
Pri začetni obliki parodontoze si lahko pomagamo sami s temeljitim vsakodnevnim ščetkanjem in nitkanjem zob, pri napredovali obliki pa potrebujemo pomoč zobozdravnika. Za čiščenje zob izberite zelo mehko ščetko, saj z njo ne boste še dodatno poškodovali dlesni, zobna pasta ali ustna voda pa naj vsebuje učinkovino klorheksidin, ki uniči škodljive bakterije. Vse izdelke najdete v lekarni.

- Nabiranje hrane v zobeh s kariesom, pod mostički ali v previsnih zalivkah in med zobmi, če jih ne čistimo. V teh primerih ustni zadah preprečimo z temeljito higieno zob s krtačko, zobno nitko in medzobnimi ščetkami in v primeru kariesa s sanacijo zob pri zobozdravniku.

- Razbrazdani mandlji. Pri osebah, ki so v svojem življenju prebolele večje število angin, so mandlji lahko močno razbrazdani, zato v njih zastaja hrana. Ta pod vplivom bakterij počasi razpada in povzroča slab zadah. V pomoč je lahko večkrat dnevno grgranje žajbljevega čaja, ki deluje protivnetno in spada v široko paleto izdelkov Galenskega laboratorija Dolenjskih lekarn.

- Vnetje mandljev in obzobnega tkiva, vnetje sinusov in tumorji v ustni votlini. V vseh primerih neprijeten zadah poneha šele, ko ozdravimo osnovno bolezen.

 
Vonjave, ki prihajajo od drugod

Vzrok za slab zadah je lahko tudi posledica bolezni ali stanj v drugih delih telesa:
- Pri sladkorni bolezni in stradanju imajo bolniki zadah po acetonu. Zaradi spremenjenega metabolizma nastaja večja količina ketonov – med njimi nam je najbolj poznan aceton.
- Če nas peče zgaga, imamo lahko kisel zadah, za kar je kriva želodčna kislina, ki se dviga v usta. Težavo lahko omilimo z jemanjem zdravil, ki zmanjšajo nastajanje kisline.

Kot pri vsakem bolezenskem stanju je tudi pri halitozi potrebno najprej odkriti vzrok. Šele potem lahko učinkovito odpravimo težavo in pozabimo na neprijetnosti, ki nam jih je povzročal slab zadah. Za več nasvetov nas lahko obiščete v naših lekarnah in z veseljem vam bomo pomagali.
 
Peter Matelič, mag. farm.


VIR: Živa, maj 2020
FOTO: UnsplashObjava: 03.05.2021

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti