Hujšanje

Čezmerna telesna masa je resna zdravstvena težava, ki zadeva ne le aktivno populacijo in starejše osebe, temveč vse bolj tudi otroke in mladostnike. Slovenski mladostniki se po debelosti uvrščajo v sam vrh držav Evropske unije. Debelost opredelimo kot povečano količino maščevja v telesu, izražamo pa jo z obsegom pasu ali indeksom telesne mase (ITM). Čezmerna telesna masa zmanjšuje kakovost življenja in predstavlja pomemben dejavnik tveganja za mnoge kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, obraba sklepov in celo nekatere vrste raka.

Vzroki za debelost so nepravilna prehrana oziroma prevelik energijski vnos, nezadostno gibanje in pretirano uživanje visokoenergijske hrane, kot so mastna in sladka živila ter sladkane pijače. Čezmerno telesno maso lahko povzročajo tudi nekatera bolezenska stanja. To so bolezen ščitnice, zastajanje tekočine v telesu in določena zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje epilepsije, depresije, psihoz, hudih vnetnih bolezni, motenj srčnega ritma, alergij, sladkorne ali ščitnične bolezni ter hormonska kontracepcija.

Za učinkovito hujšanje oziroma načrtno izgubo telesne mase je potrebna celovita sprememba življenjskega sloga, močna volja in vztrajnost. Posebej previdni pa moramo biti pri hujšanju, ko gre za otroke v razvoju, starejše od 65 let, nosečnice in doječe matere.

V Dolenjskih lekarnah priporočamo Čajno mešanico uporabljamo kot pomoč pri zmanjševanju telesne mase in za vzdrževanje le te.
Zel njivske preslice, list breze in koprive ter cvet črnega bezga povečajo izločanje tekočine iz telesa. Skorja navadne krhlike vsebuje antrakinonske glikozide, ki pospešijo gibanje črevesja in delujejo odvajalno. Haloga je morska alga, ki kot dodatek nizkokalorični dieti pomaga pri izgubi telesne mase. Učinkovine v listu poprove mete delujejo na želodec in prebavila kot stomahik (pospešijo izločanje želodčnega soka in peristaltiko), karminativ (zmanjšujejo nastajanje vetrov in napihnjenost) ter holeretik (povečajo nastanek in odtekanje žolča), delujejo pa tudi pomirjevalno.

1 čajno žličko mešanice prelijemo z 2 dl vrele vode. Pustimo stati 10 minut in precedimo. Pijemo 3-krat dnevno 1 skodelico sveže pripravljenega čaja.

Odsvetujemo pitje čaja med nosečnostjo in dojenjem, otrokom do 12. leta starosti in pri boleznih ščitnice, ledvic ter srčnem popuščanju. Prav tako odsvetujemo dolgotrajno uporabo. Večjo pozornost pa priporočamo pri težavah z želodčnim refluksom oziroma zgago, saj se le-ta lahko poslabša zaradi učinkovin v listu poprove mete. Zaradi vsebnosti skorje navadne krhlike svetujemo predhodni posvet z zdravnikom, v kolikor uporabljate zdravila kot so diuretiki, kardiotonični glikozidi ali amiodaron.

Viri: Andrea Šetina, mag. farm.
Lekarna Novo mesto, april 2015Objava: 20.04.2015

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti