Kaj res ne gre brez celulita?

Celulit je nepravilno razporejena podkožna maščoba, ki jo težko odpravimo. Gre za »lepotno napako«, ki najbolj prizadene boke in zadnji del stegen ter zadnjico, lahko se pojavi tudi na prsih, spodnjem delu trebuha, zgornjem delu rok in na tilniku. Koža na teh predelih ima videz pomarančne kože.

Kako nastane celulit?

Strokovnjaki so deljenega mnenja, kako pravzaprav nastane celulit, vendar si poglejmo nekaj dejstev. Celulit je nadloga, ki pesti predvsem žensko populacijo. Po puberteti se kar pri 85-98% žensk pojavi ena od stopenj celulita. Zakaj? Pri ženskah naj bi imel velik vpliv seveda hormon estrogen, ki sodeluje pri nalaganju rezervnega maščevja na stegnih in zadnjici. Hormoni vplivajo tudi na strukturo kolagenskih vlaken v koži, vezivno tkivo postane ohlapnejše, kar povzroči vidno nagubanost in ohlapnost kože. Celulit se največkrat pojavi pri ženskah v obdobjih hormonskih sprememb, kot so puberteta, nosečnost, menopavza,… Poleg tega se moško in žensko vezivno tkivo med seboj razlikujeta. Oporne kolagenska vlakna moškega tkiva so med seboj trdno prepletena in manj raztegljiva kot pri ženskah, posledično je maščobno tkivo enakomernejše razporejeno. Pri moških je struktura maščobnega tkiva drugačna, zato imajo zelo redko celulit.

Ali je celulit povezan z debelostjo?

Celulit ni povezan z debelostjo, pojavlja se tudi pri ljudeh s povprečno in podpovprečno telesno težo. S starostjo se čvrstost kože manjša, zato je celulit lahko bolj viden.

Kaj vpliva na razvoj celulita?

Na njegov razvoj vpliva predvsem način življenja: premalo gibanja, nepravilna prehrana, stres, dodatno pa k temu pripomorejo dedni in hormonski dejavniki. Podedujemo nagnjenost k tej nadlogi, ne pa sam celulit kot tak.

Stopnje celulita

Poznamo nekaj načinov, kako določiti stopnjo celulita. Eden od načinov je test ščipanja kože na prizadetih mestih (The pinch test), s katerim zlahka določimo področje celulita.

Pri drugem načinu si pomagamo z lestvico Nürnbergerju in Müllerju, ki je sestavljena iz štirih stopenj celulita:

Stopnja 1 : Pomarančna koža se ne pojavi ne ko oseba stoji in ne ko leži. Test s
ščipanjem razkrije nagubanost kože, ampak ni izrazite pomarančne kože.

Stopnja 2 : Ni pomarančne kože, ne ko oseba stoji in ne ko leži. Test s ščipanjem razkrije
izrazito pomarančno kožo.

Stopnja 3: Pomarančna koža se pojavi spontano, ko oseba stoji, ne pa tudi, ko leži.

Stopnja 4: Pomarančna koža se pojavi spontano, ko oseba stoji ali leži.

Odpravljanje celulita

Celulit le težko popolnoma odpravimo, omilimo pa ga lahko na številne načine. Seveda je za želene rezultate potreben čas in vztrajnost.

Izdelki za odpravljanje celulita

Število izdelkov za odpravljanje celulita je na tržišču ogromno. Na voljo je veliko kozmetičnih pripravkov, ki vsebujejo vitamine, izvlečke zdravilnih rastlin, minerale in antioksidante, kvalitetnejše kreme in geli pa vsebujejo tudi protivnetne učinkovine, učinkovine, ki stimulirajo krvni pretok, ter učinkovine, ki imajo lipolizno delovanje na maščobno tkivo.

S samo uporabo topikalnih krem in gelov dosežemo le majhen učinek, saj le-te dosežejo samo zgornji del kože, t.i. epidermis. Veliko postopkov za odpravo celulita je neuspešnih, ker ciljajo samo na zunanji izgled celulita, za odpravo celulita je potrebno storiti nekaj več.

Kako se torej lotiti odpravljanja celulita?

Problema celulita se je treba lotiti celovito, tako od zunaj kot od znotraj, in ne samo z uporabo različnih kozmetičnih pripravkov, ki obljubljajo nemogoče. S kombinacijo rednega gibanja,zdrave prehrane in redne telesne nege so rezultati opaznejši.

Gibanje

Da povečamo krvni pretok in zmanjšamo podkožno maščevje, se je potrebno gibati, vsaj dve do tri ure na teden (plavanje, kolesarjenje, aerobika, rolanje, …). Zelo priporočljiva je tudiročna masaža prizadetih predelov v smeri limfnega obtoka (npr. od spodaj navzgor-noge), saj s tem pospešimo odvajanje toksičnih snovi iz telesa. Hkrati učvrstimo vezivno tkivo in koža postane bolj napeta. Limfnemu obtoku lahko pomagamo tudi s t.i. limfno drenažo, ki je lahko ročna ali aparaturna (presoterapija), izvajajo jo seveda strokovnjaki.

Prehrana

Celice je potrebno preskrbeti z vodo, potreben je zadosten vnos tekočine. Na dan je priporočljivo spiti vsaj 2,5 litra tekočine (navadna voda ali nesladkan čaj). Izogibajmo se alkoholu, slaščicam in izdelkom iz bele moke ter kajenju.

Nega telesa

Področja s celulitom naj bi bila dehidrirana, zato potrebujejo redno telesno nego. Z enkrat tedenskim pilingom, z rednim vlaženjem kože po vsakem prhanjuže pripomoremo k boljšemu videzu kože.

Eden izmed načinov odpravljanja celulita je tudi t.i. »body wraping – povijanje telesa«, kjer morske alge, morsko glino, zelišča in minerale nanesemo na prizadeto področje ter zavijemo s tanko brisačo ali rjuho. Ta metoda lahko zmanjša presežek tekočine in strupov v maščobnih celicah, vendar s tem ne dosežemo raztegovanja vezivnega tkiva.

Druge možnosti so laserska terapija in kirurške metode. Te metode poznamo pod imenom liposukcija, kjer s pomočjo vakuuma izsesavajo maščobno tkivo. Seveda je v tem primeru potreben zdravniški posvet in izvedba pod strokovnim vodstvom.

Še nasvet

Predvsem bodite vztrajni in potrpežljivi pri odpravljanju celulita. Če imate še kakšno vprašanje, lahko za nasvet vedno povprašate farmacevta v Vaši lekarni. Glede na to, da so vroči poletni dnevi že pred vrati, pa imejte zaradi lepotne nadloge kot je celulit, v kopalkah in kratkih hlačah čim manj skrbi.

Darja Muc, mag. farm., mag. ekon. in posl. ved
Lekarna MetlikaObjava: 24.05.2007

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti