Kašelj pri otroku

Kašelj pri otroku je nespecifični simptom, ki ga lahko pri odraslih povežemo s preko sto različnimi stanji/obolenji, a je večinoma nenevaren in izzveni v nekaj dneh. Pri otrocih pa kašelj obravnavamo drugače. Okužba, ki povzroči pri odrasli osebi le manjše težave, lahko vodi pri otroku do življenjsko ogrožajočih stanj.

Pomen kašlja

Kašelj je refleksni obrambni mehanizem, ki služi za čiščenje dihal in s tem za vzdrževanje zdravih dihalnih poti in pljučnih mešičkov. S pomočjo kašlja se izločijo tujki, ki so v dihala zašli z vdihom (prašni delci, delci hrane), odstranijo pa se tudi odmrle celice in odvečna sluz, ki se ob vnetjih povečano tvori v celicah, ki pokrivajo notranjost dihalnih poti.

Mehanizem kašlja

Receptorji za kašelj, ki v večini ležijo v zgornjih dihalnih poteh, se zaradi različnih dražljajev vzdražijo in pošljejo signal po živcih do centra za kašelj v možgane. Sledi globok vdih, ki napolni pljuča z zrakom, zapre se poklopec in približata glasilki. Skrčijo se trebušne mišice, ki potisnejo vsebino trebušne votline proti preponi, močno se skrčijo tudi dihalne mišice, kar stisne zrak v pljučih in zviša njegov tlak. Nato se špranja med glasilkama in poklopec nenadno odpreta in stisnjeni zrak izstopi s hitrostjo 120 do 160 km/h ter ob tem odnese vse delce, ki so se znašli v sapnicah in sapniku.

Vzroki za kašelj

Kašelj lahko sprožijo:
 • vnetni dražljaji (edem in hiperemija dihalne sluznice: bakterijski ali virusni bronhitis, prehlad in kajenje);
 • mehanični dražljaji (sprožijo ga vdihani prašni delci, skrčene dihalne poti pri bronhialni astmi, izmeček, tujek in bolezenski izrastki);
 • kemični dražljaji (dražeči plini, na primer cigaretni dim in klor, hlapi močnih kislin ali baz);
 • toplotni dražljaji (vdihavanje vročega ali mrzlega zraka ob prisotni patološki spremembi);
 • psihogeni dražljaji (živčna napetost, ki jo sprostimo s kašljem).

Vrsta kašlja

Ločimo:
 • produktiven kašelj (vsebino izločimo z izkašljevanjem);
 • neproduktiven kašelj (suh kašelj, ni izmečka).
Produktiven kašelj je značilen za tista obolenja dihal, pri katerih je večja tvorba sluzi, pri bakterijskih okužbah in nekaterih kroničnih obolenjih dihal. Suhi kašelj ali suho pokašljevanje srečamo na začetku različnih virusnih obolenj dihal, pa tudi kadar so v vdihanem zraku prisotne dražeče snovi ter pri psihogenem kašlju.

Kdaj morate obiskati zdravnika?

Kašelj v večini primerov izzveni sam od sebe in ni resnejša nevarnost za zdravje vašega otroka, zato kot tak ni nujen razlog obiska pri zdravniku, razen če ga spremljajo dodatni znaki:
 • če se otrok slini in ne more požirati;
 • če ima otrok povišano telesno temperaturo;
 • če kašelj spremlja bolečina v ušesih;
 • če otrok hitro diha;
 • če je otrok dehidriran, zaspan;
 • če kašelj traja več kot teden dni brez izboljšanja;
 • če se ob kašlju pojavlja rumen, zelen, rjavkast ali krvav izmeček;
 • če otrok toži nad bolečino v prsih.
Pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev, je kašelj neobičajen simptom, zato je posvet z zdravnikom nujen.

Kako pomagati otroku pri kašlju?

Če stanje ne zahteva obiska pri zdravniku, lahko otroku s kašljem pomagate sami.

Uživanje večjih količin tekočin
Pomembno je, da zaužije čim več tekočine. Pri produktivnem kašlju se tako razredči sluz in olajša izkašljevanje. Pri suhem kašlju tekočina navlaži vneto sluznico, zmanjša njeno draženje in s tem pomiri kašelj.

Čiščenje nosu
Zamašen nos in posledično dihanje skozi usta povzroči sušenje in draženje sluznice in s tem kašelj. Kašelj lahko izzove zatekanje sluzi iz nosu po zadnji steni v žrelo. S čiščenjem nosu v teh primerih ublažimo tudi kašelj.

Vlaženje vdihanega zraka
Vlaga v vdihanem zraku pripomore k redčenju sluzi v dihalih, redkejša sluz se iz dihal lažje odstrani kot gosta. Vlaženje se lahko izvaja s pomočjo posebnih vlažilcev zraka, ki jih postavimo v prostor, ali s ponavljanjem 5-10 minutnih vdihavanj pare.

PRIPRAVKI ZA LAJŠANJE KAŠLJA, KI SO NA VOLJO V LEKARNI:
 • Sirup za izkašljevanje za otroke
 • Sirup proti kašlju
 • Slezov sirup
 • Timijanov sirup
 • Trpotčev sirup
Pri produktivnem kašlju pride v poštev ekspektorans. Ta pomaga zmehčati sluz, ker razredči sapnične izločke in tako olajšuje izkašljevanje. Vpliva na sestavo in transport sluzi. Na voljo imamo pripravke iz naravnih zelišč (bršljan, jeglič, sladki koren).

Če gre za suh kašelj, pa pride v poštev uporaba antitusikov oziroma sirupov iz drog z vsebujočimi sluzmi (navadni slez, islandski lišaj, ozkolistni trpotec, timijan), ki zaščitijo sluznico dihal ter na ta način blažijo kašelj.

Sočasno jemanje antitusikov in ekspektoransov se ne priporoča. Ni le nesmiselno, ampak je tudi nevarno, ker se z ekspektoransi razredčena sluz ne more odstraniti z refleksom kašlja.

Opozorilo
Za varno samozdravljenje je pomembno, da skrbno preberete navodilo za uporabo zdravila in upoštevajte priporočila zdravnika ali farmacevta. Če je le možno, uporabite zdravilo, izdelano posebej za otroke!

Marjeta Selak, mag.farm.
Lekarna Novo mestoObjava: 15.11.2007

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti