Kurja očesa

Kurje oko ni navaden žulj, temveč boleča plast zadebeljene kože oziroma hiperkeratotična tvorba stožičaste oblike, ki sega skozi dermis v globlje plasti kože. Nastane na izpostavljenih mestih na stopalih zaradi pritiska na kost ali trenja, zaradi nepravilne hoje, ortopedskih nepravilnosti in neudobne obutve. Običajno jih odstranjujemo s keratolitiki (snovmi, ki luščijo poroženele plasti pokožnice), lahko pa tudi ročno, toda pri tem je potrebna previdnost, da ne pride do okužbe. Najučinkovitejši ukrep preprečevanja nastanka kurjih očes je vsekakor dobra izbira obutve.

V Dolenjskih lekarnah priporočamo Tekočina proti kurjim očesom vsebuje salicilno in mlečno kislino. Pomožni snovi sta kolodij in ricinusovo olje. Salicilna kislina deluje keratolitično, raztaplja keratin in mehča poroženeli epitelij. Mlečna kislina deluje kavstično, torej razjeda tkivo. Obe imata protiglivično in protibakterijsko delovanje. Tekočina proti kurjim očesom je namenjena uporabi na koži za odstranjevanje kurjih očes in tudi manjših virusnih bradavic, ki jih je treba najprej dobro opredeliti, saj vsaka bradavica ni primerna za tovrstno odstranjevanje.

Oboleli del najprej namakajmo v topli, slani vodi in odstranimo razmehčano kožo, nato pa na posušeno kožo nanesemo Tekočino proti kurjim očesom s priloženim čopičem. Ko se prvi namaz posuši, nanos ponovimo. Po 2 do 3 dneh odstranimo odmrle dele kože po predhodnem namakanju v topli slani vodi. Po potrebi postopek večkrat ponovimo. Tekočina razjeda tudi zdravo kožo, zato okolico zaščitimo z negovalnim mazilom (npr. Cinkovo pasto, Borvazelinom) ali obližem.

V primeru, da se koža zaradi uporabe Tekočine proti kurjim očesom vname, takoj prekinemo zdravljenje. Tekočina proti kurjim očesom ne sme priti v stik z očmi,  s sluznicami in z vneto ali s poškodovano kožo. Bolnikom s sladkorno boleznijo uporabo odsvetujemo. Mazilo vsebuje salicilno kislino, pomožni snovi sta beli vosek in beli vazelin. Salicilna kislina v tej koncentraciji deluje kot močan keratolitik, torej razjeda tako poroženelo kot tudi zdravo kožo. Mazilo Kurol uporabljamo za odstranjevanje kurjih očes in kožnih zatrdlin.

Obolelo mesto predhodno namakajmo v topli kopeli in odstranimo omehčano poroženelo kožo. Posušimo in na preostanek poroženele kože nanesemo mazilo enkrat dnevno, več dni zapored. Po 3 do 4 dneh, po namakanju v topli kopeli, odluščimo kurje oko. Če je potrebno, postopek ponovimo. Zdravo kožo v okolici kurjega očesa zaščitimo z obližem.

Viri: Andrea Šetina, mag. farm.
Lekarna Novo mesto, april 2015Objava: 20.04.2015

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti