Luskavica - bolezen, ki seže globoko pod kožo

Koža nas ščiti pred zunanjimi nevarnostmi in nam preko svojega izgleda omogoča komuniciranje z okolico. Kako zelo pomembna je koža, vidimo šele, ko nastopijo težave.
Pomena zdrave kože pa se zelo dobro zavedajo ljudje z luskavico. Luskavica ali psoriaza je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilna žarišča zadebeljene, pordele kože, ki se lušči. Vendar je potrebno poudariti, da ne gre le za kozmetično težavo, saj močno vpliva tudi na vsakdanje življenje. Prizadene od dva do tri odstotke svetovnega prebivalstva. Za oceno: trenutno  je v Sloveniji  obolelih okoli 40 tisoč ljudi.

BREZ SKRBI, NI NALEZLJIVO

Ovrzimo največji mit takoj na začetku – luskavica ni nalezljiva. Gre za vnetno avtoimunsko bolezen, ki jo povzroči napaka v imunskem sistemu. Slednji po pomoti napada zdrave kožne celice in povzroči, da se hitreje pomikajo proti površini. Tam se kopičijo v obliki lusk, ki se jim pogosto pridruži vnetje s srbečico in z bolečino. Najpogosteje prizadene kožo komolcev, kolen, ledvenega predela, lasišče in nohte. Simptomi se pojavijo ob kombinaciji genetskih in okoljskih dejavnikov, med katerimi so na primer stres, okužbe, hladnejši zrak, nekatera zdravila, alkohol in drugo. Pojavi se lahko v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa med 20. in 40. letom starosti. Bolezen traja vse življenje, z občasnimi spontanimi različno dolgimi obdobji izboljšanja.

RAZLIČNE VRSTE LUSKAVICE

Poznamo več različnih vrst luskavice:
 • Kronična luskavica v obliki plošč. Za to obliko luskavice trpi 90 odstotkov obolelih. Lahko se pojavijo kjerkoli na telesu, kažejo pa se v obliki simetričnih, rožnato obarvanih zadebeljenih lusk, ki pokrivajo kožo na kolenih, komolcih, zadnjici in lasišču.
 • Kapljična oblika luskavice. Ta oblika luskavice se pogosteje pojavlja pri mlajših in se kaže kot drobne luščeče se bunčice na trupu.
 • Pustulozna luskavica. Značilne so drobne gnojne bunčice, ki so lahko lokalizirane ali razširjene oblike.
 • Inverzna luskavica. Vnetne spremembe se pojavijo v pregibih sklepov, na predelu spolovila, zadnjice, pazduh in pod dojkami pri ženskah.
 • Eritrodermična oblika luskavice se kaže kot generalizirana rdečina s pridruženim luščenjem.

VEČ KOT LE KOZMETIČNA TEŽAVA

Luskavica pa ne ostane nujno samo pri koži. Pri 30 odstotkih bolnikov se ji pridruži še psoriatični artritis oziroma vnetje sklepov, ki najpogosteje prizadene male sklepe prstov rok in stopal. Navadno se pojavi več let po prvem izbruhu luskavice, bolj pa so ogroženi bolniki s hudo obliko luskavice, tisti ki so bili zdravljeni s sistemskimi kortikosteroidi, po poškodbi in ob stresnih dogodkih. Raziskave so pokazale, da imajo bolniki s težjo obliko bolezni pogosto pridružene tudi srčno-žilne bolezni, avtoimunske bolezni črevesja in sladkorno bolezen. Luskavica negativno vpliva tudi na duševno plat bolnika. Zaradi kožnih sprememb imajo lahko oboleli nižjo samopodobo, težave pri navezovanju stikov, kar več kot polovica pa jih trpi za depresijo.

Z ZDRAVILI NAD LUSKAVICO

Luskavica zaenkrat ostaja neozdravljiva bolezen, lahko pa zdravimo izbruhe izpuščajev in jih do določene stopnje tudi preprečimo. Blažje oblike bolezni, ko je prizadetih manj kot 10 odstotkov kože, zdravimo le z lokalnimi pripravki v obliki mazil, tekočin ali krem. Z lokalnimi pripravki odstranjujemo luske, mirimo vnetja in negujemo poškodovano kožo. Prednost teh zdravil je, da ob pravilni uporabi nimajo neželenih učinkov. Pri težjih oblikah luskavice lokalno zdravljenje kombiniramo s sistemskimi zdravili v obliki tablet, lahko pa tudi s fototerapijo. Potrebna sta multidisciplinaren pristop in zdravljenje pridruženih bolezni. Vsekakor pa ne bomo uspešni brez sodelovanja bolnikov, ki lahko v veliki meri k izboljšanju stanja pripomorejo tudi sami.

Lokalno zdravljenje

 • S keratolitiki (pripravki s salicilno kislino ali sečnino) običajno začnemo lokalno zdravljenje. Z njimi  odstranjujemo luske, kar olajša tudi prodiranje drugih zdravilnih učinkovin v kožo.
 • Pripravki s kalcipotriolom ali drugimi analogi vitamina D3 so zdravila prvega izbora za zdravljenje blage do zmerne luskavice zaradi njihove učinkovitosti in omejenih neželenih učinkov. Ta zdravila zavirajo zadebelitev povrhnjice, sprožijo njeno normalno diferenciacijo in delujejo tudi imunomodulatorno. Učinek ne nastopi takoj, zato se na začetku zdravljenja pogosto kombinirajo z lokalnimi kortikosteroidi.
 • Lokalni kortikosteroidi (kreme in mazila z metilprednizolonom, betametazonom, hidrokortizonom …) še vedno predstavljajo temelj zdravljenja luskavice. Delujejo tako, da lajšajo vnetje in omogočijo hitro izboljšanje simptomov. Pri njihovi uporabi pa je vseeno potrebno biti pazljiv, saj dolgotrajno in pretirano nanašanje teh mazil lahko tanjša in draži kožo, sčasoma pa lahko pride do prehoda učinkovine v krvni obtok. Strah je odveč, če se le držimo navodil zdravnika ali farmacevta: lokalna zdravila nanašamo enkrat do dvakrat na dan samo na prizadeta mesta, vse do izboljšanja.

Sistemsko zdravljenje

Če z mazili nismo dovolj uspešni, dopolnimo zdravljenje s sistemskimi zdravili metotreksatom, ciklosporinom ali acitretinom, ki delujejo protivnetno.

Najmočnejše orožje v boju z luskavico in s psoriatičnim artritisom so novodobna biološka zdravila. Biološka zdravila so zdravila, katerih učinkovina je biološka snov ali snov pridobljena z zahtevnimi postopki, ki vključujejo biološke sisteme. Po zgradbi so to beljakovine, ki jih bolniki prejemajo v obliki podkožnih injekcij v različnih časovnih (več)tedenskih razmikih, da se tako izognejo razgradnji v prebavnem traktu. Njihova glavna značilnost je, da delujejo specifično na vnetne dejavnike, ki sodelujejo pri razvoju luskavice in torej na ostala netarčna tkiva ne učinkujejo. Biološka zdravila uvedejo, ko standardna terapija ne umiri bolezni, ali pa povzroča preveč neželenih učinkov. Izmed bioloških zdravil za zdravljenje luskavice so v Sloveniji na voljo:
 • zdravila iz skupine zaviralcev dejavnika tumorske nekroze: infliksimab, etanercept, adalimumab,
 • monoklonsko protitelo proti IL-12 in IL-23 ustekinumab,
 • monoklonsko protitelo proti IL-17 sekukinumab.
Kot vsa zdravila imajo tudi ta zdravila lahko neželene učinke. Najpogostejši neželeni učinek biološkega zdravila je lokalna reakcija na mestu vboda, ki se kaže z rdečino, pekočim občutkom, manjšo podplutbo in bolečino. Ti znaki se lahko pojavijo v prvih tednih zdravljenja in izzvenijo v tednu dni. V redkejših primerih lahko posamezniki razvijejo nevtralizirajoča protitelesa proti monoklonskim protitelesom, ki se nahajajo v biološkem zdravilu, kar lahko stanje luskavice še poslabša.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI?

Zelo pomembno je, da ves čas ustrezno negujemo celotno kožo, tudi v obdobjih izboljšanja. Priporočamo neprestano uporabo negovalnih mazil večkrat dnevno oziramo vsaj po tuširanju z nežnimi čistilnimi mili. Koža je tako zaščitena, bolj elastična in ohranja svojo naravno mikrobno floro. V lekarni so na voljo nežna mazila brez dodanih dišav, konzervansov in močnih emulgatorjev, ki bi lahko dodatno dražili kožo. Izbirate lahko med mazilom Unguentum emolliens Ph. Jug. II, hladilnim ali ribjim mazilom. Na kožo blagodejno vplivajo tudi oljne kopeli z jojobinim, mandljevim ali olivnim oljem. Na potek bolezni ima velik vpliv tudi prehrana. Potrebno se je izogibati prevelikemu vnosu alkohola, priporočamo pa  prehrano z veliko vitamini in omega-3-maščobnimi kislinami. Na mnoge bolnike blagodejno vplivajo tudi sončna svetloba ter morska klima in morska voda.

BODITE ZADOVOLJNI V SVOJI KOŽI!                                                                                                                                 

Žal luskavica res ni dokončno ozdravljiva, jo pa lahko z zdravili ustrezno nadzorujemo in tako bolnikom bistveno izboljšamo kakovost življenja. Koža je naš največji organ v katerem poteka veliko zares zapletenih in neverjetnih procesov, zato je pomembno, da za njo skrbimo, jo negujemo in ji damo priznanje, ki si ga zasluži.
 
Mia Mikec, mag. farm.
 
 
 


Objava: 27.06.2017

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti