Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Nega dojenčka

Verjetno se vam porajajo različna vprašanja glede nege nežne otroške kože ter manjših težav, ki se pojavijo v prvih mesecih življenja. Mnogo člankov ste si verjetno že prebrali, s prijatelji in znanci izmenjali mnogo koristnih nasvetov, pa vendar…. Mogoče boste dobili kakšen nasvet več, ki vam bo pomoč pri negi vaše male štručke.

1.  NEGA KOŽE IN NJENE TEŽAVE

Koža je otrokov največji organ. Njena struktura se razlikuje od odrasle kože, saj se šele razvija. Je občutljiva in potrebuje posebno skrbno nego. V prvih mesecih je mnogo tanjša in vsebuje več vode kot koža odraslih. To pa pomeni, da je mnogo bolj prepustna za snovi iz okolja (npr. za alergene, na kožo nanešene pripravke). V prvih tednih po rojstvu ima koža skoraj nevtralno vrednost pH (blizu 7). Kislinski plašč kože se tvori šele malo kasneje. Z njim se razvije tudi mikroflora, ki kožo ščiti pred kožnimi boleznimi.

OSNOVNA NEGA

Jutranji obred nege dojenčka se začne z jutranjim previjanjem in umivanjem.
Nežno otroško kožo je najbolje čistiti z mlačno vodo, ki je lahko tudi prekuhana. V prvih mesecih so najprimernejša mila šibko kislega značaja. Rahla kisla pH vrednost stabilizira ravnovesje kože. Nežne otroške kože ni potrebno vsakodnevno umivati z mili, saj se koža lahko preveč izsuši. Pri izbiri kozmetičnih sredstev bodite pozorni tudi na sestavine, ki dražijo kožo. Najkvalitetnejša ne vsebujejo umetnih barvil, agresivnih dišav ter snovi, ki dražijo kožo. Za vašega malčka izbirajte kozmetiko, ki je pretežno naravnega izvora. V kolikor je koža vašega otroka preobčutjiva, vam bomo v lekarni svetovali tudi kozmetiko, ki je prilagojena taki koži.

Za plenično področje je najbolj primerno hladilno mazilo z olivnim oljem ali krema z mandljevim oljem. Mazila imajo protivnetno delovanje in so namenjena negi zdrave kože. Rahlo ščitijo tudi blago razdraženo kožo. Dojenčkovo kožo lahko negujemo tudi s kremami, mazili in losjoni z dekspantenolom, ki pospeši obnovo kože. V primeru razdraženosti svetujemo tudi dodatne izdelke, ki vsebujejo smukec, cinkov oksid, kamilični ekstrakt, ribje olje (praška pasta). Po najnovejših spoznanjih otroški pudri niso primerni za nego, saj z vlago tvorijo svaljke in tako dražijo kožo.

Popek negujete enkrat dnevno tako, da ga očistite s sterilnim zložencem namočenim v fiziološko raztopino ali alkohol.

Negujemo tudi področje za ušesi, pod pazduho, v dimljah, pod koleni. Ta področja dodatno negujemo npr. z mandljevim oljem. Čistilnih robčkov se poslužujemo v glavnem samo v situacijah, ko nimamo v dosegu tekoče vode. Iz ušes očistite samo tisto maslo, ki je že priteklo iz sluhovoda. NIKOLI ne poskušajte čistiti ušes z vatiranimi paličicami!

Ne smemo pozabiti na nosek in oči. Otroške oči čistimo s čisto gazo. V primeru blažjega solzenja  oziroma razdraženosti uporabimo sterilno fiziološko raztopino. Le- to kupite v lekarni, ki je prav za ta namen pakirana v vsebnike za enkratno uporabo. V kolikor pa se v očesnih kotičkih pojavijo gnojni izločki, svetujemo obisk pediatra.
Za čiščenje nosu uporabite fiziološko raztopino. Dojenčka pri tem nagnite vznak. Še posebej pomembno je, da to storite pred dojenjem. Aspirator uporabite  samo v primerih, ko gostejše sluzi ne morete sprati s kapljicami.

V prvih tednih dobi veliko dojenčkov po obrazu drobne mozolje. Ti nastanejo zaradi spolnih hormonov, ki jih ima dojenček v krvi še iz obdobja pred rojstvom. Ker se hormoni postopoma razgrajujejo, tudi mozoljčki postopoma izginejo. Ne smete jih iztiskati ali nanašati kakršnekoli kreme!

PLENIČNI IZPUŠČAJ

Kaj je?
Plenični izpuščaj imenujemo tudi vnetje pod plenicami. Začne se z rahlo pordelo kožo na področju, ki prihaja v stik s pleničko. V težkih primerih je področje močneje obarvano, prisotni so tudi gnojni mehurčki, kraste ali razpoke. V  najhujših primerih je lahko prizadeto celotno območje pod plenicami.
Plenični izpuščaj povzročajo različni dejavniki, ki se med seboj velikokrat prepletajo. Največkrat je povezan s slabo higieno in preredkim previjanjem, saj področje draži amonijak v ostanku urina. Plenični izpuščaj je lahko tudi posledica okužb z bakterijami in glivicami, kot tudi kontaktnih alergij na ostanke pralnih in mehčalnih sredstev pri pralnih plenicah.

Kako se mu izognemo?
 • Redno previjajte otroka. Če je le mogoče pustite otroško ritko nekaj minut na zraku.
 • Pri previjanju temeljito očistite in osušite področje. V prvih nekaj tednih je najbolje čistiti otroško ritko s prekuhano vodo in vato. Na začetku se tudi izogibajte čistilnih robčkov za enkratno uporabo, saj lahko dražijo nežno otroško kožo.
 • Kožo zaščitite s hladilnim mazilom, ki bo ritko ščitilo pred vplivi blata in urina.
 • Bombažne plenice temeljito izpirajte.
 • Pozorni bodite predvsem v obdobju rasti prvih zobkov, ob zdravljenju z antibiotiki, v obdobju dohranjevanja oziroma pri zamenjavi mleka, ter ob driskah.
Kako ga zdravimo? 
 • Otroka redno previjajte ter zagotovite zračenje pleničnega področja.
 • Za umivanje vnete kože lahko uporabite sveže pripravljen čaj iz hrastovega lubja, čaj iz kamilic ali ognjiča.
 • Kožo namažite s kremo, ki jo bo pomirila, zaščitila in pospešila njeno obnovo (praška pasta, hladilno mazilo, ribje ali ognjičevo mazilo, mazila s cinkovim oksidom)
 • Pediatra obiščite, če se stanje ne izboljša po 3-4 dneh, ali če gre za obsežen, otekel izpuščaj s krastami.

TEMENCA

Kaj so?
Temenca so rumenkasto luskaste obloge na lasišču.

Kako jih lahko odstranimo?
Obloge z lasišča najpogosteje odstranimo s pomočjo mandljevega ali olivnega olja. Oljno oblogo pustimo delovati pod bombažno kapico nekaj ur, ali še bolje čez noč. Zjutraj z mehko krtačko za lase odstranimo omehčane luske ter umijemo glavico. Po potrebi lahko postopek ponovimo.

Kdaj je potreben obisk pediatra?
Pediatra svetujemo v primeru, ko se predel ne ščisti oz. se luske širijo in predel postaja rdeč.


SOOR

Kaj je?
Soor je glivična okužba ustne sluznice. Sluznica in ustnice so pokrite z belimi oblogami, ki se ne dajo odstraniti s čisto gazo.

Kako si pomagamo pri tej težavi?
V lekarni vam lahko svetujemo uporabo lokalnega sredstva, ki deluje proti glivicam. V primeru razširitve okužbe na ostala področja svetujemo obisk pediatra.


2. PREBAVNE TEŽAVE

KOLIKE

Kaj so?
Kolike imenujemo bolečine v trebuhu, ki jih povzročajo krči gladkih mišic.

Zakaj nastanejo?
Kolike lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov. Ti so:
 • nerazvitost črevesne flore;
 • otrok pri hranjenju zaužije preveč zraka (slaba tehnika dojenja oziroma prevelike odprtine pri dudah na stekleničkah);
 • neustrezna hrana doječe mame.

Kako jih prepoznamo?
Dojenček s kolikami največkrat joka ter krči nogice navzgor. Kolike se največkrat pojavijo proti popoldnevu oziroma zvečer. Velikokrat so hkrati prisotni vetrovi in tudi težavno iztrebljanje.

Kako jih lahko ublažimo?
Dojenčkom s kolikami prija masaža v smeri urinega kazalca in tudi sprememba položaja telesa.
Že pri hranjenju morate paziti, da otrok ne požira zraka oziroma da tega odstranite s "podiranjem kupčka".

Otroku lahko pred hranjenjem dajete čaj proti napenjanju, ki pomirja krče in jih pomaga odvajati (komarček, kumina, majaron, janež). Če to ni uspešno, poskusite s kuminovim sirupom ali probiotičnimi kapljicami.

Doječe mame morate paziti tudi na svojo prehrano, ki naj ne napenja. Izogibajte se tudi močno začinjeni hrani. Svetujemo lahko tudi enotedensko dieto, kjer doječa mama izključi kravje mleko. V primeru izboljšanja dieto nadaljujete. Pri dojenih otrocih lahko preizkusite tudi posebno mlečno formulo, ki je prilagojena dojenčkom s kolikami.

Kdaj k pediatru?
Obisk pediatra svetujemo, ko je dojenček neutolažljiv. Zavedati se moramo, da kolike namreč niso edini razlog za jok dojenčka.

DRISKA, BRUHANJE

Driska pomeni pogostejše odvajanje tekočega blata, ki se pojavi zaradi različnih vzrokov. Pri driski kot tudi pri bruhanju otrok prekomerno izgublja elektrolite in vodo. Otroku moramo zagotoviti zadostno količino tekočine, da ne dehidrira.

Vzroki  za drisko so lahko zelo različni:
 • virusne ali bakterijske okužbe
 • rast zob
 • občutljivost na sestavine hrane
 • preveč sadja ali sokov
 • zdravljenje z antibiotiki

Ukrepi pri driski:
 • dojene otroke pogosteje dojite oziroma hranjenim po steklenički dodajajte prilagojeno mleko,
 • dodajajte tekočino v obliki glukozno elektrolitske mešanice ( Peroralna rehidracijska sol…) 50 do 100 ml na kg telesne teže v prvih štirih do dvanajstih urah,
 • malo večjim otrokom kuhajte čaj iz suhih borovnic,
 • posebna dieta ni potrebna,
 • otroku lahko dajete tudi probiotike.

Kdaj k pediatru?
 • otrok odvaja večkrat v eni uri oziroma se driska ne umiri v 6 urah po zgoraj navedenih ukrepih,
 • odklanja tekočino,
 • ima povišano temperaturo,
 • je prisotno tudi bruhanje.

3. IZRAŠČANJE ZOB

Kako vem, da so začeli rasti zobje?
Izraščanje zob poteka pri vsakem otroku drugače. Za nekatere otroke je to dolgotrajno in boleče doživetje, za druge pa mine z malo bolečinami. Včasih lahko že tedne ali mesece pred prvim zobom opazite zadebeljeno dlesen. V povprečju se prvi zobek pojavi pri sedmih mesecih, njegov začetek pa že pri treh. Otrok, ki dobiva zobke, kaže različna znamenja:
 • slinjenje in posledično izpuščaj na bradici in licu,
 • grizenje,
 • bolečina,
 • razdražljivost,
 • zavračanje hrane,
 • pojav driske,
 • rahlo povišana telesna temperatura,
 • podpludba dlesni,
 • budnost.

Pomoč pri izraščanju zob?
Otroku:
 • damo ohlajeno grizalo, ki lajša bolečino;
 • namažemo dlesni z gelom z lokalnim anestetikom, ki obolelo mesto omrtvi in na ta način olajša bolečino;
 • damo zdravilo za lajšanje bolečin oziroma za znižanje telesne temperature (paracetamol v obliki sirupov ali svečk).
Alenka Grandovec, mag. farm.
Lekarna Novo mesto


 
NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

Uporabljamo bistvene piškotke za zagotovitev pravilnega delovanja in sledilne piškotke za razumevanje vaše interakcije z njim. Slednje bodo postavljene šele po soglasju. Naj izberem.

SPREJMI VSE
ZAVRNI