Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Oskrba nog sladkornega bolnika

Pri bolniku s sladkorno boleznijo so stopala in noge vsakodnevno izpostavljene različnim dejavnikom, ki lahko povzročijo spremembe na stopalih, kot so otiščanci, kurja očesa, čezmerna poroženelost na peti in podobne spremembe. Le-te lahko vodijo v poškodbe in v skrajnem primeru do okužbe in izgube dela ali cele okončine sladkornega bolnika. Zato je za sladkornega bolnika zelo pomembna nega in oskrba nog, saj na ta način lahko prepreči marsikateri zaplet sladkorne bolezni povezan s stopali.

Nega nog sladkornega bolnika
Sladkorni bolnik naj si noge in stopala umiva vsak dan pod tekočo toplo vodo s temperaturo med 36ºC in 37ºC. Temperaturo vode vedno preverimo s komolcem ali s termometrom, za umivanje priporočamo blago čistilno sredstvo ali sredstva, ki so primerna za diabetike. Pri umivanju uporaba krtač ali masažnih krp ni priporočljiva, ker lahko povzročijo mehansko poškodbo stopal! Po umivanju uporabimo vlažilno kremo, vendar ne med prsti. Pudre odsvetujemo, ker lahko dražijo kožo.

Pri diabetikih je koža na nogah zelo suha, ker je znojenje zmanjšano ali ga sploh ni. Ob neprimerni negi nog lahko nastajajo razpoke in ragade, skozi katere lahko vstopajo mikroorganizmi. Na ta način lahko pride do okužbe in razjede na nogi diabetika. Z redno uporabo krem primernih za diabetično stopalo preprečujemo nastanek trde kože in s tem tudi razpok in ragad. V lekarnah za ta namen svetujemo posebne kreme in losjone ter pripomočke, ki so primerni za sladkorne bolnike.

Pedikura
Pedikura je sestavni del higiene, vendar jo je potrebno izvajati pravilno. Pedikuro lahko sami izvajate samo dokler:
• dobro vidite,
• se lahko sklonite,
• so nohti tako tanki, da jih lahko postrižete.
Ne bo odveč, da opozorimo, da potrebujete svoj osebni pribor za nego in pedikuro nog. Če si sami ne morete negovati nog, vam lahko pomagajo svojci ali za to strokovno usposobljena oseba. V Sloveniji se sladkorni bolniki lahko obrnete na medicinske sestre ali pedikerje, ki imajo opravljen tečaj oskrbe diabetičnega stopala. Pediker brez strokovnega znanja je za bolnika s sladkorno boleznijo prav tako nevaren kot nestrokovna pedikura doma, saj poškodba lahko vodi v zaplete sladkorne bolezni in izgubo okončine.

Ali lahko sladkorni bolniki uporabljajo mazila ali tekočine za kurja očesa?
Tekočin ali mazil za kurja očesa ali bradavice sladkorni bolniki ne smejo uporabljati, saj lahko v tem primeru pride do kemijskih opeklin, ker je na stopalu zmanjšana občutljivost za bolečino! Farmacevta v lekarni vedno opozorite na to, da ste sladkorni bolnik! Otiščanci, kurja očesa in odebeljena koža na stopalih so še posebej tvegana področja na nogah, kjer lahko pride do poškodb kože. Trdo kožo ali kurja očesa na stopalih naj odstrani za to strokovno usposobljena oseba (medicinska sestra ali pediker s tečajem oskrbe diabetičnega stopala).

Obutev sladkornega bolnika
Čevlji razbremenijo mesta, kjer je povečan pritisk, ali oslabele predele nog, in sicer ustrezno porazdelijo obremenitve, izboljšajo hojo in popravijo funkcionalno okvaro noge. Izbira obutve je odvisna od tega, v katero stopnjo ogroženosti spada bolnik s sladkorno boleznijo glede na rezultat presejalnega testa, ki ga izvedejo v diabetološki ambulanti. Za ostale bolnike je primerna serijsko izdelana in prilagojena obutev za sladkorne bolnike. Priporočljivi so mehki usnjeni čevlji.

Copati so prav tako pomembni kot čevlji, saj nekateri bolniki v njih preživijo več časa kot v ostalih čevljih. Copati morajo nuditi oporo, podplat mora biti dovolj debel, da skozenj ne more prodreti oster predmet. Copate primerne posebej za diabetike imamo tudi v lekarnah, kjer lahko povprašate za nasvet farmacevta. Tudi v copate je priporočljivo namestiti specialne vložke. Natikače odsvetujemo, saj je pri teh večja možnost poškodb.

Nogavice

Nogavice za diabetike naj bodo iz naravnih vlaken (bombaž ali volna), brez stiskajoče elastike. Nogavice morajo biti ravno prav velike, da se lepo prilegajo nogi in se ne gubajo. Biti morajo mehke in zračne. Elastika ne sme biti pretesna! V lekarnah lahko vprašate svojega farmacevta za nasvet pri uporabi nogavic, saj so na voljo tudi nogavice posebej primerne za diabetično stopalo.

Redno pregledovanje nog je ključnega pomena
Pri sladkornih bolnikih je vsaka sprememba na stopalih pomembna, saj je z zgodnjim odkrivanjem le-teh zdravljenje veliko lažje in uspešnejše. Pri pregledovanju nog je pomembno:
• redno pregledovanje nog, najboljše vsak večer po negi,
• pregledamo stopali iz vseh strani, pri tem si lahko pomagamo z ogledalom,
• če si sami težko pregledamo stopala, naj jih pregleda kdo drug,
• pri pregledu opazujemo temperaturo stopal, barvo in obliko stopal ter vse spremembe na stopalih (trda, odebeljena koža, žulji, kurja očesa, razpoke, rane itd.).

Kaj storiti, če opazite poškodbo ali rano na stopalu?
Poškodba ali rana na nogi sladkornega bolnika zahteva takojšne ustrezno ukrepanje. Pri tem je pomembno, da se zavedate, da odsotnost bolečine ne pomeni odsotnost nevarnosti za nastanek razjede!

Prva pomoč pri majhnih, površinskih ranah:
• umijte nogo s tekočo, mlačno vodo in blagim milom,
• osušite in razkužite okolico rane,
• rano razkužite z antiseptikom za rane, drugih posipov ali mazil ne dajajte na rano,
• pokrijte rano s sterilno gazo,
• vedno opozorite na svojo sladkorno bolezen pri obisku lekarne in svetovanju farmacevta o oskrbi rane!

Če se rana ne zaceli v treh dneh ali se pojavijo znaki okužbe, kot so:
• rdečina ali oteklina prizadetega dela,
• občutljivost,
• izcedek iz rane,
• povišana telesna temperatura,
svetujemo obisk zdravnika ali diabetološke ambulante.

Zapleti povezani s stopali grozijo vsakemu sladkornemu bolniku, zato je zelo pomembno, da jih poskušate preprečiti z navedenimi preventivnimi ukrepi. Vsekakor je na prvem mestu redno pregledovanje nog in ustrezna oskrba nog!

Darja Muc, mag. farm., mag. ekon. in posl. ved
Lekarna Metlika

NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

Uporabljamo bistvene piškotke za zagotovitev pravilnega delovanja in sledilne piškotke za razumevanje vaše interakcije z njim. Slednje bodo postavljene šele po soglasju. Naj izberem.

SPREJMI VSE
ZAVRNI