UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI

Otroci in zdravila

Otroci so posebna skupina uporabnikov zdravil. Njihov organizem deluje drugače, ker vsi organi še niso popolnoma razviti ali delujejo drugače kot pri odrasli osebi. Zato se tudi zdravilo v telesu otroka lahko obnaša čisto drugače – zelo je odvisno tudi od starosti otroka. Zavedati se moramo, da vsa zdravila niso primerna za otroke in da ne moremo vedno odmerek zdravila kar prilagoditi starosti otroka.

Do prvega stika z zdravili pridejo otroci že v prvem letu svojega življenja. Zdravniki predpišejo otrokom do vključno štirinajstega leta kar 10% vseh receptov. Poleg tega starši dajejo otrokom tudi zdravila, ki jih dobijo v lekarni v prosti prodaji, in prehranska dopolnila. Torej je zelo pomembno, da otroke čim prej naučimo pravilno ravnati z zdravili. Naučiti jih moramo kaj so zdravila, zakaj, kdaj in kako jih jemati ter kako jih je potrebno shranjevati.

Pravilna uporaba zdravil je namreč pomembna življenjska veščina, ki bi se je morali naučiti pred samostojno uporabo in kupovanjem zdravil ali dajanjem zdravil drugim osebam. Otroci imajo običajno malo možnosti, da bi se učili kako pravilno uporabljati zdravila, čeprav jih pogosto jemljejo. Običajno otroci vsak dan sprejemajo sporočila o zdravilih tako, da opazujejo družinske člane, samostojno jemljejo zdravila, gledajo televizijo, izpostavljeni so medijskemu oglaševanju, učijo se od svojih vrstnikov in z opazovanjem mest, kjer se zdravila prodajajo. Nekatera od teh sporočil so primerna, druga pa ne.
Zato bodimo starši prvi in najboljši vzgled svojim otrokom pri ravnanju z zdravili!

Če vprašamo otroke ali se želijo učiti o zdravilih, je njihov odgovor v večini primerov »da«. In če vprašamo od koga se želijo učiti o zdravilih, rečejo, da se želijo učiti iz zanesljivih virov kot so zdravniki, učitelji ali starši. Včasih sami postavljajo vprašanja v zvezi z zdravili, nemalokrat pa jih je k temu potrebno spodbujati. In kaj jih najbolj zanima? Predvsem je to okus zdravila, kako dolgo ga je potrebno jemati, kako bo pomagalo in zakaj ga morajo jemati.

Sporočila o zdravilih, ki so jim otroci izpostavljeni, oblikujejo prepričanja in stališča, ki bodo vplivala na njihovo obnašanje ko odrastejo.

Otroka je potrebno na primeren način vzpodbujati, da sprašuje o zdravilih in mu pomagati pri iskanju učinkovitega načina spraševanja o zdravilih.

O zdravilih dobro poučeni otroci bodo namreč časovno prej sposobni prevzeti odgovornost za svoje zdravje in se bodo prej aktivno vključili v proces zdravljenja z zdravili.

Mag. Miroslava Abazovič, mag. farm., spec.


Objava: 05.09.2008

Aktualne objave

02.03.2020

Nekaj informacij o koronavirusu

Kaj moramo vedeti o koronavirusu?

05.12.2019

Prenovljena lekarna v Škocjanu

Prenovljena lekarna v Škocjanu. V četrtek, 5. decembra 2019, smo odprli prenovljeno lekarno v Škocjanu.

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Zaradi ukrepov povezanih z epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) ima stalna dežurna lekarna (Lekarna Novo mesto) od 20.03.2020 do preklica skrajšan delovni čas dežurne službe.

Čas dežuranja:
Ob delavnikih od 20.00 do 22.00 ure.
Ob sobotah od 13.00 do 22.00 ure.
Ob nedeljah in praznikih od 7.00 do 22.00 ure.

Hvala za razumevanje.

V času dežuranja izdajamo zdravila na recepte, predpisana istega dne.
Lekarna Bršljin ponovno odpira svoja vrata v petek, 8.5.2020.