Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

»Gozdni sadeži, kava, vanilija … Kateri je vaš najljubši okus?« Tistim, ki se morda sprašujete, zakaj neki tovrstna vprašanja sodijo za lekarniški pult, je namenjen tokratni članek, v katerem boste lahko prebrali, da je prehranska podpora, navadno v obliki napitkov, že vrsto let del sodobnega načina zdravljenja zahtevnih skupin bolnikov.
 
Splošna prehranska priporočila zdravim ljudem svetujejo tako imenovano sredozemsko dieto:
- 20-30 % beljakovin,
- 30-40 % maščob,
- 40 % kompleksnih ogljikovih hidratov.
 
Pri tem velja izpostaviti pogosto uživanje morskih rib, olivnega olja in polnozrnatega kruha. Povprečen odrasel človek vsak dan potrebuje med 1800 in 2000 kalorij, vendar pa se energijske potrebe lahko močno povečajo ob akutnem (poškodbe, opekline, okužbe, sepsa) ali kroničnem vnetju, kamor prištevamo bolezni kot so rak, kronična ledvična, kronična vnetna črevesna in kronična obstruktivna pljučna bolezen ter AIDS.
 
Hudo vnetje, ki običajno predstavlja odgovor telesa na okužbo ali poškodbo organa, povzroči propadanje mišičnega in maščobnega tkiva ter pomanjkanje vitaminov in mineralov, saj organizem vse moči preusmeri v izgradnjo celic imunskega sistema, ki bojuje bitko za obstanek. Značilni so tudi učinki vnetja na možgane, zaradi česar se pojavita pomanjkanje apetita in depresivno počutje. Zaradi povečanih energijskih potreb, ki jih običajno ni moč zadovoljiti z navadno prehrano, so številni kronični bolniki kljub sodobni medicinski oskrbi nemalokrat podhranjeni.
 

Podhranjenost v sodobnem svetu

Podhranjenost je definirana kot nezadosten vnos hranil in energije, kar se odraža na slabšem splošnem zdravstvenem stanju. Stanje prehranjenosti medicinsko osebje ugotavlja s pomočjo izračuna indeksa telesne mase, laboratorijskih preiskav ter vprašalnikov.
 
V sodobnem svetu se podhranjenost pojavlja predvsem pri:
- onkoloških bolnikih,
- imunsko oslabljenih bolnikih,
- kroničnih bolnikih in
- starostnikih.
 
Izguba mišične mase je pri takšnih bolnikih posledica vnetnih procesov v telesu, pri starostnikih pa fizične neaktivnosti, hormonskih sprememb in zmanjšanega apetita. Najbolj nevarno je pomanjkanje beljakovin oziroma proteinska podhranjenost, ki za bolnika predstavlja tveganje za slabšo prognozo, slabši izid zdravljenja in večjo smrtnost.
 
Hkrati se podhranjeni bolniki soočajo z mnogimi bolezenskimi stanji:
- slabokrvnost,
- zmanjšana imunska odpornost,
- slabši videz kože in
- počasnejše celjenje ran.
 
Bolnik, ki je v zadnjem letu dni nehote izgubil več kot 5 % telesne mase, je lahko že podhranjen. Z izbiro ustrezne prehranske formule za posameznega bolnika se povečata mišična masa in moč, hkrati pa se zmanjša število zapletov in neželenih učinkov zdravljenja.
 

Prehranske formule, ki se uporabljajo predvsem kot dodatno zdravljenje z namenom izboljšanja prehranskega statusa, so na voljo v različnih oblikah:
- napitki,
- paste,
- ploščice,
- prah
- kremni pripravki in ostalo.
 
Pripravke za prehransko podporo, ki jih lahko kupite v prosti prodaji, uvrščamo med živila za posebne zdravstvene namene. Zdravnik specialist jih lahko predpiše tudi na recept, v kolikor je to v skladu s predpisi in je koristno za specifičnega bolnika. Vseeno pa zdravstveno zavarovanje prehranskih formul ne krije v celotnem znesku, temveč mora odrasel bolnik del stroškov kriti sam, kar za marsikoga predstavlja znatno finančno breme.
 
Največji učinek dosežemo, če se za prehransko podporo pravočasno odločimo že pred obsežno izgubo telesne mase. Izjemoma prehranske formule lahko celo nadomestijo zdravljenje z zdravili in se uporabljajo za osnovno zdravljenje bolezni. Primer je uspešno obvladovanje Crohnove bolezni pri otrocih.
 
 
Prehranske formule za specifične bolnike


Standardne prehranske formule so visokokalorične ter imajo ustrezno elektrolitsko sestavo in energijsko vrednost. Namenjene so bolnikom, ki izgubljajo telesno maso, posebej če se pripravljajo na kirurški poseg ali so prestali operacijo. Zaradi hitrejšega okrevanja lahko že 10 do 14 dni pred operacijo poskusimo s prehransko formulo popraviti prehranski status bolnika. Najbolje je, da ohlajen napitek izbranega okusa zaužijete med obroki, namesto malice. Bolnikom, ki imajo težave s požiranjem hrane in tekočine na splošno, so lahko v pomoč zgoščevalci hrane.
 
Specifične prehranske formule so zaradi svoje sestave in dodatkov namenjene posebnim skupinam bolnikov z različnimi boleznimi:
- maligno obolenje: prehranske formule vsebujejo dodatke, ki zmanjšajo vnetne procese in pospešijo nastajanje beljakovin v telesu;
- vnetne črevesne bolezni: prehranske formule dokazano zmanjšajo črevesno prepustnost in neželene učinke zdravil;
- jetrne ter ledvične bolezni: prehranske formule imajo prilagojeno sestavo;
- sladkorna bolezen: prehranske formule so manj kalorične in omogočajo boljši nadzor krvnega sladkorja.
 
Posebne prehranske formule so namenjene otrokom in bolnikom, ki se hranijo po cevki in jim takšna prehrana predstavlja edini vir hrane.

 
Previdno pri izbiri prehranske formule


Pri izbiri prehranske formule velja previdnost, v kolikor je možno, pa je zaželen predhoden posvet z zdravnikom. Veliko formul denimo vsebuje vlaknine, ki pomagajo pri zaprtju in uravnavanju krvnega sladkorja. Vendar če imate hudo vnetje črevesja, ste prestali operacijo prebavil ali jemljete prebavne encime, je bolje, da se napitkom z vlakninami izogibate, saj vsi napitki žal niso primerni za vse bolnike.
 
S pravilno izbiro prehranske formule pri določenih skupinah bolnikov lahko torej bistveno vplivamo na izid zdravljenja in kvaliteto življenja. Zaradi visokokalorične sestave, proteinov in drugih dodatkov, ki spodbujajo regeneracijo mišičnih celic, pa po tovrstnih napitkih posega tudi vse več rekreativnih in profesionalnih športnikov. Pri izbiri in svetovanju vam bomo z veseljem pomagali farmacevti in farmacevtke v lekarni.

 
Andrea Šetina, mag. farm.


VIR: Živa, marec 2021
FOTO: Unsplash

NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE