Potovalna lekarna


Bliža se čas dopustov, ki ga radi izkoristimo za potovanja ali izlete. S pomočjo naših nasvetov se boste lahko na počitnice odpravili brez skrbi in brez strahu pred boleznijo in nepredvidljivimi situacijami.
 

Pred potovanjem

 • Prepričajmo se o veljavnosti osebnih dokumentov in zdravstvenega zavarovanja v tujini (kartica evropskega zavarovanja velja le v EU).
 • Nujno preverimo, ali je za izbrano državo potrebno preventivno cepljenje (npr. proti rumeni mrzlici, hepatitisu A ali hepatitisu B) oziroma zaščita z zdravili (npr. proti malariji). 

Kaj sodi v potovalno lekarno?

 • Zadostna zaloga zdravil na recept za zdravljenje kroničnih bolezni, ki naj zadostuje za celotno potovanje in še za dva tedna dlje v primeru nepredvidenega podaljšanja potovanja.
 • Zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi (npr. paracetamol, ibuprofen) in termometer.
 • Sredstvo za razkuževanje vode v primeru, ko nismo prepričani, ali bomo imeli dostop do pitne vode.
 • Osnovni pribor za prvo pomoč, kamor spadajo obliži, gaze, povoji in antiseptik za rane.
 • Na potovanju se pogosto pojavijo težave s prebavo. V primeru driske moramo poskrbeti za ustrezno nadomeščanje tekočine in elektrolitov, zato je priporočljivo, da s seboj vzamemo rehidracijski prašek in tudi probiotike ter medicinsko oglje.
 • Potovalno slabost preprečimo s tabletami (difenhidramin), z rastlinskimi pripravki, ki vsebujejo ingver, ali z uporabo akupresurne zapestnice.
 • Repelent in zdravila proti alergiji – antihistaminiki v obliki tablet ali mazil.
 • Izdelki za zaščito kože pred soncem in nego po izpostavljanju soncu, npr. mazila in geli, ki vsebujejo aloe vero ali dekspantenol.
 • Predvsem ženske smo v času kopanja pogosto izpostavljene okužbam sečil in spolovil. V prvi vrsti je zato pomembno, da poskrbimo za ustrezno higieno in predvsem preoblačenje v suha oblačila.
 • Ne pozabimo na varno spolnost – velja spomniti, da so kondomi edino zaščitno sredstvo, ki poleg neželene nosečnosti preprečuje tudi okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi. 

Če prisegate na visoko kakovostne in naravne izdelke, lahko svojo potovalno lekarno opremite z izdelki Galenskega laboratorija Dolenjskih lekarn. Večina naših pakiranj je manjših od 100 ml, zato so priročna tudi za tiste, ki nimate veliko prostora v kovčku in ki potujete z letalom.

Do 31. avgusta so v vseh naših poslovalnicah na voljo poletni paketi galenskih izdelkov: Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
 

Kako pravilno shranjujemo zdravila na poti?

 • Pred potovanjem preverimo rok uporabe zdravil in sanitetnega materiala v naši potovalni lekarni, zdravilom pa vedno priložimo navodila za uporabo.
 • Zdravila shranimo v posebnih torbicah z aluminijasto folijo, zaščitena pred svetlobo in vlago ter na temperaturi do 25 °C. Posebno pozornost posvetimo zdravilom, ki zahtevajo shranjevanje pod posebnimi pogoji (npr. inzulin).
 • Če jemljemo zdravila, ki jih je potrebno ob prečkanju državne meje prijaviti, ali če imamo s seboj igle, brizge ali druge specifične pripomočke, prosimo svojega zdravnika za ustrezno potrdilo, sicer nam jih lahko ob pregledu na letališču ali na meji zasežejo. 
Kamorkoli se odpravite, poskrbite za dobro voljo in uživajte. Naj vam dopust ostane v lepem spominu.
 
Sara Milković, mag. farm.


Objava: 03.08.2023

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti