Pravilna in varna uporaba zdravil

Zdravilo je učinkovito in varno le, če ga pravilno uporabite!

NAVODILA ZA PRAVILNO UPORABO ZDRAVIL

 1. Pred prvo uporabo kateregakoli zdravila najprej natančno preberite priloženo navodilo. Navodilo shranite, če ga boste mogoče še potrebovali, in sicer v originalni ovojnini.
 2. Če imate še kakšno dodatno vprašanje, oziroma vam ni vse jasno zlasti v zvezi z jemanjem zdravil, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
 3. Zdravila jemljite redno ob predpisani uri in ves čas zdravljenja.
 4. Če ste pozabili vzeti zdravilo, upoštevajte navodila proizvajalca in se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
 5. Če je od pozabljenega odmerka minil krajši čas, vzemite zdravilo čim prej.
 6. Če se bliža čas naslednjega odmerka zdravila, pozabljeni odmerek izpustite in vzemite naslednjega ob predvidenem času.
 7. V primeru, da posumite ali opazite neželene stranske učinke zdravila, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
 8. Jemljite samo tista zdravila, ki jih je zdravnik predpisal vam ali ste ga po posvetu s farmacevtom kupili zase v lekarni. Ne posojajte svojih zdravil drugim, čeprav imajo mogoče enake znake bolezni ali celo isto bolezen kot vi. In ne sposojajte si zdravil od znancev.
 9. Pred jemanjem zdravila in po njem si umijte roke.
  Po vsaki uporabi zdravilo shranite na varno mesto, nedosegljivo otrokom in v pogojih, kot jih navaja proizvajalec.
  Zdravila uporabljajte samo do označenega roka uporabnosti!
  Ne uporabljajte zdravil, če ste na njih opazili morebitne spremembe barve, okusa, vonja …
  Po odprtju uporabljajte sirupe, raztopine največ šest mesecev.
  Kapljice za oko so uporabne en do največ štiri tedne po odprtju.
  Magistralno izdelana zdravila

KAJ MORAMO VEDETI PRI UPORABI ZDRAVIL

Za katero obolenje uporabljamo določeno zdravilo.
Kako uporabljamo zdravilo (ga pojemo, si ga nakapamo v oko, ga vstavimo v črevo itd.).
V kakšnih časovnih razmakih ga vzamemo in v kolikšnem odmerku.
Kakšni so možni stranski učinki in kako ravnamo, če se pojavijo.
Koliko časa moramo (smemo) zdravilo jemati.
Kako dolgo oziroma do katerega datuma je zdravilo uporabno.

Dobro je, če poznamo svojo bolezen, še zlasti, če je ta kronična (npr. sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, revmatično obolenje itd.). Tako tudi sami bolje razumemo in prepoznamo težave, ki jih imamo, in lahko pravilneje jemljemo zdravila. S pravilno uporabo zdravil dosežemo ugoden zdravilni učinek in zmanjšamo možnost neželenih stranskih učinkov, ki so lahko bolj ali manj moteči in včasih tudi nevarni.

Poznamo mnogo različnih oblik zdravil in to so: tablete, kapsule, praški, zrnca, sirupi, raztopine, kapljice, pršila, pripravki za inhaliranje, zdravilni obliži, geli, kreme, mazila, paste, svečke, vaginalete, vaginalne kreme, injekcije in infuzije ter zdravilni čaji. Ločimo zdravila za peroralno uporabo (jih zaužijemo), za oralno uporabo (jih poližemo ali namažemo po ustih), za dermalno in transdermalno uporabo (uporabimo jih na koži), zdravila za oko, zdravila za uho, zdravila za nos, zdravila za vaginalno uporabo (vstavimo jih v nožnico), za rektalno uporabo (vstavimo jih v črevo), za inhaliranje (vpihavamo jih skozi usta v pljuča), zdravila za parenteralno uporabo (zdravnik jih da v žilo ali podkožje), itd.

KAKO PRAVILNO UPORABLJAMO RAZLIČNE OBLIKE ZDRAVIL

Največ napak in nerodnosti se dogaja prav pri jemanju peroralnih oblik, to je pri jemanju tablet, kapsul in peroralnih sirupov in suspenzij.
Vsa ta zdravila moramo praviloma zaužiti s kozarcem vode ali blagega zeliščnega čaja. Nikoli ne jemljimo zdravil z mlekom, sokom, alkoholom ali pijačo z mehurčki!
Pomembno je tudi kdaj zaužijemo zdravilo. Določena zdravila je treba jemati zjutraj, druga zvečer, tretja po potrebi ne glede na uro, antibiotike pa je potrebno jemati točno v določenih časovnih presledkih in to točno določen čas (običajno je to pet do deset dni). Prav tako moramo nekatera zdravila zaužiti pred jedjo, se pravi na prazen želodec, druga pa med jedjo, po jedi ali neodvisno od hrane. V navodilih za posamezno zdravilo je točno naveden način jemanja, to je tisti način, ki zagotavlja najbolj optimalno delovanje zdravila.

PRAVILNA UPORABA TABLET

Poznamo več vrst tablet, ki jih tudi različno zaužijemo.
 • ŠUMEČE in DISPERZIBILNE TABLETE raztopimo v kozarcu hladne ali mlačne vode in ko so popolnoma raztopljene, tekočino popijemo.
 • PASTILE in SESALNE TABLETE raztapljamo v ustih.
 • ŽVEČILNE TABLETE prežvečimo.
 • PODJEZIČNE TABLETE položimo pod jezik in počakamo, da se raztopijo.
 • TABLETE, ki imajo zarezo praviloma zaužijemo cele, lahko pa jih tudi prelomimo ali popolnoma zdrobimo in popijemo z vodo. Vedno jih zaužijemo skupaj s kozarcem vode.
 • TABLETE BREZ ZAREZE nikoli ne lomimo in drobimo! Zaužijemo jih cele s kozarcem vode. Te tablete so namreč prevlečene s posebno oblogo, ki omogoča, da se tableta raztopi v tistem delu prebavil, kjer je to najbolj ugodno za sam učinek zdravila ali zato, da je čim manj stranskih učinkov zdravila na prebavila. Nekatere tablete pa so narejene tako, da se zdravilna učinkovina počasi kontrolirano sprošča skozi celoten prebavni trakt. Grizenje ali lomljenje takšnih tablet bi povzročilo nekontrolirano prehitro in premočno delovanje zdravila.
 • KAPSULE zaužijemo cele s kozarcem vode. Nikoli jih ne odpiramo ali grizemo!
 • SIRUPE nalijemo na žličko in popijemo. Zatem spijemo še kozarec vode ali čaja. Večino sirupov moramo pred uporabo dobro pretresti!

PRAVILNA UPORABA SVEČK

Svečke si z umitimi rokami leže na boku s skrčenimi nogami vstavimo čim globlje v črevo. Zlasti pri majhnih otrocih je dobro, če pred tem namažemo odprtino črevesa ali pa vrh svečke z malce vazelina ali ribjega mazila, da svečka lažje zdrsne v črevo. Če moramo svečko prepoloviti, jo prerežemo po dolgem, nikoli počez, saj le tako zagotovimo pravilno dozo zdravila.

PRAVILNA UPORABA NOSNIH PRŠIL

Pršila za nos pršimo v nos tako, da primemo pršilo z desno roko in pršimo v levo nosnico in obratno. Pri tem držimo glavo pokonci, prav tako tudi pršilo.

PRAVILNA UPORABA PRŠILNIKOV (INHALATORJEV)

Za čim boljše delovanje zdravil za zdravljenje bronhitisa in astme s čim manj stranskimi učinki, je zelo pomembno, da pravilno uporabljamo pršilnik. Najprej pršilnik pretresemo, nato izdihnemo zrak koliko največ moremo, nastavimo pršilnik v usta in nato obenem globoko vdihnemo in enkrat do konca pritisnemo na razpršilec. Čim dlje zadržimo dih, da se zdravilo enakomerno razporedi po vseh pljučih. V primeru, da moramo narediti še en vpih, to storimo na enak način po petih minutah. Po vpihavanju si izperemo usta s kozarcem vode, da odstranimo ostanek zdravila iz ust. Še boljši učinek zdravila z manj stranskimi učinki dosežemo z uporabo posebnih nastavkov za pršilnike, ki jih lahko kupimo v lekarni.
Opisala sem pravilno uporabo le nekaterih oblik zdravil. Verjetno pa se vam pogostokrat pojavi še kakšno vprašanje ali ste v zadregi glede uporabe posameznega zdravila. V tem primeru le povprašajte farmacevta v lekarni, saj je za ustrezno delovanje zdravil pravilna uporaba zelo pomembna.

POMEMBEN je tudi ROK UPORABNOSTI oz. kako dolgo smemo zdravilo uporabljati. Večina zdravil (predvsem tablete, kapsule, svečke, vaginalne tablete, zdravilni obliži) je v originalnem pakiranju uporabna do roka uporabe, ki je tovarniško odtisnjen na zunanji in notranji ovojnini zdravila. Običajno sta navedena mesec in leto do katerega je zdravilo uporabno.
ZDRAVILA NE SMEMO NIKOLI UPORABLJATI PO PRETEKU ROKA UPORABNOSTI! Zdravilo je po tem roku na samo manj učinkovito, lahko je celo nevarno za naše zdravje.


Objava: 08.11.2012

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti