Pravilno shranjevanje zdravil

Zdravila ohranijo svojo učinkovitost le, če jih ves čas uporabe pravilno shranjujete. Farmacevti v lekarni ob izdaji opozorimo na način shranjevanja zdravila le, če je potrebno zdravilo shranjevati pod posebnimi pogoji na primer na hladnem mestu. Sicer pa običajno na to ne opozarjamo. Zato je najbolje, da v primeru dvoma, v lekarni povprašate, kje in kako shranjevati določeno zdravilo.

Nepravilno shranjeno zdravilo je lahko manj učinkovito, neučinkovito ali celo škodljivo za zdravje!

Splošno pravilo za shranjevanje zdravil je:

  • na sobni temperaturi (15 do 25Ë™C),
  • na suhem in temnem mestu,
  • nedosegljivo otrokom,
  • v originalni ovojnini.

V stanovanju je treba najti primeren prostor, ki bo zadoščal vsem tem zahtevam. Najprimernejše mesto je morda nekje na zgornji polici omare v spalnici.

Otroci lahko vabljive raznobarvne tablete mimogrede zamenjajo za bonbone in kaj hitro lahko pride do nesreče. Zato moramo zdravila vedno shranjevati na mestu, ki je otrokom nedostopno, nedosegljivo. V primeru, da kljub temu pride do tega, da otrok poje manjšo ali večjo količino tablet ali izpije večjo količino sirupa iz stekleničke, moramo takoj poiskati zdravniško pomoč in seveda vzeti zdravilo, ki ga je otrok nekontrolirano zaužil, s sabo!

Določena zdravila moramo hraniti na hladnem mestu (npr. insulin, nekatere hormonske pripravke, nekatera mazila, nekatere kapljice za oči, pripravljene antibiotične sirupe itd.). Hladno mesto naj bo ločen prostor (plastična posoda s pokrovom) v hladilniku, kjer pa ne sme zmrzovati. Ta zdravila moramo tudi iz lekarne čim hitreje odnesti domov v hladilnik.

Zdravil ne puščajte v osebnem vozilu! Poleti lahko temperatura v vozilu zelo naraste, pozimi pa lahko pade pod ničlo.

Zelo pomembno je tudi, da zdravila vedno hranimo v originalni ovojnini. To je dobro iz dveh razlogov:

  • tako težje pride do zamenjave zdravil in s tem do pomot;
  • zdravilo tako ohrani vse svoje dobre lastnosti, ki jih za delovanje mora imeti.

Kam odvržemo neporabljena in neuporabna zdravila?
Nikakor ne v smetnjake za komunalne odpadke! Neporabljena zdravila so namreč posebni odpadki, ki jih je potrebno strokovno uničiti. Zato je najbolje, da vsa neporabljena zdravila in vsa zdravila, ki jim je potekel rok uporabe, odnesete na odlagališča za posebne odpadke.

Mag. Miroslava Abazovič, mag. farm., spec.
Objava: 08.11.2012

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti