Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Prehranska dopolnila za zdravo in porjavelo kožo

V teh sončnih dneh si vsakdo želi porjavelo in zdravo kožo, saj le ta daje telesu privlačen videz. V želji, da bi dosegli temnejšo polt, si lahko s sončenjem povzročimo resne poškodbe kože. Do lepe porjavelosti si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili, kateri pripomorejo, da koža z lastnimi zaščitnimi mehanizmi varuje pred škodljivimi sončnimi žarki.
Posledica izpostavitve kože sončnim žarkom je porjavitev kože. Koži lastna zaščita pred soncem so:
  • pigmentacija in odebelitev poroženele plasti,
  • mehanizmi popravljanja DNK,
  • tvorba koži lastnih filtrskih snovi,
  • aktivacija telesu lastnih antioksidantov .
Prehranska dopolnila naj služijo le kot predpriprava kože na sončne dni, nikakor pa to ni zadostna zaščita pred sončnimi žarki.

Zakaj koža porjavi?

Porjavitev kože temelji na sintezi melanina (pigmenta) v celicah povrhnjice. Tvorbo le teh inducirajo UV-žarki. V povrhnjici tvori melanin naravno zaščito pred soncem, tako da s sipanjem in absorpcijo zmanjša energijo žarkov. Obenem pa se vzpodbudi nova tvorba melanina. Sproščeni melanin se za zaščito DNK odloži okrog celičnega jedra. S celicami povrhnjice nato potuje proti površini kože. Tvorba melanina upočasni celično regeneracijo, kar povzroči odebelitev poroženele plasti kože.

Kaj vsebujejo prehranska dopolnila?

Na tržišču je mnogo izdelkov, ki obljubljajo želeno porjavelost kože, vendar se moramo zavedati, da je to le posledica samozaščite kože. S kakovostnimi izdelki vnesemo v telo snovi, ki se vpletajo v mehanizme zaščite kože. To so vitamini in minerali, ki imajo močne antioksidativne lastnosti.

A vitamin
Vitamin A je skupina derivatov, ki jih uvrščamo med retinoide ter ima antioksidativno delovanje. Sodeluje pri rasti in diferencijaciji epitelnih tkiv, kamor sodi tudi koža.

Beta-karoten
Beta-karoten je provitamin vitamina A. Beta-karoten se spreminja v vitamin A samo takrat, ko ga telo potrebuje, preostala količina pa deluje kot antioksidant. Potreben je za rast novih celic in obnavljanje tkiva.

Lutein
Lutein spada med antioksidativne karotenoide. Vsakodnevno uživanje luteina poveča elastičnost, nivo maščob in vlage v koži.

Likopen
Likopen je derivat karotenoida, ter antioksidant, ki lovi in nevtralizira proste radikale. Ti poškodujejo epitelne celice in so glavni krivec za staranje kože.

E vitamin
Vitamin E je znan predvsem kot antioksidant, ker ščiti kožne lipide pred oksidacijo in kot lovilec prostih radikalov, pomaga pa tudi vzdrževati ustrezno količino vlage v koži in ima blag protivnetni učinek.

C vitamin
Vitamin C ali askorbinska kislina je najmočnejši antioksidant med vodotopnimi vitamini. Pomemben je za sintezo številnih snovi v telesu, na primer kolagena, žolčnih kislin in nekaterih hormonov. Sodeluje tudi pri nevtralizaciji prostih radikalov.

Selen
Selen je mineral, ki ga uvrščamo med elemente v sledovih. Je sestavni del antioksidativnih encimov.

Cink
Tudi cink je mineral, ki ga uvrščamo med elemente v sledovih. Pomembno vlogo ima v biokemičnih procesih, saj ga vsebuje več kot šestdeset encimov. Sodeluje pri sintezi genskega materiala, beljakovin in ima vlogo antioksidanta. Nujno je potreben za sintezo proteina, ki odloča o prenosu vitamina A.

Komu priporočamo prehransko dopolnilo?

Kdaj poseči po prehranskih dopolnilih in v kolikšnih odmerkih, je odvisno od vsakega posameznika; glede na njegovo zdravstveno stanje, zdravila, ki jih jemlje, prehrano, starost,… Svetujemo, da se za nakup pripravkov odločate v lekarni, kjer bo dodan tudi nasvet lekarniškega farmacevta oziroma farmacevtskega tehnika, ki bo dobrodošla popotnica k varni in učinkoviti uporabi.

Dobro je vedeti!

  • Najprej poskušamo zagotoviti vnos zadostne količine antioksidantov s pravilno in raznovrstno prehrano, ki vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave, predvsem tisto, ki je obarvana (zeleno, rumeno, rdeče). Temnejša kot je barva sadeža, večja je vsebnost antioksidantov. Pomembno je, da sta sadje in zelenjava sveža ali globoko zamrznjena, saj v konzervirani, predelani ter kuhani zelenjavi ali sadju najdemo malo antioksidantov.
  • Prehranska dopolnila, ki se uporabljajo za hitrejšo porjavitev kože, ne zagotovijo zaščite pred sončnimi žarki. Upoštevati moramo pravila varnega sončenja.
  • Kriteriji izbora prehranskega dopolnila naj bodo sestava, proizvajalec, jasna navodila v slovenščini, ter mesto nakupa. V navodilu mora biti navedena podrobna sestava izdelka, odmerjanje, možni neželeni učinki, kontraindikacije, opozorila, …
  • Prehransko dopolnilo zaužijemo po jedi z 2 dl tekočine.
Marjeta Selak, mag.farm.
Lekarna Novo mesto

NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE