UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI

Pustite zimo za seboj

Ste čez praznike kršili pravila zdrave prehrane? Imate po dolgi zimi občutek, da se mora vaše telo prečistiti?

V Dolenjskih lekarnah priporočamo Čajno mešanico uporabljamo za izboljšanje prebave ter pri težavah z žolčem, saj pospešuje nastajanje in odvajanje žolča.

Učinkovine v listu poprove mete delujejo na želodec in prebavila kot stomahik (pospešijo izločanje želodčnega soka in peristaltiko), karminativ (zmanjšajo nastajanje vetrov in napihjenost) in holeretik (spodbujajo nastajanje in izločanje žolča), delujejo pa tudi pomirjevalno. Korenina kolmeža poveča izločanje prebavnih sokov in pomirja krče. Korenina navadnega gladeža poveča izločanje tekočine iz telesa, skorja navadne krhlike poveča gibanje črevesja, deluje pa tudi odvajalno. Korenina rumenega svišča pomaga pri dispepsiji, prebavnih motnjah in pomanjkanju apetita, medtem ko korenina zdravilne špajke deluje blago pomirjevalno ter uspavalno.

Dve čajni žlički mešanice prelijemo z 2 dl vrele vode, pustimo stati 10 do 15 minut in precedimo. Pijemo 3-krat dnevno sveže pripravljen čaj 15 minut pred obrokom.

Čaj ni primeren za dolgotrajno uporabo, za nosečnice in doječe matere, otroke, mlajše od 12 let, pri bolezni ledvic ter srčnem popuščanju. Večjo pozornost priporočamo pri težavah z želodčnim refluksom oziroma zgago, saj se le-ta lahko poslabša zaradi učinkovin v listu poprove mete. V kolikor uporabljate zdravila kot so diuretiki, kardiotonični glikozidi ali amiodaron, svetujemo predhodni posvet z zdravnikom. Zdravilni čaj je mešanica za čiščenje telesa, spodbuja presnovo in pospešuje izločanje škodljivih snovi iz telesa. Uporabljamo jo kot pomoč pri zdravljenju nečiste kože, putike in revme.

List koprive poveča izločanje tekočine in količino urina. Tudi korenina regrata poveča izločanje tekočin iz telesa, pomaga pri napenjanju in počasni prebavi ter spodbuja apetit. Zel navadnega rmana spodbuja apetit, deluje protivnetno in lajša prebavne težave (napenjanje), zaradi spazmolitičnega delovanja pa lajša tudi bolečine zaradi menstrualnih krčev. Zel ozkolistnega trpotca še dodatno poveča izločanje sluzi v dihalnih poteh.

Žlico čajne mešanice prelijemo z 2 dl vrele vode, pokrijemo in pustimo stati pol ure. Precedimo in popijemo do 3 skodelice sveže pripravljenega čaja dnevno.

Čaj ni primeren za dolgotrajno uporabo, za nosečnice in doječe matere ter otroke, mlajše od 12 let, ter pri boleznih ledvic in srčnem popuščanju. Večjo pozornost priporočamo bolnikom s sladkorno boleznijo, saj korenina regrata vpliva na nivo glukoze v krvi.

Viri: Andrea Šetina, mag. farm.
Lekarna Novo mesto, april 2015Objava: 20.04.2015

Aktualne objave

02.03.2020

Nekaj informacij o koronavirusu

Kaj moramo vedeti o koronavirusu?

05.12.2019

Prenovljena lekarna v Škocjanu

Prenovljena lekarna v Škocjanu. V četrtek, 5. decembra 2019, smo odprli prenovljeno lekarno v Škocjanu.

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Zaradi ukrepov povezanih z epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) ima stalna dežurna lekarna (Lekarna Novo mesto) od 20.03.2020 do preklica skrajšan delovni čas dežurne službe.

Čas dežuranja:
Ob delavnikih od 20.00 do 22.00 ure.
Ob sobotah od 13.00 do 22.00 ure.
Ob nedeljah in praznikih od 7.00 do 22.00 ure.

Hvala za razumevanje.

V času dežuranja izdajamo zdravila na recepte, predpisana istega dne.
Lekarna Bršljin ponovno odpira svoja vrata v petek, 8.5.2020.