Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Se želite odvaditi kajenja?

Ali ste eden od mnogih kadilcev, ki jim kajenje vzbuja prijetne občutke ugodja in je povezano s pitjem kave in druženjem s prijatelji? Po drugi strani pa se verjetno počutite nelagodno ob številnih opozorilih nevarnosti za zdravje. Prav tako tudi letos sprejet protikadilski zakon močno omejuje kajenje v javnih prostorih.

Namen pisanja tega članka ni v tem, da bi Vas v nekaj besedah prepričala, da prenehajte kaditi. To je Vaša osebna odločitev, kdaj se boste odločili za ta korak, če se sploh boste. Odvajanje od kajenja je zahteven podvig, ki zahteva mnogo močne volje posameznika in tudi pomoči svojcev, prijateljev in tudi strokovno usposobljenih oseb.
Zakaj bi sploh opustili kajenje? Poglejte si nekaj argumentov proti kajenju in mogoče bo želja po opustitvi kajenja postala izpolnjena novoletna želja.

Kaj skriva v sebi cigareta?
Cigareta ni samo iz tobaka, ampak različni dodatki določajo značilnost cigarete, ki vplivajo na sestavo dima in dajejo le tej prepoznaven okus. Dim prižgane cigarete vsebuje več kot 4000 kemičnih snovi. Mnoge snovi povzročajo rakava obolenja. Zasvojenost s tobakom namreč povzroča različne oblike raka na pljučih, ustni rak, rak na grlu, žrelu, težave s cirkulacijo krvi, kronični bronhitis, bolezni dlesni ter še bi lahko naštevali.

Drugi škodljivi učinki kajenja:

- cigaretni dim draži očesne veznice, sluznico želodca in črevesja
- škodljivo deluje na srce in obtočila
- delna ali popolna izguba nitastih izrastkov v dihalih ( dovzetnost za okužbe je večja)
- vpliva na živčni sistem( v krvni obtok sprošča adrenalin, ki pospeši srčni utrip, poveča krvni tlak, vpliva na centre, ki nadzorjujejo dihanje)
- zmanjšuje funkcijo spolnih žlez
- pomanjkanje kisika prizadane vse organe( zmajšane telesne zmogljivosti, oslabljen imunski sistem)
- večje izpostavljanje predzgodnjemu staranju
- neprijetnega zadaha in obarvanosti zob
- neprijetnim vonjem oblačil
- manj okusna hrana


Nasveti, kako prenehati s kajenjem:

1. ODLOČITE SE ZA OPUSTITEV
Znebite se cigaret doma, v avtomobil, delovnem mestu.


2. POIŠČITE POMOČ
Odločitev zaupajte družinskim članom, prijateljem, osebnemu zdraniku…


3. NAUČITE SE NOVIH VEŠČIN
Zaposlite se z raznimi opravili, ukvarjajte se s športom.


4. POSLUŽITE SE ZDRAVIL


- NIKOTINSKO NADOMESTNO ZDRAVLJENJE- NNZ( v lekarnah brez Rp)
Žvečilni gumiji in obliži sproščajo v telo nikotin in s tem olajšajo težave zaradi opuščanja kajenja. Predvsem žvečilni gumiji predstavljajo možnost individualnega odmerjanja glede na potrebo in znake odtegnitvene krize, ko se kadilec znajde v stresni situaciji. Žvečilne gumije naj bi uporabljali vsaj 3 mesece. Obliži zagotavljajo stalen nivo nikotina v telesu. NNZ se ne smejo posluževati osebe 3 mes. po miokarnem infarktu, osebe z nestabilno angino pektoris, hudo srčno aritmijo ter po možganski kapi. Pri uporabi obližev se ne sme sočasno kaditi, za ublažitev nenadne želje po cigareti se lahko kombinira le z nikotinskim žvečilnim gumijem.


- ZDRAVILO BUPROPION (na samoplačniški beli Rp)
Trajanje zdravljenja je največ 8 tednov. Zmanjša željo po kajenju. Ni primerno za osebe pod 18 let, osebam z epilepsijo, bulimijo, nervozno anoreksijo, tumorji v CŽS, jetrno cirozo, alkoholikom, nosečnicam, doječim mamam in osebam, ki se zdravijo z določenimi antidepresivi.


- ZDRAVILO VARENIKLIN (na samoplačniški beli Rp)
Trajanje zdravljenja je približno 12 tednov. Ne vsebuje nikotina, ampak enakomerno sprošča hormon dopamin. Zmanjša željo po kajenju in tudi odtegnitvene pojave


5. PRIPRAVITE SE NA TEŽAVNE SITUACIJE
Izogibajte se pitju alkohola, kave, kadilskim družbam…

PA VELIKO USPEHA PRI VAŠEM MOREBITNEM PROTIKADILSKEM PODVIGU.

Alenka Zoran, mag.farm.
Lekarna Novo mesto


NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE