Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Navigacija

Zapri navigacijo

Zapri navigacijo

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je skupina presnovnih bolezni, katerim je skupna hiperglikemija (zvišana glukoza v krvi), ki je posledica nezadostnega izločanja inzulina, njegovega delovanja ali obojega.

Kakšna je normalna koncentracija glukoze v krvi?
Normalna koncentracija glukoze v krvi je 6,0 mmol/l ali manj.

Kdaj lahko pomislimo na sladkorno bolezen?
Ko je presežena vrednost glukoze v krvi na tešče 7,0 mmol/l ali po obroku 11,1 mmol/l in so prisotni znaki sladkorne bolezni, kot so:

povečana žeja,
- povečana lakota,
- izguba teže ne glede na povečano lakoto,
- zvečano izločanje seča,
- suha usta,
- motnje ostrine vida,
- nagnjenje k okužbam,

obstaja sum na sladkorno bolezen. Vsekakor v tem primeru priporočamo obisk zdravnika, da določi diagnozo.

Katere vrste sladkorne bolezni poznamo?
Velika večina bolnikov spada v dve kategoriji sladkorne bolezni, in sicer tip 1 in tip 2. Simptomi sladkorne bolezni so izrazitejši in trajajo krajši čas pri tipu 1, medtem ko se pri tipu 2 lahko razvijajo zelo počasi in postopoma ali pa so neizraziti. Mnogo bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 se bolezni niti ne zaveda.

• Sladkorna bolezen tipa 1
Ta oblika sladkorne bolezni nastane zaradi uničenja celic beta v endokrinem delu trebušne slinavke (del, ki proizvaja hormon inzulin). Največkrat je povzročena imunsko, kar pomeni da organizem uničuje svoje lastne celice. Sladkorna bolezen tipa 1 je genetsko pogojena. Večina bolnikov zboli do 30. leta starosti, nujnost zdravljenja z inzulinom pa je v tem primeru nujna.

• Sladkorna bolezen tipa 2
Tip 2 sladkorne bolezni je mnogo pogostejši. Pri tem tipu sladkorne bolezni gre za zmanjšano občutljivost celic za inzulin in zmanjšano izločanje inzulina. Pri nekaterih bolnikih prevladuje zmanjšana občutljivost, pri drugih zmanjšano izločanje inzulina. Prisotna je hiperglikemija, ki sicer ne povzroča težav, vendar že okvarja vitalne organe, zato obstaja večje tveganje za srčnožilne bolezni, možgansko kap, prizadetost žil, okvare oči in ledvic. Običajno je stanje zvišane glukoze v krvi prisotno že kakih 10 let pred diagnozo! Velikokrat jo že leta prej spremljajo tudi zvišan krvni tlak in zvišana vrednost maščob oziroma holesterola v krvi, zato pri polovici bolnikov, ki jim zdravnik postavi diagnozo sladkorna bolezen, pogosto najdemo že kronične okvare.

Ali ste vedeli, da obstajajo tudi drugi tipi sladkorne bolezni?
Poleg sladkorne bolezni tipa 1 in 2 poznamo še naslednje oblike sladkorne bolezni:

• Nosečnostna sladkorna bolezen
Gre za tip 2 sladkorne bolezni, ki postane očiten v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb in izgine, ko se vzpostavi običajno hormonsko stanje.

• Motena toleranca na glukozo in mejna bazalna glikemija
Gre za stanje, ko je koncentracija glukoze na tešče večja od normalne, vendar manjša od tiste, pri kateri je postavljena diagnoza za sladkorno bolezen. To je predhodno stanje v razvoju tipa 2 sladkorne bolezni.

Pri razvoju sladkorne bolezni imajo pomemben vpliv naslednji dejavniki:
debelost,
- zvišane maščobe v krvi,
- zvišan krvni tlak,
- ženske, ki so imele nosečniško sladkorno bolezen.

Kako zdravimo sladkorno bolezen tipa 2?
Ob odkritju sladkorne bolezni je pomembno, da se dobro seznanite s samo boleznijo. Naučiti se je treba veščin, ki so potrebne za uspešno obvladovanje sladkorne bolezni in navsezadnje - treba se je sprijazniti in sprejeti svojo bolezen.

Sladkorno bolezen lahko zdravimo z zdravili v obliki tablet, z inzulinom ali s kombiniranim zdravljenjem z zdravili v obliki tablet in z inzulinom. Če so prisotne druge bolezni, je treba zdraviti tudi te (zvišan krvni tlak, zvišane maščobe v krvi...). Pomembna je pravilna in redna samokontrola bolezni (merjenje glukoze v krvi, ketonov v urinu...).

Cilji zdravljenja sladkorne bolezni so:
- odprava znakov bolezni,
- preprečevanje resnih zapletov, ki jih povzroča zvišana koncentracija glukoze v krvi (srčne bolezni, zvišan krvni tlak)
- preprečevanje okvar organov (poškodbe oči, ledvic, resne poškodbe stopal, kože…)
- podaljšanje življenjske dobe,
- izboljšanje kvalitete življenja.

Ste vedeli, da pri številnih zdravih ljudeh, ki imajo veliko tveganje za nastanek sladkorne bolezni, lahko bolezen preprečimo ali za več let odložimo njen nastanek?
To dosežemo:
- s pravilno prehrano, 
- z vzdrževanjem normalne telesne mase in 
- z zdravim načinom življenja. 
Prav tako vse te dejavnosti ugodno vplivajo na bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2.

• Zmanjšanje telesne mase
70 do 90 % vseh bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 ima čezmerno telesno maso, tako je dietna prehrana in hujšanje že desetletja temelj zdravljenja bolnika s sladkorno boleznijo tipa 2. Poleg tega ima zmanjšanje odvečnih kilogramov še mnogo drugih ugodnih učinkov kot so: boljše splošno počutje, lažje uravnavanje krvnega tlaka, razbremenitev žilnega in srčnega sistema, boljša gibljivost telesa itd.

Sprememba življenjskega sloga, ki obsega spremembo prehrane in redno telesno dejavnost, zahteva veliko volje in vztrajnosti. S samo telesno dejavnostjo brez sočasne manj kalorične diete namreč ne moremo učinkovito zmanjšati telesne mase.

• Redna telesna dejavnost
Vemo, da ima redna telesna dejavnost ugodne učinke na presnovo, na uravnavanje telesne mase, na splošno duševno in telesno počutje, izboljša prekrvavljenost organov, izboljša delovanje srca in predihanost pljuč.

Svetujemo vsaj 3-krat tedensko 30 do 45 minut sproščujoče hitre hoje, teka, plavanja, kolesarjenja, smučarskega teka ali hoje v gore. Če dalj časa niste bili telesno aktivni, prve tedne zadošča že 20 minutna vadba, ki pa mora biti redna. Pozneje počasi podaljšujte trajanje in jakost vadbe.

OPOZORILO: pred dejavnostjo je treba upoštevati nevarnost hipoglikemije (zelo znižana glukoza v krvi), zlasti če se že zdravite s tabletami ali inzulinom. Če niste bili dejavni in na novo uvajate telesno dejavnost je običajno treba spremeniti režim prehrane, lahko pa telesna dejavnost vpliva tudi na odmerek zdravila za sladkorno bolezen, ki ga jemljete. Če opazite omenjeni učinek se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

• Ustrezna prehrana
Že dejstvo, da se približno 30 do 40 % vseh bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 zdravi le z ustrezno prehrano, nam pove kako pomembna je pravilna prehrana. Seveda to pomeni spremembo načina življenja in navad, pri tem je smiselno, da prilagodite jedilnik svojim potrebam. Upoštevajte osnovna pravila pri zdravi prehrani:
- 5 obrokov dnevno,
- dovolj živil iz sestavljenih ogljikovih hidratov, 
- čim več zelenjave, predvsem tiste z vlakninami,
- čim manj maščob in živil, ki vsebujejo čiste sladkorje,
- čim manj hrane z večjimi količinami holesterola,
- ne preveč soli (do 6 g dnevno za zdrave ljudi in sladkorne bolnike), pri bolnikih s sladkorno boleznijo in zvišanim krvnim tlakom je omejitev 3 g soli na dan. To pomeni, da lahko uporabljate le malo ali nič kuhinjske soli, obenem pa se morate izogibati hrani, ki vsebuje veliko natrija (konzervirana hrana, kislo zelje, suhomesnati izdelki, jušni koncentrati…).

Zelo pomembna je izbira ogljikohidratnih živil – priporočljiva so tista, ki povzročijo čim manjši porast glukoze v krvi.

Priporočamo uživanje hrane bogate z naravnimi antioksidanti (najdemo jih v zelenih delih rastlin, korenju, kolerabi, sadju, žitnih kalčkih).

Alkohol odsvetujemo, saj pri ljudeh, ki se zdravijo s tabletami ali z inzulinom, lahko povzroči znižanje glukoze v krvi pod normalno mejo (hipoglikemijo), zlasti če je preteklo že več ur od zadnjega obroka hrane.

Saharoza (navadni sladkor) ni prepovedana, saj se njeni učinki na nivo glukoze v krvi izničijo, če je vključena v obrok mešane hrane z veliko prehranskih vlaknin. Saharoza vsebuje veliko energije, zato ni primerno sladilo za ljudi, ki morajo uživati nizko energijsko hrano. Zato kot nadomestek za slajenje priporočamo umetna sladila.

Pri zdravljenju sladkorne bolezni je zelo pomembno, da ste motivirani in sodelujete pri zdravljenju. Z ustreznim zdravljenjem in zdravim načinom življenja lahko preprečite marsikateri zaplet te bolezni in kljub bolezni še dolgo živite kvalitetno.

Darja Muc, mag. farm., mag. ekon. in posl. ved
Lekarna Metlika


NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

Uporabljamo bistvene piškotke za zagotovitev pravilnega delovanja in sledilne piškotke za razumevanje vaše interakcije z njim. Slednje bodo postavljene šele po soglasju. Naj izberem.

SPREJMI VSE
ZAVRNI