UKREPI ZA OMEJITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM
- V primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanite doma, zdravnika pa z bolezenskimi znaki seznanite po telefonu.
- Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
- Oseba, ki bo prevzela vaša zdravila v lekarni, naj bo seznanjena z vso terapijo, ki jo prejemate.
- V lekarni vzdržujte varnostno razdaljo (vsaj 1 meter).
Več si lahko preberete tukaj.

ZAPRI

Tudi vi poznate nekoga, ki jemlje zdravila proti strjevanju krvi?

Hiter napredek na področju medicine in farmacije je pripeljal do razvoja številnih zdravil, s katerimi uspešno preprečujemo nastajanje življenjsko ogrožajočih krvnih strdkov, ki lahko povzročijo srčni infarkt ali možgansko kap. Kaj je pomembno vedeti o zdravilih, ki vplivajo na strjevanje krvi in kakšne so najpogostejše napake pri jemanju, ki lahko privedejo do resnih posledic?
 
Zakaj sploh potrebujemo zdravila, ki delujejo proti strjevanju krvi?

Strjevanje krvi je zapleten proces, v katerem sodelujejo rdeče krvničke, trombociti in mnogi faktorji strjevanja krvi. Zlepljanje krvnih celic je odgovor telesa na poškodbo, ki hitro zaustavi nevarno krvavitev, kar se je tekom evolucije izkazalo kot koristno.

Toda zaradi neuravnotežene prehrane, stresa, pomanjkanja gibanja, pa tudi genetskih dejavnikov ima dandanes vse več ljudi različne zdravstvene težave:
- povečana telesna teža
- povišan krvni tlak
- povišan krvni sladkor
- povišane vrednosti maščob v krvi

Našteta zdravstvena stanja posredno še dodatno okrepijo mehanizme strjevanja krvi in - povečajo nastajanje plakov v žilju, kar sčasoma privede do nastanka krvnega strdka.

Zdravnik presodi, da potrebujete zdravila proti strjevanju krvi, če zaradi zgoraj naštetih dejavnikov tveganja sodite med bolj ogrožene za nastanek krvnih strdkov. Omenjena zdravila morajo jemati naslednji bolniki:
- po srčnem infarktu
- po možganski kapi
- ki so imeli strdek v veni
- ki so jim vstavili žilno opornico
- s prirojenimi ali pridobljenimi motnjami strjevanja krvi
- s težjimi motnjami srčnega ritma
- z določenimi jetrnimi boleznimi

Krajši čas pa morajo zdravila, ki preprečujejo nastanek strdkov, uživati tudi pacienti, ki so prestali večji kirurški poseg.

Katera zdravila proti strdkom poznamo?
Izbira zdravila, ki deluje proti strjevanju krvi, je v rokah zdravnika. Ta za vsakega bolnika posebej določi primerno zdravilo, ustrezen odmerek in trajanje zdravljenja na podlagi naslednjih dejavnikov:
- skrbno ovrednotene stopnje tveganja za strdke
- starosti
- morebitne okvare ledvic in jeter
- souporabe drugih zdravil

Običajno gre za dolgotrajno, pogosto doživljenjsko terapijo. V določenih primerih, denimo po srčnih infarktih ali posegih, morajo pacienti nekaj časa sočasno jemati dve ali celo tri zdravila proti strdkom.

V grobem poznamo dve skupini zdravil proti strdkom.

- Antitrombotiki oziroma zdravila,  ki zmanjšajo prijemanje trombocitov na žilno steno. 

Med najbolj znanimi predstavniki je acetilsalicilna kislina oziroma Aspirin, pogosto pa se v kombinaciji ali samostojno predpisujejo tudi druge učinkovine (klopidogrel, tikagrelor …).
 
 
- Antikoagulanti oziroma zdravila, ki delujejo na faktorje strjevanja krvi. 

Do pred nekaj leti je bil eden redkih predstavnikov varfarin ali z lastniškim imenom Marevan, sedaj pa mu družbo delajo tudi druga, novejša zdravila. Pri varfarinu je zelo pomembno, da skozi celo leto uživate zmerne količine zelenjave, ki vsebuje vitamin K, saj omenjeni vitamin sodeluje pri nastajanju faktorjev strjevanja krvi. Vsak mesec je potrebno v laboratoriju kontrolirati parametre strjevanja krvi.
 
Medtem pa pri novejših antikoagulantnih učinkovinah, kot so apiksaban, rivaroksaban in dabigatran, ki delujejo bolj specifično in vplivajo na samo en faktor strjevanja krvi, bolniki nimajo tolikšnih omejitev. Prav tako so jim prihranjene mesečne kontrole krvi. Da ste primeren kandidat za novejše zdravilo proti strdkom, na podlagi vašega splošnega zdravstvenega stanja določi zdravnik. Zelo pomembno je, da se držite navodil in zdravilo jemljete točno ob uri. Pri tem so lahko v veliko pomoč razdelilniki tablet, ki so naprodaj v lekarnah. Že en izpuščen odmerek namreč lahko pripelje do nastanka strdka in posledično do možganske kapi ali srčnega infarkta.
 
Strjevanje krvi lahko uravnavamo tudi s podkožnimi injekcijami, ki si jih bolnik daje v kožno gubo. Te pridejo v poštev za krajše zdravljenje, denimo za preprečevanje nastanka strdkov po kirurškem posegu.
 
Na kaj moramo biti še posebej pozorni?
- modrice
- druge znake krvavitve iz ust, dlesni, nosa ali črevesja, kar zahteva takojšen obisk pri zdravniku
- ob menjavanju, uvajanju ali kupovanju novih zdravil 

Druga zdravila namreč lahko povečajo ali zmanjšajo učinek zdravila proti strdkom, kar lahko na eni strani povzroči nevarno krvavitev, po drugi strani pa nastanek strdka. Zato se je potrebno izogibati naslednjim učinkovinam:
- zdravila proti bolečinam iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (naproksen, ibuprofen …), ki so na voljo tudi v prosti prodaji
- sok grenivke
- ginko
- ginseng
- šentjanževka
- alkohol 


Zdravnik vam lahko tudi naroči, da s terapijo pred zobozdravstvenim ali drugim posegom začasno prekinete.

Posledice nepravilnega jemanja, med katere sodi tudi izpuščanje odmerkov, so namreč lahko resne in včasih celo nepopravljive. Zato poudarjamo, da so lahko starejšim in pozabljivim bolnikom v veliko pomoč svojci, ki aktivno spremljajo zdravljenje svojih najbližjih.
 
Andrea Šetina, mag. farm.


Objava: 26.02.2019

Aktualne objave

02.03.2020

Nekaj informacij o koronavirusu

Kaj moramo vedeti o koronavirusu?

05.12.2019

Prenovljena lekarna v Škocjanu

Prenovljena lekarna v Škocjanu. V četrtek, 5. decembra 2019, smo odprli prenovljeno lekarno v Škocjanu.

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Zaradi ukrepov povezanih z epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) ima stalna dežurna lekarna (Lekarna Novo mesto) od 20.03.2020 do preklica skrajšan delovni čas dežurne službe.

Čas dežuranja:
Ob delavnikih od 20.00 do 22.00 ure.
Ob sobotah od 13.00 do 22.00 ure.
Ob nedeljah in praznikih od 7.00 do 22.00 ure.

Hvala za razumevanje.

V času dežuranja izdajamo zdravila na recepte, predpisana istega dne.
Lekarna Bršljin ponovno odpira svoja vrata v petek, 8.5.2020.