Uporaba eteričnih olj

Eterična olja predstavljajo zmesi raznovrstnih hlapnih, močno dišečih spojin, pridobljenih iz botanično definirane rastlinske vhodne snovi (cvetov, listov, plodov, semen, korenine, skorje …) z destilacijo ali z ustreznim mehanskim postopkom brez segrevanja. Eterična olja so topna v oljih, maščobah, vosku, alkoholu in netopna v vodi. So lažja od vode in plavajo na površini, od tod ime »olja«.

Zgodovina
Aromatične snovi so uporabljali že Egipčani, Grki in Rimljani za zdravljenje telesnih in duševnih težav. Odkrili so, kako goreče veje in listi nekaterih rastlin delujejo na človeka uspavalno ali pa vplivajo na njegove čutne zaznave. Uporaba eteričnih olj, kot jo poznamo danes, se je začela z odkritjem postopka parne destilacije v desetem stoletju.

Delovanje in uporaba
Sestavine eteričnega olja imajo dokazane številne zdravstvene učinke, zato jih pogosto vgrajujemo v zdravilne pripravke (kapljice, mazila, gele, sirupe, tekočine …). Preprečujejo razmnoževanje mikroorganizmov (eterično olje čajevca, evkalipta, limonske trave), blažijo krče prebavil ter odpravljajo napenjanje in vetrove (eterično olje poprove mete, melise, brina), olajšajo izkašljevanje (eterično olje evkalipta, ruševja, niaulija), pomirijo in sprostijo (eterično olje prave sivke, bergamotke), izboljšajo prekrvavitev tkiv in zmanjšajo bolečino v mišicah ter sklepih (eterično olje bora, smreke). Uporabljamo jih za osvežitev in razkuževanje zraka v prostoru (eterično olje bora, timijana, sivke) ter odganjanje mrčesa (eterično olje evkalipta, limonske trave, mete, melise, rožmarina).
Poleg rabe v farmacevtske namene se eterična olja uporabljajo tudi v prehranski in kozmetični industriji, predvsem pa je v porastu uporaba eteričnih olj v aromaterapiji.

Previdnost pri uporabi
Nepravilna uporaba eteričnih olj, ki ni v skladu z navodili za uporabo, je lahko škodljiva in zdravju nevarna. Nekatere sestavine eteričnih olj imajo v previsokih koncentracijah škodljiv vpliv na posameznika. Posebna previdnost je potrebna pri nosečnicah, doječih materah, otrocih, osebah z oslabljenim imunskim sistemom ter kroničnih bolnikih.
Nerazredčena eterična olja niso primerna za uživanje, zato v primeru zaužitja, takoj poiščemo zdravniško pomoč! Prav tako ne smemo uporabljati nerazredčena eterična olja na koži in sluznici, razen nekaterih izjem (eterično olje čajevca, prave sivke). Uporaba le-teh je podrobno opisana v navodilih.
Nekatera eterična olja (eterično olje bergamotke, ingverja, evkalipta, limone, sandalovine …) so fototoksična, kar pomeni, da povečajo občutljivost kože na sončno svetlobo. Povzročajo draženje kože v obliki vnetja, kar lahko vodi do nastanka pigmentnih madežev. Eterična olja, ki povzročajo fototoksično reakcijo, ne smemo uporabljati pred izpostavitvijo sončni svetlobi.

Shranjevanje
Eterična olja so izredno občutljiva na svetlobo, zrak in temperaturo, zato jih shranjujemo v dobro zaprtih, temnih stekleničkah, pri sobni temperaturi, ločeno od virov vžiga. Eterična olja shranjujemo nedosegljivo otrokom.

Kakovost in čistost eteričnih olj
Eterična olja, ki jih uporabljamo v galenskem laboratoriju Dolenjskih lekarn, ustrezajo visokim zahtevam predpisa Evropske farmakopeje, kar zagotavlja njihovo čistost in kakovost. Kakovost posameznega eteričnega olja se določa s senzoričnimi lastnostmi (videz, vonj, barva, okus), fizikalnimi lastnostmi (relativna gostota, indeks refrakcije, optična sučnost, kislinsko število, peroksidno število), kemijsko sestavo in prisotnostjo nečistoč (voda v eteričnem olju, aditivi ...).
Pristna eterična olja se od ponarejenih (sintezno pridobljene dišave ali mešanice s cenenimi olji podobnega vonja) poleg navedenih lastnosti razlikujejo tudi v obstojnosti in intenzivnosti vonja, neželenih učinkih (povzročajo glavobol, preobčutljivost, so brez terapevtskega delovanja) in ceni.
Cena eteričnega olja je odvisna od vhodne količine rastlinskega materiala, ki ga potrebujemo za proizvodnjo eteričnega olja. Za 1 liter eteričnega olja limone potrebujemo lupino 3000 limon, za 1 liter eteričnega olja prave sivke potrebujemo 130 kilogramov cvetov prave sivke, za 1 kg eteričnega olja neroli potrebujemo 1500 kg cvetov grenke pomaranče in za 1 liter eteričnega olja melise potrebujemo kar 5 do 7 ton njene zeli. Če so cene eteričnih olj nekega proizvajalca enaka ali pa zelo poceni (za 10 ml manj kot 5 evrov), je njihova čistost in kakovost vprašljiva.

Uporaba eterični olj v galenskem laboratoriju Dolenjskih lekarn
V galenskem laboratoriju Dolenjskih lekarn vgrajujemo eterična olja v galenske izdelke (Kapljice proti zobobolu, Olje za masažo proti celulitu, Brinovo olje, Kuminovo olje, Gel proti potenju, Tekočina proti potenju, Sirup za izkašljevanje za otroke …). V ponudbi imamo čista eterična olja (eterično olje prave sivke, evkalipta, ruševja) in mešanice eteričnih olj, ki so izdelane (izbor ter razmerje posameznih eteričnih olj) po preverjenih recepturah. Mešanice eteričnih olj (Zimski večer, Zimski gozd, Otroško veselje, Mešanica eteričnih olj za lažje dihanje in razkuževanje prostora, Poletni večer) so namenjene odišavljanju prostora. Hlapne komponente eteričnega olja napolnijo prostor s prijetnim vonjem, ki ugodno vplivajo na telo in počutje. Pri uporabi eteričnih olj upoštevamo navodila za uporabo in pravilo »manj je več«.
Podrobnejše informacije o sestavi, delovanju in varni uporabi lahko dobite tudi v najbližji enoti Dolenjskih lekarn.

Marjeta Selak, mag.farm.
 


Objava: 02.02.2015

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti