Zaprtje - nadloga sodobnega časa

Glede na število odvajanj težko rečemo, kdaj se pri posamezniku pojavi zaprtje. Za nekoga je normalno, da gre na blato 3x dnevno, drugi pa le 2-3x na teden. O zaprtju govorimo, ko gre za oteženo, lahko tudi boleče odvajanje manjših količin suhega in trdega blata. Odvajanje je bolj redko in neredno  v primerjavi z našimi običajnimi navadami. Prav tako lahko zaprtje spremlja občutek nepopolne izpraznitve črevesja in napihnjenosti ter močnejše napenjanje, zato da se doseže odvajanje blata.
Če so težave trenutne, govorimo o akutnem zaprtju, če pa se ponavljajo skozi daljši čas, imamo opravka s kroničnim zaprtjem. Do zaprtja najpogosteje pride zaradi neustrezne prehrane in premajhnega vnosa tekočin. Premalo gibanja ali dolgotrajno ležanje prav tako povzročijo, da se upočasni gibanje črevesja kar vodi v zaprtje. Tudi stres, določene bolezni  in uporaba nekaterih zdravil predstavljajo tveganje za nastanek zaprtja. Velikokrat se zgodi, da zaradi tujega okolja, potovanja ali narave dela ne morete obiskati stranišča takrat, ko začutite potrebo po odvajanju, posledično se lahko zaradi zadrževanja blata pojavi zaprtje.

Če težave niso prehude se lahko odločite za samozdravljenje.
Zdravnika pa obvezno obiščite:
• če je zaprtje dolgotrajno in se ponavlja,
• če je na ali v blatu prisotna kri,
• če je ob zaprtju prisotno nenamerno hujšanje,
• ko zaprtje spremljata slabost in bruhanje,
• ob pojavu blage do zmerne bolečine v trebuhu, ki traja dlje kot 48 ur, ali ob nenadni močni bolečini v trebuhu,
• če zaprtje spremlja povišana telesna temperatura in
• če se zaprtje pojavi pri otrocih mlajših od 6 let.

Kaj lahko storite sami?
Izogibajte se sladki hrani in izdelkom iz bele moke, korenju, rižu in bananam. V vsakodnevno prehrano vključite  več stročnic, polnozrnatih žit in izdelkov iz njih ter zelenjavo in sadje, ki vsebuje večje količine vlaknin. Čez dan zaužijte dovolj tekočine, predvsem vodo ali mineralno vodo, bogato z magnezijem. Čeprav je skušnjava velika, se izogibajte pitju kave in pravega čaja. Načrtujte obiske toaletnih prostorov in poskrbite za redno telesno aktivnost, odpravite se v naravo na daljši sprehod ali tek. Zdrava prehrana in redna telesna dejavnost naj postanejo del vašega načina življenja.

Kdaj poseči po odvajalih?
Če navkljub zgoraj naštetim preventivnim ukrepom pride do zaprtja, lahko težave odpravite s pomočjo različnih odvajal. Odvajala so zdravila, ki so na voljo v obliki sirupov, tablet, praškov, zdravilnih čajev in svečk. Uporaba svečk je primerna, kadar želite hiter odvajalni učinek, saj običajno delujejo že  v 30 minutah.  Glede na delovanje odvajala v grobem razdelimo na: osmozna odvajala, kontaktna odvajala, drsljivce in odvajala, ki povečujejo volumen blata.

Odvajala, ki povečujejo volumen blata (semena indijskega trpotca, laneno seme, otrobi) v črevesju nabreknejo in zmehčajo vsebino črevesa. Zaradi večjega volumna blata se črevesna stena razteza in spodbudi se gibanje črevesja, nabrekle sluzi pa omogočijo lažje drsenje blata skozi črevo. Odvajalni učinek nastopi čez nekaj dni. Ob uporabi te vrste odvajal je zelo pomembno, da sočasno zaužijete zadostno količino vode. Pri kroničnem zaprtju jih lahko uporabljate daljši čas.

Kontaktna odvajala (bisakodil, zelišča z antrakinonskimi učinkovinami : sena in krhlika) z draženjem stene črevesja povzročijo pogostejše krčenje črevesne stene in s tem povečajo gibljivost črevesja. Delujejo razmeroma hitro, 6 – 12 ur po zaužitju. Brez nadzora zdravnika jih lahko ob akutnem zaprtju uporabljate 7 – 14 dni. Kontaktna odvajala niso primerna za uporabo pri otrocih, nosečnicah in doječih materah ter pri bolnikih z  vnetnimi boleznimi črevesja. Daljša uporaba antrakinonskih odvajal lahko zveča lenobnost črevesja in povzroči spremembe na sluznici debelega črevesa ter še poslabša težave z zaprtjem.

Glicerinske svečke uvrščamo med drsljivce, ki povečajo drsljivost blata, hkrati pa nase vežejo vodo in zmehčajo blato, ki nato lažje izstopi iz črevesja. Uporabljajo se pri akutnem zaprtju, ko nekaj dni zapored niste šli na blato.

Osmozna odvajala (laktuloza, magnezijeve soli) moramo zaužiti z veliko vode, saj zadržijo vodo v črevesju, s tem povečajo volumen blata in ga zmehčajo. Odvajalni učinek nastopi v nekaj urah do nekaj dneh.
Uporaba odvajal je varna, če jih uporabljate občasno in v skladu s priloženimi navodili. Opozorila bi vas, da odvajala niso primerna pomoč pri hujšanju! V primeru dvoma ali nejasnosti o uporabi odvajal se posvetujte s svojim farmacevtom!

Mirjana Dragoš, mag. farm.
Lekarna Črnomelj

 


Objava: 02.02.2015

Aktualne objave

21.09.2023

Dojenje

Dojenju prijazno mesto

18.09.2023

Prosta delovna mesta za farmacevte

Prosta delovna mesta za farmacevte

» vse objave
Koledar dogodkov

» vsi dogodki
Uporabnike Spletne lekarne Dolenjskih lekarn obveščamo, da se z dnem, 22. julij 2020, spreminjajo Splošni pogoji poslovanja. Od tega datum dalje je kupcem izdelkov Spletne lekarne Dolenjskih lekarn omogočeno plačilo s plačilnimi karticami (Visa, Mastercard in Maestro).
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o dostopnosti